MTI

A kínai katonákat letiltották a közösségi oldalakról

A kínai katonák nem látogathatják az internetes közösségi oldalakat, mert óhatatlanul katonai információkat adhatnak ki, amelyek így illetéktelenekhez juthatnak el - derül ki a kínai hadsereg napilapjának összeállításából.

A katonák "online barátkozásának" szigorításával szeretnék megelőzni, hogy a hadsereg és a fegyveres rendőrség állománya törvénysértést kövessen el, illetve hogy katonai információk szivárogjanak ki - áll a beszámolóban. Az elmúlt időszakban négyféle weboldal vált népszerűvé a katonák körében: a közösségi és társkereső oldalak, a blogok, valamint a mobiltelefonokhoz kapcsolódó WAP-oldalak - állapította meg egy felmérés.

A közösségi oldalakra és a társkereső weblapokra többnyire regisztrálni kell, tehát olyan személyes adatok kerülnek nyilvánosságra, mint címek és telefonszámok, s így a katonák gyakran kiadják egységük helyét és elérhetőségüket. Elfordultak olyan esetek is, amikor katonák egyenruhás fényképeket tettek közzé magukról gyakorlatozás közben, ami lehetőséget ad ellenséges ügynököknek, nem publikus katonai információk megszerzéséhez - olvasható a Csiefangcsün Pao (Jiefangjun Bao) című lapban.

Azok a katonák, akik a hadseregből való nyugdíjazásuk, leszerelésük után állást keresnek, s az interneten közzéteszik önéletrajzukat, ugyancsak kockáztatják, hogy gondatlanságból titkos katonai információkat hoznak nyilvánosságra. A hadsereg szolgálati szabályzata szerint a katonák tömegtájékoztatási eszközöket nem használhatnak társkeresésre, barátkozásra, s szolgálati helyükön kívül tilos számukra az internet használata engedély nélkül. Ugyancsak tilos nekik külföldi politikai műsorokat nézni, illetve hallgatni; nem nyithatnak saját weblapot, nem indíthatnak blogot, s nem tehetnek közzé az interneten politikai információkat.

"Az internetbiztonság romlásával elterjedt és elfogadott rendelkezés a világon a katonák számára az internet használatának korlátozása" - vélekedett Ho Tung-csing (He Tongqing) pekingi ügyvéd, akit a katonai napilap idéz. Hozzátette: "miután egy katona közzéteszi az azonosításához szükséges adatokat, online kémek célpontjává válik, s különböző fejlett technológiával katonai információk szerezhetők meg tőle". A friss rendelkezés kiadói felszólítják a katonákat arra, hogy legyenek lelkiismeretesebbek, fokozzák önfegyelmüket, s szigorú büntetést helyeznek kilátásba azokkal szemben, akik katonai titkokat tesznek elérhetővé az interneten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tttttom #2
    Ez röhej. -.-
  • Vazeratti #1
    Aaaz igen. Mindig meglep h mi folyik a világ más részein :O