MTI

Washington kínai kibertámadás miatt aggódik

Washington aggodalmát fejezte ki Pekingnek amiatt, hogy feltehetőleg Kínából több támadás ért egy amerikai petíciós honlapot, amelyen Aj Vejvej (Ai Wei-wei) kínai másként gondolkodó szabadon engedését követelik.

Az amerikai külügyminisztérium egy keddi keltezésű hivatalos levélben adott hangot aggályainak, és a dokumentumban utalt arra, hogy a problémát a tárca egyik illetékese, Dan Baer már felvetette a kínai külügyminiszterrel áprilisban folytatott, emberi jogokról szóló megbeszélésen. A Change.org online petíciós felület üzemeltetői szerint kínai hackerek akadályozzák időnként az oldal zavartalan működését. A portálra áprilisban felraktak egy eddig 140 ezer támogató aláírással ellátott kérelmet, amelyben a kínai művész szabadlábra helyezését sürgetik.

Az 53 éves másként gondolkodót még április 3-án vették őrizetbe Pekingben, amikor épp Hongkongba próbált eljutni. Aj Vejvej, aki részt vett a 2008-as pekingi olimpiai játékok jelképévé vált híres Madárfészek stadion kigondolásában, több alkalommal nyíltan bírálta a kínai vezetést. A hatóságok "gazdasági bűncselekmény" elkövetésével vádolják. A petíciót a New York-i Guggenheim Múzeum indította útjára, és már számos neves intézmény, többek között a New York-i Metropolitan, a londoni Tate Modern művészeti galéria és a párizsi Modern Művészetek Múzeuma dolgozói is kézjegyükkel látták el.

"A nemzetközi művészeti közösség tagjaiként aggodalmunkat fejezzük ki Aj Vejvej szabadságával kapcsolatban, és csalódottságunknak adunk hangot amiatt, hogy Kína nem tanúsít következetes magatartást annak érdekében, hogy a szellem kreativitásának és függetlenségének bátorítására tett ígéretét betartsa" - olvasható a kérelemben. Szerdán Anis Kapúr brit szobrász szóvivője a The Art Newspaper című magazinnak elmondta, hogy "Aj Vejvej letartóztatása miatt" az indiai származású művész nem tartja meg Pekingben a 2012-ben esedékes "UK Now" című rendezvénysorozat keretében tervezett kiállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!