MTI

Új technológia a kínai cenzúra megkerülésére

Az Egyesült Államok egy több millió dolláros új technológiával kerülné ki a külföldi kormányok cenzúráját az interneten - közölte a külügyminisztérium helyi idő szerint kedden.

A külügyminisztérium 19 millió dollárt áldozna arra, hogy az internetezők kikerülhessék a kínaihoz és az iránihoz hasonló tekintélyelvű kormányok politikailag érzékenyek tartalmakra vonatkozó cenzúráját. Michael Posner, az emberi jogi ügyekért felelős külügyi államtitkár elmondta, hogy a csúzliként működő technológia azonosítaná a korlátozásokat alkalmazó államokat, és ellenük fordítaná módszereiket. Egyebet nem árult el a készülő újításról.

A bejelentésre azután került sor, hogy kedden Washingtonban véget ért a harmadik amerikai-kínai "Stratégiai és gazdasági párbeszéd" nevű tárgyalássorozat. Ezen Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szóvá tette a kínai ellenzékiekkel és a rendszer bírálóival szembeni elnyomást. Kína nemcsak a tibeti kérdést és az 1989-es demokratikus mozgalmat a hivatalostól eltérően kezelő honlapokat tiltotta le, de legutóbb a keresőprogramok "Hillary Clinton" kifejezésre vonatkozó találatait is.

Az amerikai külügyminisztériumot az ügyben eddig elért csekély eredmények miatt sokan azzal vádolják, hogy túlságosan is kesztyűs kézzel bánik Kínával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Turós Makkos #5
  Több millió dollárért én is ráhúzok nekik egy garlic vagy onion routingolt proxy szervert kemény 15 perc alatt...
 • bakagaijin #4
  Ez a PROTECT IP Act fényében (gyermekkori nevén COICA) elég vicces.

  A PROTECT IP Act ugyanis lehetővé teszi az alábbi szűréseket:
  * internetes keresőkből eltávolítás - nem adja ki találati eredményként
  * internetszolgáltatóknál szűrés - teljes domainek eltüntetése az előfizetők elől, illetve ha náluk van regisztrálva akkor a domain-t is elvehetik.
  * bankkártya cégeknél szűrés - címzetteknek nem továbbít pénzt
  * reklámcégeknél (pl. AdWords) szűrés - címzettekről nem jelenít meg hirdetést, kifizetéseket zárol

  A kínai tűzfal pipafüst.
 • labzo #3
  Komolyan szükség van erre?
  Nem azt kéne megnézni, hogy miért is van ez, hanem mindig azt mondani, hogy így meg úgy rossz a cenzúra, pedig észre kell venni, hogy szinte mindenhol van szűrő, csak az másabb.
  Olyan nincs, hogy akármit átengedhetnek a médián keresztül.
 • Narxis #2
  Jah, ilyenkor gonosz amcsik, de a turbómagyarok kedvenc honlapja, a kuruc U.S.A. szerverekről működik és még a magyar kormány kérésére se tiltották le. :)

  Seggüket a földhöz vernék a kínaiak ha olyan "cenzúra" lenne náluk mint amerikában.
 • Tetsuo #1
  Es mi van a zsido meg az amcsi zenzuraval, azt hogy lehet megkerulni?! ;)