Berta Sándor

Tízszeresére növeli a sávszélességet az LTE Advanced

Az Ericsson hivatalosan is bemutatta a svéd posta és távközlési hivatal (PTS) képviselőinek a Long Term Evolution (LTE) továbbfejlesztett változatát. Az LTE Advanced rendszerének prototípusa az LTE-megoldásokhoz képest tízszer nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé.

A kísérleti hálózatot a kereskedelemben kapható hardverekből építették ki és a PTS biztosított egy tesztfrekvenciát. Az LTE Advancedet korábban bemutatták az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson, ahol 1,2 Gbit/s-os adatátviteli sebességet ért el. A mostani teszt során az LTE Advanced segítségével 900 Mbit/s-os letöltési sebességet tudtak elérni. Adóként az Ericsson a saját fejlesztésű RBS 6000 típusú bázisállomását használta, a vevő egy járműbe volt beépítve, ami folyamatosan mozgott a teszt során.


"Az LTE következő kiépítési szintje nem csak a szolgáltatások számát bővíti, hanem jelentős mértékben növeli a technikai teljesítőképességet és adatátviteli sebességet is. Mindez azt jelenti, hogy az LTE Advanced segítségével a hálózatüzemeltetők sokkal jobban hasznosíthatják a meglévő infrastruktúráikat" - jelentette ki Ulf Ewaldsson, a svéd cég alelnöke. Az LTE Advanced az elődjénél is jobban kihasználja a Multiple Input Multiple Output (MIMO) többantennás technikában rejlő lehetőségeket és ezért a cég szerint még magas hálózati terhelés esetén is kényelmes internethasználatot biztosít. Az LTE Advanced a 3GPP Release 10-es globális távközlési szabványon alapul, míg a hagyományos LTE a 3GPP Release 9-es szabványra épül. Az első LTE Advanced hálózatokat 2013-tól építik ki.

A Long Term Evolution technológia rendkívül gyorsan terjed világszerte. Ez arra vezethető vissza, hogy a kísérletező kedvű szolgáltatók korai lépését követően egyre több rivális lép be idén, illetve jövőre a szélessávú mobil-előfizetések piacára, ám az érdekelt felek egyben szeretnének minden lehetségest kihozni a jelenlegi generációból, így fejetlen rohanásra a hálózatok környékén nem számíthatunk. A gyors bővülést némileg lassítja a kompatibilis készülékek hiánya, illetve feltűnően alacsony száma, ám ez belátható időn belül megváltozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #6
    nem kell megvenni értelme sincs ilyen adatforgalmi korlátok mellett... igazából 1 mbit is sok ezekre.
  • noland #5
    USB 3-at akarok!
  • hdo #4
    Nem fognak pisztolyt a halántékodhoz, hogy vedd meg! Félévente sem kötelező új számítógépet venni, hogy minden újítás legyen benne! A választás mindig, mindenhol a végfelhasználó döntésén múlik!
  • gkalcso #3
    A folyamatos sebességnövelés, technikai változtatás a rendszer stabilitását teszi taccsra, ha nem jól csinálják. A tervezőknek talpon kell lenniük és a régi rendszerek működését is biztosítaniuk kell. Például:
    - TV esetén még a fekete-fehér TV-ken is jön az adás, miközben már vagy 70 éve megvan a színes rendszer. Ellenben a digitális átálláskor a hagyományos csatornán leküldenek 10 digitális csatornát. Ehhez vásárolni kell átalakítót. Ha rákötök erre egy fekete-fehér TV-t, akkor még mindig tudom használni. ;)
    - Billentyűzetem AT/PS2, majd PS2/USB átalakítóval a mai napig használom.

    Mobil esetén az átalakító elég nehézkes tud lenni a mobilitás miatt, és pont az új technika miatt a régi készülékek zavarhatják az újak működését, mert nem csak vevők, hanem sugároznak is. Lehet, hogy ki kellene kapcsolni az összes régi készüléket, hogy az újak jól menjenek. De ezt meg nem tehetik meg.
  • BlueGold #2
    1,2 Gbit/s = 1200 Mbit/s /8 = 150 MB/s (megabájt/másodperc). Mivel csak ez az 1 db készülék volt a cellában, ezért megkapta a teljes sávszélességet + gondolok helyben megtudták táplálni "gigabites" optikai kábellel. Arra ezért kiváncsi leszek vidéken mikkora huznak ki minden toronyhoz optikai kábelt. Ha kapcsolodik 1500 user akkor mindenki kap 100 KB/s így már nem is olyan szép a "leányzó" :-)
  • mjevsrsh #1
    OFF:Ezek tényleg minden bőrt leakarnak húzni az emberekről :D komolyan 10 x gyorsabb gigabites sebesség. tényleg ilyen gyorsan fejlődik még most is ez a technnika ?vagy elöbb elkelett adni a sok "szart" és utána csak úgy pár év alatt 10x annyi lett a sebesség?