Berta Sándor

Graz - vita az elektroszmogról

Grazban gőzerővel dolgoznak a szakemberek az egész belvárost lefedő ingyenes WLAN-hálózat kiépítésén. A programnak azonban nem mindenki örül.

Egyre több nagyvárosban hoztak létre vezetéknélküli hálózatokat. A legtöbb helyen a helyi lakosok és a turisták is ingyen használhatják ezeket. A szabad internethozzáférések kialakítását általában mindenütt örömmel fogadják, igaz, időnként felmerülnek a fejlesztéseket bíráló vagy ellenző hangok is. Most is ez történt.

Maria Baumgartner grazi szakember ugyanis attól tart, hogy az év végéig felszerelendő 150 WLAN-hotspot komoly elektromágneses sugárzással terhelné meg a környezetében található lakóterületeket. Rámutatott, hogy Párizsban és Frankfurt am Mainban a könyvtárakban és az iskolákban pont egészségügyi okok miatt tiltották meg a vezetéknélküli hotspotok használatát. Baumgartner hozzátette, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a vezetéknélküli rendszereket - veszélyességük szempontjából - nemrég az azbeszttel, a nikotinnal és az ólomtartalmú benzinnel egy kategóriába sorolta. Az elektroszmog különösen a gyerekekre hathat hosszú távon károsan.

Norbert Leitgeb, a Grazi Műszaki Egyetem elektroszmog-szakértője ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni. Leitgeb azzal érvelt, hogy az eddig elkészített nemzetközi tanulmányok mind azt bizonyították, hogy az elektroszmognak nincs hosszú távú káros hatása. A szakember szerint a mobiltelefonok jóval nagyobb kárt okozhatnak, mint a WLAN-hotspotok. A grazi program megvalósításáért Dominic Neumann városi tanácsnok és IT-szakértő felel. Ő szintén elhanyagolhatónak nevezte az új infrastruktúra kiépítése miatti elektroszmog-kockázatot.

Neumann leszögezte: eddigi a városban a cégeknél és a lakásokban 6000 WLAN-készüléket helyeztek üzembe és a további 400 eszköz már nem oszt, nem szoroz. Grazban az első WLAN-hotspotok antennáit júniusban helyezik el a lámpákon, a megállókon és a közlekedési táblákon. Az idén októberig 70, míg az év végéig 150 készüléket szerelnek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #26
    A légszennyezettség káros egészségügyi hatásai
    Lélegezz nyugodtan szép nagyokat a belvárosban, minek is ilyen baromságokkal foglalkozni...
  • Balumann #25
    Igen, a tényekeg próbálják minél jobban elferdíteni (ráadásul több oldalról, saját érdekekből), hogy nem annyira káros meg nincs bizonyítva (csak néhányszor). Másik, hogy úgy reklámozzák - és elhitetik az emberekkel - mintha nem lehetne élni wlan, wifi, rádió, meg muttudoménmégmi nélkül. Vannak olyan megoldások, amikkel el lehet kerülni, a vezetéknélküliség nagyon hasznos, de csak akkor lenne jó, ha csak oda juttatná el a hullámokat ahova kell, mert a szervezetre nincs jó hatással.
    Nem kell mindent kitiltani, egyszerűen csak választani a fontosabb dolgok közül, minél kevesebb dolog rongálja a szervezetünket, annál jobb, és ez igaz a légszennyezésre és mindenre.

    Bőven elég annyi, hogy bizonyítottan HATÁSSAL vannak, innentől bárminek lehet okozója, vagy kialakulást segítője, akár ráknak, örökölt rendellenességeknek, ha jól olvastam a leukémiával mutattak ki valószínűbb összefüggéseket.

    Fontos lenne, hogy mindenkiben tudatosuljon, a környezetünk és egészségünk kellene a legfontosabb legyen, minden egyéb utána.
  • Gabe Dearborne #24
    Lélegezni sem érdemes, mert a levegő is szennyezett. Na hagyjuk már a vészmadárkodást...
  • atomkrumpli #23
    rádióadó a szomszédban + 2 gsm adótorony na meg a trendi BT füles minden nap a fején, 2 wifi a házban ebből egy az ágyhoz közel és legalább 10 a szomszédban ... na majd meglássuk mi sül ki belőle :-)
  • chuky123 #22
    igy van a teljesitmény a lényeg. Ennyi erővel a mobilokat is be lehetne tiltani azok még vesszésebek az emberre mint a wifi hisz az egésznap sugároz még ha nem is beszélünk akkor is és az általába egész nap nálunk van.
  • Bajkonur #21
    Solton 2MW-al adják a Kossuth rádiót
    Solti adó
  • htmm #20
    Szerintem ezt egy kissé túl sikerült reagálni. Egy normál AP 50mW teljesítménnyel sugároz. Egy mobiltelefon 500mW és az AP-t nem szorítod a fülehez.
    Egy rádióadó meg akár több(tíz) kilowatt teljesítménnyel is sugároz, inkább az ellen kéne tiltakozni szerintem.
  • Garrett27 #19
    Nézd, egy-két fórumozó el sem gondolkodik azon, hogy mit írsz, csak rávágja a kritikádra, hogy kőkorszaki vagy és jönnek a dumáikkal..
    Sztem valahol sajnos nagyon ügyesen kitalálták, hogy ha szinte minden elképzelhető oldalról rákényszerítik az embereket a káros anyagok használatára (mindegy, hogy rákkeltővel teli élelmiszerről vagy a hatodik antibiotikumról van szó az évben, vagy akár az elektroszmogról), akkor az emberek túlnyomó többsége hajlamos lesz elutasítani a saját ösztöneit és az életében ezeket a káros anyagokat használni, mi több, a többi embert is meggyőzni, hogy ez a menő ez kell és e nélkül se élnél tovább stb...
  • Balumann #18
    Hát nemtudom, hasznos lenne bevezetni, de én is inkább az mellett vagyok, hogy próbáljuk meg minél jobban megtartani a természetes körülményeket, amihez hosszú idő során alkalmazkodtunk, illetve minél inkább csökkenteni az egészségre ártalmas cuccokat.
    De ugyanakkor az is igaz, hogy nagyon sok egyéb dolog sokkal károsabb az egészségre, kíváncsi lennék, hogy az ezt ellenzők mennyire figyelnek oda azokra. Mert ha nem végeznek testmozgást rendszeresen, nem figyelnek a helyes táplálkozásra, nem utasítják el az ilyen károsító anyagokat (cigaretta, drogok), és még sok minden, akkor legkevésbé sem ez miatt kell félniük :)

    Ami a rossz, hogy nem azokon múlik az ártalmasságának eldöntése (és akár betiltása), akik ehhez tényleg értenek is, és - mint sok más területen - nagyon sokmindenkinek nem érdeke, hogy kiderüljön, mennyire ártalmas. Ezzel szemben, sokan érdekeltek abban, hogy az terjedjen el, hogy nagyon veszélyes, és ezzel sózzanak rá az emberekre más drága termékeket.
    Mindenesetre nagyon sokan állítják, hogy káros, és sokan fellépnek ellene (köztük sokan olyanok is, akiknek nem érdekük).

    Egyébként szerintem, aki időnként elutazik olyan helyre, ahol ilyen szempontból (is) jobb körülmények vannak, otthon meg nem működő mikro, meg bekapcsolt számítógép mellett alszik közvetlenül, annak kevésbé kell félnie az elektroszmogtól. WLAN-t azonban én sem támogatom.

    "A kerdes az, hogy melyik a jobb: wifi nelkul elni 90-100 evig vagy wifi-vel 50-60-ig?"
    Vagy talán mindenképpen jobb wifi nélkül élni
  • Azorut #17
    Ja, már meg már lassan ott tartunk, hogy károsabb, mint a cián intravénásan.