Berta Sándor

Több pénzt akarnak a Facebookot kitaláló Winklevoss fivérek

Tyler és Cameron Winklevoss nem hajlandók belenyugodni a korábbi szövetségi bírósági ítéletekbe és az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához nyújtják be a beadványukat.

Újabb fejezetéhez érkezett a Facebook alapításával kapcsolatos vita. Mivel a fellebbviteli bíróságok nem akartak foglalkozni az üggyel, ezért a fivérek úgy döntöttek, szerencsét próbálnak az amerikai legfelsőbb bíróságnál. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a testület szintén nem tűzi napirendjére a beadványt, a legfelsőbb bíróság ugyanis általában csak olyan ügyekkel foglalkozik, amelyek alapvető alkotmányossági kérdéseket érintenek.

Tyler és Cameron Winklevoss azt akarják elérni, hogy a bíróság semmisítse meg az általuk és Mark Zuckerberg által aláírt 2008-as szerződést, amelynek értelmében 65 millió dollárt kaptak. Azzal érvelnek , hogy a megállapodást azért kell megsemmisíteni, mert a Facebook képviselői az egyeztetéseken becsapták őket, s így újra jogi úton akarják rendezni az ügyet.


Cameron Winklevoss és Tyler Winklevoss

Legutóbb áprilisban foglalkozott egy amerikai fellebbviteli bíróság a keresettel, de az elutasította a beadványt, míg egy másik testület nem is volt hajlandó tárgyalni az ügyet. Ezután döntött a fivérek érdekeit képviselő ügyvédi iroda úgy, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordulnak. A két szakember egyébként továbbra is ötletlopással vádolja Zuckerberget, azt állítva, hogy ő az általuk 2003-ban megálmodott ConnectU online hálózat alapján alakította ki a Facebookot. Elszántságukat bizonyítja, hogy készek a korábban kiharcolt 65 millió dollárt is kockára tenni.

A két férfi 20 millió dollárt készpénzben kapott meg, a többi 45 millió dollárért cserébe pedig Facebook-részvényekhez jutottak. A közösségi portál ügyvédjei hiába hangsúlyozták, hogy értéknövekedés miatt az akkori megállapodás ma már 140 millió dollárt ér, ez sem bírta jobb belátásra Tylert és Cameront. Álláspontjuk mindenesetre egy szempontból érthető: a Facebook becslések szerint jelenleg 50 milliárd dollárt ér, így a 65 millió dollár nevetségesen alacsony összegnek tűnik. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindent elveszíthetnek.

A Winklevoss fivérek már idén januárban jelezték, hogy felbontanák a korábbi szerződést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • formatuq #23
    en ugy erzem hogy ez a Zuckerberget azert egy tolvaj.
    es hogy 65m dollarral meguszott egy olyan lopast, ahol mashol (minen joberzesu helyen) be is csukhatnak nem pedig megengedig hogy 50 milliárd dollárt ero lopott ceg elen bassza a rezet.

    szoval lehet hogy ez a ket kocsog egy bajgunar, es ehesek is, de ok nem loptak.
    akkor hol is az igazsag?

  • vato loco #22
    "Elszántságukat bizonyítja, hogy készek a korábban kiharcolt 65 millió dollárt is kockára tenni."

    Remélem azt is elbukják. ^^ 2 sznob köcsög. Majd apuci kipótolja a zsebpénzüket.
  • LackoMester #21
    mekkora pofátlan, élhetlen, pénzéhes banda, a formájuk se jó ( egyébként amit aláírtak vagyis egyességet köttek-szóval azt már b@szhatják, semmi esélyük ) igazi gyík arcúak :D

    ...ebbe a zsidó kérdésbe inkább nem mennék bele, meg a gojt is hadjuk .
  • Tetsuo #20
    Ez teljesen jogos. Zsido a zsidot perelheti, csak goj nem.
  • adler30 #19
    úgy néznek ki,mint akik most jöttek ki a zsinagógából.
  • pasi29uk #18
    "A két férfi 20 millió dollárt készpénzben kapott meg, a többi 45 millió dollárért cserébe pedig Facebook-részvényekhez jutottak."

    És mennyi adót fizettek? :DDD
  • Laza #17
    OMG, ezeket megszépítették a filmben ... itt úgy néznek ki mint a zombik :)
  • kecskeszeme #16
    Tylernek túl rövidre van kötve a nyakkendője. :P
  • kpbendi #15
    Ez a per már régóta arról szól, hogy a köztudatban maradjanak. Ha elvesztik a pert, vagy akár a 65 milliójukat, akkor kiadnak 2-3 könyvet, amivel "lerántják a leplet" a Facebookról, végighaknizzák a sajtót és minimum a dupláját kaszálják vele. Ők is tudják, hogy hülyeség, amit állítanak, de nyilván igyekeznek kipréselni a maximumot a helyzetből.
  • Vazeratti #14
    Azért milyen szépen elmentünk afelé, hogy arc alapján mondjunk véleményt. Ez azért az ember kinövi egy idő után, nem? :)