• Tetsuo
    #18
    Ha egy kulfoldit megkerdezel, egy csomo magyar talalmanyt ismer, csak nem tudja, hogy magyar. Szerinted nem hallottak a wolfram-izzorol, floppy lemezrol, a biropenrol, az automata gyartosorrol vagy eppen nem lattak meg villanyvasutat esetleg a szodat? Bar ezen utobbiakrol Jedlik Anyos nem nagyon publikalt, a szodat pl. alapbol kozkinccse tette, de azert bizonyitek van. ;)

    Persze ebbol, (meg pl abbol, hogy a magyaroknak van a legtobb olompiai aranyuk populaciora lebontva) ma mar nem lehet megelni, ma a beka segge alatt van az orszag.

    Ma is vannak talalmanyok, pl. a megujulo energia teruleten es a feltalalokak bizony multiceghez kell fordulniuk, mert atom el van cseszve minden es egyre rosszabb lesz addig, mig 50-100 mulva mar nem valoszinu, hogy lesz Magyarorszag.

    Azok a statisztikak, amit emlitetek, nem veletlenul torzak, ugyanis olyan statisztika NEM FOG keszulni, amelyben az atlag amerikai/angol hulye.
    Sajat es sok ismerosom es sok forras tapasztalata az, hogy jelenleg az angol atlag ember, aki nagyjabol bachelor degree szinten van, nem nagyon tud kozos nevezore hozni, nem ismeri a derivalas fogalmat es nem ismeri a nyelvtant egyaltalan, nem tudja mi az a modal verbs, Oscar Wild-ot vagy Lord Byron-t egyaltalan nem erti ill. eleteben kb. 100-nal is kevesebb konyvet olvasott.
    A kozepiskolai szint, mint pl. sok manager, supervisor anglia teruleten, akik kulfoldieket iranyitanak gyarakban, raktarokban, nehezukre esik az iras-olvasas.
    Ha pl. azt mondod egy atlag angolnak hogy szereted a jazz zenet, hulyen nez rad es kerdezi, de azert a Lady Gagat is szereted ugye? Egy 200ezres varosban nincsenek specifikus klubok, (pl. jazz, techno, latin, akarmi klub) hanem mindenhol a radiok altal unalomig jatszott szamok mennek slagerkent minden szorakozhelyen. Egyenvilag az egyenembereknek. Persze akarnak ok kulonbozni, cserelheto elolappal, meg szines hajjal.
    Mondjuk ez mondhatni nem az O hibajuk, ezekre iparagak epulnek, pszichologusok krealjak a trendeket.. mint pl. szivacsos melltarto 9 eveseknek, manikur 3 eveseknek.
    Az angol logikarol, a koszrol, a gazdagsaguk ellenere hitelbol elesrol, meg a hatalmas pazarlo eletmodrol nem irok, de nagyon durvan kulonboznek tolunk es nagyon mas felfogasuk van a vilagrol.
    Viszont a kreativitasuk nagyon nagy. Alapbol muveszlelkek. Ami egy igenyesseggel es muveltseggel konnyen vilaszinvonalu muveszetet adhat, amire van is pelda ugye.

    A fogyasztoi tarsadalom alapbol ellene van minden megfontolasnak, tartozkodasnak es gerincessegnek, mert ugy ellen lehet allni a befolyasnak ami MINDEN csatornan kozvetitve van es buzdit, szuggeral hogy vasaroljunk.
    Ez nem osszeeskuves, ez a piac torvenyei miatt alakul igy, mondhatni spontan, csupan a tobb profit remenye miatt minden szinten, minden vallalatnal.
    Egyertelmu, hogy a csokkent allami szabalyozas nagyobb es nagyobb teret enged a vallalatok befolyasanak ami sokszor el is fajul. Az angolszasz vilag ebben feltetlenul elobbre jar nalunk. Rank is hasonlo sors var, kultura degradalas cimen.
    Angliaban is a 70-es evekig tanultak angol nyelvtant az iskolakban, ma mar egyaltalan nem, ma mar nem buktatnak, eleg csak bemenni, "indokolt esetben" azt sem kell. Magyarorszag oktatasa is eziranyban halad, tobbek kozott Magyar Balint "segitett" ezen. Alapbol a tanarok minosegi szinvonala hatalmasat esett, ami hosszutavon vegzetes az egesz oktatas szamara. En nem nagyon latok kiutat, de jelenleg meg magasabb a szinvonal, mint pl. Angliaban.
    A Budapesti Muszaki Egyetem-et elegge leneztek 5-10 evvel ezelott is (megha nem is ismerik) az angolok, honositani az ott szerzett diplomakat csak kisebb fokozatokra lehetett. A Budapesti Muszaki Foiskola diplomait pedig a mai napig csak kozepiskolai szintnek fogadjak el. Erted, az O kozepiskolai szintjuknek, ami Mo-n kb. altalanos.

    Jobbikos vermagyar? :) Nem foglalkozom politikaval sot, undorit es peldaul a ciganyokat sem szegregalnam.
    Neked Petofi vagy Vorosmarty is jobbikos vermagyar lenne vagy barki, aki szereti Magyarorszagot.