Napi Online

Lenyomják a légkondiárakat a netes kereskedők

Élénkülő piacról és egyre erősödő vásárlói tudatosságról számoltak be a klímakereskedők és -szerelők, miközben egyelőre mind a készülékekért fizetendő, mind a beépítési árak még alacsonyan járnak.

Tavaly 18 százalékkal csökkent 2009-hez képest a Klíma Áruház Épületgépészeti Kft. lakossági értékesítése azután, hogy egy évvel korábban is hasonló csökkenést tapasztalt a társaság − mondtaHorváth Miklós ügyvezető igazgató. Úgy látja, fordulatra utaló jelek egyelőre nem mutatkoznak a piacon, alapvetően az internetes kereskedők által jelentősen lefelé szorított árszintnek köszönhetően. A neten kínált díjak a gyártók által ajánlott kiskereskedelmi árakat legalább 20 százalékkal múlják alul, a készletezéssel, műszaki támogatással és szervizzel működő nagykereskedők ezzel nem tudnak versenyezni.

A tavalyi szezon 10 százalékos forgalomnövekedést hozott a Pannon Klímatech Kft.-nek, míg a 2009-es teljesítmény csaknem 50 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit − tudtuk meg Széll Ferenc műszaki vezetőtől. A kereskedők tapasztalatai alapján egyre többen kezdenek már a szezon előtt, februárban és márciusban érdeklődni a légkondicionálók beszerzése iránt.

A szerelési árakat a megfelelő képzettség és engedélyek nélküli szerelők törik le, az átlagosan 40 ezer forintba kerülő munkát sok esetben akár fél áron is elvállalják, bár a gyártók és az importőrök a garanciához megkövetelik a képzett szerelők általi beépítést. Széll szerint az elmúlt nyolc évben nem volt mód áremelésre, jelenleg egy átlagos budapesti klímatelepítés nettó 40 ezer forintba kerül, az anyagköltség azonban nyolc év alatt a háromszorosára emelkedett, nagyban csökkentve a nyereséget. A díjtételek várhatóan idén sem nőnek, öt éven belül azonban − a felügyeleti szervek, illetve a gyártók szigorításai hatására − akár 20 százalékos emelkedés is elképzelhető.

Horváth szerint a műszaki háttértámogatás hiánya előbb-utóbb megbosszulhatja magát, egy így kialakuló krízis pedig "helyrerázhatja" az árakat. Egyre inkább gyakorlattá válik, hogy a vásárló az interneten szerzi be a készüléket, ezzel a szerelő cégek elesnek a gépeken elérhető árréstől. A Genex tapasztalatai szerint a vásárlók mind tudatosabban választanak az ár−érték arány alapján, amellett, hogy az árérzékenyek aránya jelentősen nem csökkent, az érdeklődők inkább a jobb minőségű gépeket keresik. A Genex tavaly nyolcezer berendezést értékesített, ami 2009-hez képest némi pozitív változást jelent, azonban e forgalom alacsony árréssel párosult.

A Pannon Klímatech az idei első hónapok tapasztalatai alapján év végére ledolgozhatja a 2008 és 2010 között realizált mintegy 40 százalékos visszaesést. A Klíma Áruház Horváth szerint idén a tavalyi forgalomcsökkenés kompenzálását tartja reális célnak, ez azonban az árak miatt a tavalyinál is rosszabb jövedelmezőséget jelenthet.

Az elmúlt évben a készülékek árára és az árrésekre az importőröket nyomasztó raktárkészletek voltak komoly hatással, a Genexnél ugyanakkor a listaárak nem változtak a tavalyihoz képest. Tokaji Gábor értékesítési igazgató szerint a piacon átlagosan 8 százalékos áremelkedés tapasztalható, amit a gyártók alapanyagköltségeinek növekedése indokol. A néhány éve még kiemelkedő árkategóriába tartozó gépekért fizetendő összeg jelentősen csökkent: a 200 ezer forint feletti szintről 25-30 százalékkal esett vissza, ebből is adódik az energiatakarékos, inverteres készülékek népszerűségének növekedése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #3
    Szívem szakad meg, amikor valaki azért sír, mert más olcsóbban tudja adni ugyanazt, és ő így éhen marad. "Mert a gonosz webes kereskedők - nincs raktárkészletük, meg puccos irodájuk!" 21. század, jóreggelt!

    Az meg hogy csak az üzembe helyezésért tudnak pénzt kérni, hát lol: gondolom vagy 8eFt+ÁFÁt azért ők is kiszámláznak a kiszállásért Bp-n belül, holott még taxival is olcsóbb lenne.
  • vato loco #2
    "Egyre inkább gyakorlattá válik, hogy a vásárló az interneten szerzi be a készüléket, ezzel a szerelő cégek elesnek a gépeken elérhető árréstől."

    Mi ezzel a probléma? Nemcsak a szerelők szeretnek jól járni.
  • vato loco #1
    Nagyon helyes, csökkenjen csak a luxusprofit! De ne csak itt, hanem mindenhol, akár a kiadómaffiánál is.