Napi Online

Mi után fizessen adót a netes kereskedő?

Nem tudni, mikor kerülhet pont a netes kereskedők és az adóhatóság vitájának végére. Abban nincs vita, hogy valamekkora adót fizetni kell, ám nem mindegy, hogy mekkora adóalap után.

Egyetlen kérdésben érthetnek egyet az adóhatósággal azok a magánszemélyek, akik a neten kereskednek: a tevékenység után adót kell fizetni. De hogy pontosan mit és mennyit, abban már nagyon különbözőek a vélemények. A vita alapja végeredményben az, hogy az adóhatóság üzletszerűnek ítéli meg az apróhirdetésekben, árverési oldalakon végrehajtott eladásokat, míg az érintettek álláspontja szerint azok egyedi ügyletek, vagyis úgynevezett ingó vagyontárgy értékesítéséről van szó. "A hatóság az áfa, míg mi az szja szerint nézzük az ügyleteket" - mondta Angyal József adószakértő, aki több hasonló eljárásban is képviseli az ügyfeleket. Ennek eredményeképpen a hatóság jóval magasabb adóhiányt és bírságtételt állapított meg, mint amennyi az érintettek szerint jogos volna.

Ha ugyanis az ügyletek ingó vagyontárgyak értékesítésének felelnek meg, adót csak az eladási érték 25 százaléka után kell fizetni. A szabályozás ugyanis abból indul ki, hogy a terméket valamikor megvásárolta a tulajdonos, ami ma már számlával nem igazolható költség, s az ügylet során egyéb kiadások is felmerülhettek. Így reális, hogy az eladási árnak csak egy része minősül jövedelemnek. Vagyis a szakértő szerint egy egymillió forint összegű ügylet után - ez lehet több is egy év alatt - 40 ezer forint adó befizetése számon kérhető (az egyszerűség kedvéért a mai szabályok szerint számítottuk ki az adót, ám ennek mértéke valójában attól függ, hogy a vitatott évben mekkora volt az szja kulcsa).


Az árverési oldalakat többszázezren látogatják rendszeresen

A hatóság nem tartja ingó vagyontárgy értékesítésének ezeket az ügyleteket, szerinte ugyanis az érintettek valójában üzletszerűen kereskednek. Ha ugyanez az ügylet üzletszerű, akkor önálló tevékenységnek minősül, ebben az esetben pedig nem lehet alkalmazni a 25 százalékos számítást. Ilyenkor az ügylet 90 százalékát kell alapul venni jövedelemként, vagyis 144 ezer forint adófizetést jelent. Erre kell felszámítani még a bírságokat is, ami az adókülönbözet 50 százaléka lehet. Az üzletszerűség felté­telei közé azonban az szja-törvény besorolja az adószám kiváltásának tényét is, ami ezen esetekben nem történt meg. Persze más jogszabályok másképp határozzák meg az üzletszerűség szabályait - az áfatörvény például jóval lazábban, aszerint valóban nem számíthat egyedi értékesítésnek a netes kereskedelem. Kérdés, alkalmazható-e az áfatörvény ezen ügyleteknél az üzletszerűség megállapításában.

Ráadásul az áfa is külön kérdéseket vet fel. Az adóhatóság ugyanis - mivel szerinte az értékesítések üzletszerűek - az áfát is felszámította az ügyletekre. Vagyis az egymillió forintos értékesítésre 25 százalékot. Így az szja-t is az emelt összeg után számította ki, ami Angyal szerint nem tartható. Ha ugyanis behozzuk az áfa kérdését is, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy azt számla és adószám hiányában csak becsléssel lehet megállapítani. Így nem az egymillió forintra kell felszámítani az áfát, hanem annak 25 százalékára. Hiszen az érintettek álláspontja szerint ingó vagyontárgy értékesítéséről van szó.

Az ügyben egyelőre nincs döntés, a bíróság ugyanis nem jelölt ki újabb tárgyalási napot. Elképzelhető, hogy a hatóság megváltoztatja a saját korábban hozott határozatát - mondta Angyal, aki szerint az lenne a legfontosabb, hogy az ilyen ügyeket ne lehessen üzletszerűnek minősíteni, vagyis valószínűleg a vita még nincs lezárva. Azok, akiket az adóhatóság ellenőrzés alá vont, a jövőben jobban teszik, ha inkább fizetnek valamilyen adót. Kérhetnek adószámot, de ha éves bevételük ötmillió forint alatt marad, alanyi áfamentességet kérhetnek. Ekkora összeg fölött ugyanakkor az áfaalanyok már leírhatják az áfát - ha van mit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #12
    Igen, nincs kapacitása ellenőrizni, szóval befizeted az adót akkor is, ha nem kaptad meg a pénzt. Ez pontosan ugyanígy van az ÁFÁnál is: a számla kiállítása után kell ÁFÁt fizetned, nem a számládra befolyó pénzek után. Ha valamelyik igazán ki akarsz b.szni, akkor mondod neki hogy állítsa ki a számlát, és küldje el aláírásra, te meg majd visszaküldöd. Aztán nem visszaküldöd, hanem elégeted. Így nem tudja stornozni se, szépen befizeti az ÁFÁt, mert nem tehet más.
  • bzozoo #11
    És akkor mi van, ha leütök egy terméket monjuk Vaterán, de valamiért mégsem jön össze az adásvétel. VAGY összejön, csak azt mondom hogy nem tetszett, így mégsem vettem meg. Az államnak nincs arra kapacitása hogy ezt ellenőrizze... szerencsére :) B.baszna ha ennek sikertelen adásvétel után is fizetni kéne...
  • Komolytalan #10
    A pókernél erkölcsi vagy elméleti szempontból nincs gond azzal, hogy mind a terem üzemeltetője, mind a játékos adózzon. A szerencsejátékoknál is így működik a dolog, annyi differenciával, hogy pl a lottó nyereménynél a nettó összeget tüntetik fel, és a játék szervezője - a saját nyereségadóján felül - befizeti a nyertesek nyereményadóját is. Más kérdés hogy a nyeremény összegét elég nehéz megállapítani, mivel míg egy cégnél nem jellemző hogy 1 időszakban nyereséges utána meg masszívan veszteséges ez a pókernél alap.

    A használt cikk kereskedelemben meg az árrésre kell ÁFÁt fizetni, ha az van. Pl megveszel egy selejtezett számítógépet mondjuk 1000Ft-ért, szétbontod, és kiárulod az alkatrészeket 5000Ft-ért. De mondjuk az esetben nem igazán van árrés (vagyis negatív), ha megvesz valaki egy gyerek ruhát 1500Ft-ért, a gyerek kinövi - hamarabb mint elkopna - és eladja 300Ft-ért. Az meg hogy a teljes eladási összegre ÁFÁt fizessen az illető - mert ugye a beszerzést nem tudja számlával igazolni - az elég nagy b.ziság az én olvasatomban. Az meg hogy SZJA-t egy olyan tárgy eladására, amit már adózott jövedelméből vásárolt (vagy ő, vagy ha ajándékba kapta akkor az, aki), az megint csak köcsögség kategória.
  • NeverI #9
    Az hogy gyakorlatban mi van a pókerrel (nem csak online), az más kérdés:) én csak az elméletről beszéltem, mint ahogy az online aukciós oldalak felhasználóinak is csak elég kis százaléka cselekszik nem helyesen hanem törvény tisztelően (mert ugye ez a kettő nem szinonima...)
  • Komolytalan #8
    Az online pókert nem kell védeni. Pókerben akár játékos vagy, akár terem tulajdonos, nem adózol. Ha terem tulajdonos akkor azért, mert a terem offshore cég tulajdona. Ha játékos, akkor meg azért, mert nem vallod be, és ellenőrizni meg nem nagyon tudják, mivel a nyereményed "kifehéríted" mondjuk egy paypalon keresztül.
    Ezzel sajna nem lehet mit kezdeni, ez egyelőre úgy néz ki marad fekete tevékenység. A szervereket elérhetetlenné lehet tenni a a magyar szolgáltatóktól, de a nemzetközi proxykkal nem tudsz mit kezdeni. A paypal meg nem fog kiadni adatot egy magyar APEHnek. Max annyit lehetne tenni, hogy a paypal és hasonló nemzetközi fizető cégeket EU-s szinten köteleznék, hogy az adóhatóság betekintést kaphasson a számlák forgalmaiba. Ha nem, akkor az EUs bankok nem bonyolíthatnának le velük forgalmat. Mert gondolom a paypal leszarná ha Magyarországról kitiltanák, de az EU elvesztése már nagyon fájna neki.
  • Komolytalan #7
    De ugye azt érzed, hogy valamivel igazságosabb lenne ezeket lekapcsolni és megbírságolni, mint a használt gyerekruhát árulókra adót kivetni? Persze értem én - nem az igazságosság itt a cél, hanem a bevétel növelése. Nem csodálkoznék ha pár áruház lobbizna a vatera meg a teszvesz ellen a politikusoknál. Egy tesconak/auchannak van olyan lobbi ereje, hogy törvényt is hozzon a maga javára. És ugye ez esetben megint csak a magyarok szopnak, a multi külföldi tulajdonosai meg a markukba röhögnek.
  • NeverI #6
    Teljesen mind1, mi van leírva, mi a szokás, mi a logikus...
    Úgyis az van amit a szentséges adóhatóság mond és ő azt mondja, hogy fizess... minél többet a többi lényegtelen...
    Lásd adóhatóság és a póker viszonya... ha pókerterem üzemeltető vagy akkor azt mondják, hogy a póker szerencsejáték és eszerint adózz, ha viszont játékos vagy akkor azt mondja, hogy a póker nem szerencsejáték, ezért rendes fizuként adózz a nyereményed után.
    egy ilyen szervet, hogy a túróba lehet komolyan venni? persze komolyan kell, mert olyan büntit rónak ki az emberre amilyen csak az eszükbe jut (mind jogcímen mind összegben). de ne keverjük a tisztelet a megfélemlítéssel...
  • Cat #5
    Azért az is tény, hogy rengetegen vannak, akik nem a használt cuccaikat rakják ki az apróhirdetések közé vagy a vaterára (erre való eredetileg ugye a honlap), hanem vadonatúj termékeket raknak fel, és azok folyton elérhetőek, tehát nem arról van szó, hogy vett egy terméket majd meggondolta magát. Ezek a csencselők jelenleg teljesen kibújnak az adózás alól, tehát valamilyen szinten indokolt az ellenőrzésük.

    Persze rengetegen vannak akik csak használt, megunt, kinőtt, elavult cuccokat árulnak, de nem is miattuk kezdett el komolyabban foglalkozni az APEH a netnek ezen részével.
  • Komolytalan #4
    Én úgy tudtam hogy Magyarországon csak a helyi adó bevétel alapú - és így nem is EU-konform -, a többi nyereségen alapszik. Egy használt - de akár új - termék netes eladásán az ember sosem nyer, vagyis nyereség nincs, adó sincs. Sőt, ha üzletszerűnek minősül a tevékenység akkor ÁFÁ-t vissza lehet igényelni, merthogy a termék ára csökkent, vagyis az ÁFA tartalma is csökkent ugyebár... Ha SZJA-t kell fizetnem rá, akkor a megvásárlásakor pedig SZJA-t igényelhetek vissza, és akkor adó szempontjából megint csak visszaigénylős a mérleg.

    Ellenben a "piacitér" szolgáltatójának van nyeresége, ő fizet adót, a futárcég/posta szintén fizet adót - tessék ezzel beérni.
  • Gyuszopapa #3
    Ja meg veszel valamit pl. 20000-ért,eladod mert hát használt 15000-ért akkor miért kéne fizetni mert hasznod nincs rajta.