SG.hu

Hatékonyabb védelem az internetes vásárlóknak

A fogyasztók jogaira vonatkozó új jogszabály az internetes vásárlás biztonságosabbá válását és a határon átnyúló vásárlásokkal kapcsolatos fogyasztói bizalom erősödését eredményezné.

A képviselők ma megszavazták a jogszabálytervezet módosításait, ellenben a végszavazást elhalasztották, és a jelentést visszaküldték a belső piaci szakbizottságba, hogy a tagállamokkal egy közös szövegben tudjanak megállapodni. A ma megszavazott módosítások az Andreas Schwab német néppárti képviselő által jegyzett jelentésben szolgálnak majd alapul a Tanáccsal folytatott egyeztetések során. Az új uniós jogszabály az üzletekben, telefonon, postán vagy interneten történő vásárlásokra vonatkozik, és a már létező jogszabályokat módosítja.

A Parlament által megszavazott jogszabály erősítené a vásárlók jogait, különösen az információszolgáltatás, a csomagszállítás, és a vásárlástól való elállás joga tekintetében. A digitális letöltésekre vonatkozó szabályokat is tisztázná, és a kisvállalkozásokat hátráltató bürokrácián is enyhítene. A vásárlók számára egyértelműnek kell lennie, hogy kitől és pontosan mit vásárolnak, és mennyibe kerül a termék internetes vagy katalógusból történő rendelés esetén. A képviselők leszögezték, hogy az eladó kilétét és címét mindig egyértelművé kell tenni.

A tájékoztatáshoz való jog megakadályozza a rejtett költségek felszámolását. Internetes vásárlás során a már eleve bejelölt opciók, kipipált négyzetek miatt fordulhat elő, hogy a vásárló többet fizet, mint amennyire számít. Ezentúl azonban a vásárló a teljes vételár ismeretében kell, hogy jóváhagyja a vásárlást. A legtöbb vásárló a szállítással kapcsolatban tapasztal hiányosságokat. A távolról rendelt árunak vagy szolgáltatásnak legfeljebb 30 napon belül célba kell érnie, máskülönben a vásárlónak joga van elállni az ügylettől. Az eladó felelőssége, ha szállítás során az áru megrongálódik vagy elvész.

Az új jogszabályok értelmében a távolsági vásárlóknak (tehát amikor a vásárló a megvétele előtt nem tudja megtekinteni az árut) az egész EU-ban 14 napja lesz arra, hogy meggondolja magát, és elálljon a vásárlástól. Ha bármilyen okból nem elégedett a termékkel, visszaküldheti azt. Amennyiben az áru értéke meghaladja a 40 eurót, a kereskedő állja a postaköltséget. A vásárlástól való elállástól számított 14 napon belül a vásárló minden költségét meg kell téríteni. Ugyanakkor a vásárlónak bizonyítania kell, hogy visszajuttatta az árut - áll az új módosításokban.

Amennyiben az eladó elmulasztja tájékoztatni a vásárlót, hogy joga van elállni a vásárlástól, a Tanács javaslata szerint három hónapra, a Parlamenté szerint egy évre hosszabbodna automatikusan az az időszak, ameddig a vevő elállhat az ügylettől. Az új jogszabályok a hatályos uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok hiányosságait is megpróbálják orvosolni. Így az elállási jog kiterjedne a vásárló otthonában történő eladásokra és az internetes árverésekre is. Ugyanakkor az árveréseken vásárolt termékeket csak akkor lehetne visszaküldeni, ha azt hivatásos eladótól, nem pedig magánszemélytől vették.

Zenék, filmek és szoftverek letöltésére nem terjedne ki az elálláshoz való jog. A vásárlást a letöltés megkezdésével megtörténtnek tekintenék. A kisvállalkozók adminisztrációs terheinek szükségtelen növelése elkerülése érdekében a Parlament úgy szavazott, hogy a mindennapi tranzakciók esetén, ahol az áru azonnal gazdát cserél, nem kell alkalmazni a tájékoztatásra vonatkozó szabályt. Az úgynevezett "vegyes szerződéseknél", a 200 eurónál kisebb értékű áruk és szolgáltatások esetén (például amikor az üveges egy törött ablakot cserél ki), az információt nem kötelező írásban közölni, elegendő a szóbeli tájékoztatás - áll a Parlament új módosításában. Sürgős beavatkozásokkor, például egy szivárgó vízvezeték megjavításakor a 14 napos elállási idő biztosítása szükségtelen és nem alkalmazandó - áll a Parlament módosításaiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #1
    Tehát ha a zenét/filmet/szoftvert cd-dvd-n veszi meg az ember akkor elállhat 14 napon belül. De ha letölti akkor már a letöltés megkezdésétől nincs meg ez a joga. Meg sem kell várni azt hogy sikeresen befejeződjön. Értem...