MTI

Hiba lehet, hogy az Intelnek még mindig a sebesség a fontos

Az Intelnek nemrég ismét sikerült találnia egy olyan gyártási eljárást, amivel gyorsabb chipek állíthatók elő, azonban manapság nem ez, hanem a fogyasztás csökkentése lenne a legfontosabb.

Mint arról beszámoltunk, az Intel a közelmúltban bejelentette, hogy ismét sikerült találnia egy olyan előállítási módot, amely kevesebb energiával, kisebb helyen teszi lehetővé a gyorsabb információfeldolgozást biztosító számítógépes chipek előállítását. A chipek tranzisztorait - kerüljenek akár PC-kbe, akár okostelefonokba - lényegében azonos módon tervezték 1959 óta: az Intel-társalapító Robert Noyce, illetve tőle függetlenül a Texas Instrumentsnél Jack Kilby akkor találta fel az első olyan integrált áramköröket, amelyek az alapvető építőelemei lettek az információs kor elektronikus eszközeinek.


Ezeket a korai tranzisztorokat egy sík felületre ültették be. Most az Intel - mint ahogy egy ingatlanfejlesztő a felhőkarcolók építésekor a rendelkezésre álló telek minél jobb kihasználására törekszik - felfelé kezdett építkezni. Mivel a chip sík felületén az apró elektronikus kapcsolók milliárdjainak egymáshoz képest mért távolsága alig néhány tucat atomnyira csökkent, a tervezőknek - hogy több helyhez jussanak - szükségük lett a harmadik dimenzióra is. A vállalat már meg is kezdte az új 3D-s tervezés, a Finfet (nem planáris térvezérlésű tranzisztor) alkalmazását a mikroprocesszorok előállításánál. Ez egy olyan, rendkívül kis szilíciumoszlop vagy -réteg kialakításán alapul, amely kiemelkedik a chip felületéből. Az Intel azt tervezi, hogy még valamikor ebben az évben általánossá teszi az új technológiát gyártási folyamataiban.

Bár technikai részletek nem hangzottak el a bejelentéskor, azt tudni lehet, hogy a chipek gyorsasága 37 százalékkal növekszik az alacsony feszültségű alkalmazásokban, miközben az energiafogyasztást 50 százalékkal képesek mérsékelni. Az Intel jelenleg fotolitográfiai eljárást alkalmaz a chipgyártás során, amelynél a legkisebb funkcionáló elem mindössze 32 nanométeres, erre a mikroszkopikus gyártási szintre 2009-ben jutott el a cég. (Összehasonlításképpen: egy emberi vörösvérsejt szélessége 7500 nanométer, a DNS-szál pedig 2,5 nanométer vastagságú.) "Az Intel jó úton halad afelé, hogy még ebben az évben elkezdődhessen a 22 nanométeres gyártási technológia alkalmazása" - állítja a The New York Timesnak nyilatkozva Mark T. Bohr, az Intel vezető kutatója, aki a következő generációs kisebb tranzisztorok fejlesztését vezette a cégnél.


Balra egy 32 nm-es tranzisztor, jobb oldalon egy 22 nm-es, háromkapus tranzisztor

A mérnökök most abban bíznak, hogy képesek lesznek elérni a chipgyártási folyamatban a 10 nanométer alatti tartományt, erre szerintük 2015-ben nyílhat esély. Mark T. Bohr szerint a bejelentés időzítésének jelentőségét az adja, hogy a világ vezető chipgyártója ezáltal képes bizonyítani: nem csúszik a tranzisztorok számának kétévenkénti megduplázódási üteme, vagyis továbbra is érvényben marad a Moore-törvény. Bár nem a fizika törvénye, az Intel társalapítójának, Gordon Moore-nak ez az 1965-ös eredetű megfigyelése nagyban meghatározza a világgazdaság innovációs sebességét, azzal különböztetve meg a számítástechnikai ipart az egyéb gyártó ágazatoktól, hogy rendszeres időközönként gyorsuló ütemben fejlődik, nagyobb számítási teljesítményt produkál, és alacsonyabb költségekkel.

Ugyanakkor az ígéretek és a cég merész állításai ellenére az Intel 3D tranzisztora még mindig ellentmondásos technológiának minősül a chipgyártók körében. Több versenytárs is úgy véli, hogy az Intel katasztrofális, több milliárd dolláros szerencsejátékot játszik egy olyan technológiával, amely még nem bizonyított. Vannak olyan találgatások az iparban, amelyek szerint az Intel a Finfet technológia révén egyértelmű sebességelőnyre tesz szert, de talán könnyebben elveszítheti a kontrollt az energiafogyasztás fölött, mint az alternatív megközelítések mellett lándzsát törő vetélytársak.


Egy olyan technológia melletti döntéssel, amely a sebességet részesíti előnyben az alacsony teljesítményigénnyel szemben, az Intelnek szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy miközben csatát nyer a technológia frontján, komoly veszteségeket könyvelhet el a piaci részesedésben. Az Intel-féle szerencsejáték veszélyes voltát támasztja alá az a tény is, hogy míg a vállalat uralja a piacokat az adatközponti számítógépek, az asztali számítógépek és a laptopok körében, lényegében el van zárva a tabletek és okostelefonok piacától, pedig ezek sokkal gyorsabb növekedést mutatnak, mint a hagyományos PC-ipar.

A tabletekben és okostelefonokban ultra-alacsony energiafogyasztású chipeket használnak az akkumulátor kímélése és a túlmelegedés csökkentése érdekében. Az Apple például az Intel mikroprocesszorait építi be asztali és hordozható számítógépeibe, de az iPhone-okba és iPadekbe már egy vetélytárs gyártó alacsony fogyasztású modellje került. Az iparági vezetők és az elemzők úgy vélik, hogy valószínűleg az Intel fogja vezetni a 3D tranzisztorok felé tartó generációváltási folyamatot. Így például a tajvani székhelyű chipgyártó, a TSMC maga jelentette be, hogy még két évig nem tervezi a Finfet tranzisztortechnológia bevezetését.


Más gyártók - mint az ST Microelectronics - arra fogadnak, hogy a hagyományos tranzisztorok egy rendkívül vékony szigetelő réteget alkalmazó alternatív technológiája jelenti majd a megoldást a következő generációs chipek biztonságos gyártásához. Úgy vélik, hogy ez a megközelítés a kis energiaigényű alkalmazások terén tűnhet ki, és hogy ez lehet a döntő előny a fogyasztók által orientált piacon, ahol a népszerű termékek túlnyomó többsége kézi-, illetve elemekkel táplált készülék. "A szilíciumszigetelő réteg lehet a nyerő az energiahatékonyság szempontjából " - jósolja David Lammers, a Semiconductor Manufacturing and Design Community nevű weboldal főszerkesztője.

Ugyanakkor a szilíciumszigetelő rétegben hívők táborából származó információk alapján úgy véli, létezik egyfajta konszenzus azzal kapcsolatban, hogy a Finfet-chipek a gyorsabbak. A lenyűgöző technológiai tervek ellenére az Intel-vezetők is a vállalat előtt álló komoly kihívásnak tekintik azt, hogy meg kell próbálkozni a felzárkózással olyan új fogyasztói piacokon, amelyeket eddig az Intel gyakorlatilag érintetlenül hagyott. "Az ökoszisztéma most nem a mi céljainkhoz igazodik" - ismeri el Andy D. Bryant, az Intel technológiai és gyártási csoportjának vezető tisztségviselője. A környezet változásával azonban meggyőződése szerint érvényesülhetnek a technológia terén felhalmozott előnyök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #24
    megvalósítása? Hol lehet venni ilyen elven készült cpu-t? Ja sehol. Szóval elmélet még mindig. Vagy olyan mint az ibm bejelentései, az is évente bejelenti hogy megváltja a világot, 500ghz-s procival meg a többivel aztán semmi.
  • AgentKis #23
    Nem gondolom normál használatnak két erőforrásigényes teljes képernyős program egyidejű használatát. Van gép ami képes erre sőt(!), de ez nem egy átlagos elvárás szerintem. A 200 layerhez én is gratulálok, és nem érzek benne túl sok ésszerűséget. Erőforrást pazarolni tök jó.

    Szerintem egy 3-4 évesnél fiatalabb notebook le tud játszani olyan felbontású videót amilyen a kijelzője. Persze a yuotube esetén a sávszélesség is gond lehet, nekem vékony netem van és sokszor szaggat a 480p-s műsor is. Nem a gép hibája ez, ezenfelül a videotömörítéseket is lehet idiótán használni, nehezebb lejátszhatóságot okozva. A videomegosztókon hemzsegnek a szarul enkódolt videók.

    "Jön a WebGL világa." Nem értem, mi köze annak a proci sebességéhez? Szerintem az is inkább videókártyás dolog lesz, ahogyan az openGL vagy a D3D is, csak a böngészőben fog 3D-t gyorsítani a videókaresz valószínűleg nyílt szabványosan(!), ami jó 5letnek tűnik. És ahogyan a másik kettő esetében is lehet csinálni egyszerűbb és bonyolultabb dolgokat is benne, amik működéséhez különböző vas kell.
    Egy böngészőben lévő 3D-s valaminél a HD felbontást, nem érezném létszükségnek, pazarlásnak igen. Jelenleg a flash is tudja a videokártyát kezelni (ha a böngésző is hagyja neki) csak az gondolom nem nyílt szabvány.
  • Szefmester #22
    Én pl amikor a terragen 2-vel szórakozok igazán szeretem a 4 magot... Mióta 4 magot használok 2,4en (most már 3on) azóta nem 50-70 óra egy egy render hanem csak 10-16. Nekem ez számított.. az hogy a játékokban nem kell a max grafikát beállítani mert már szaggat, vagy a fizikát kapcsoljam ki... nem zavar.. :D
  • Komolytalan #21
    "De van olyan feladat, amit csak egy magon lehet végrehajtani, ezért kell az egy magos teljesítmény, bármi áron..."
    Inkább 1x3Ghz mag, mint 2x2Ghz. Inkább 1x3.1Ghz, mint 4x2Ghz-s. Inkább 1x3.2Ghz, mint 256x2Ghz. Ez a valóság átlag felhasználóknál - a 3. magnak már közel nulla az értelme. Persze lehet mondani, hogy "de van olyan terület, ahol" - erre meg mondom én, hogy ok, legyen a gépek 1%-a négymagos alacsony órajelű, 99%-a meg kevés magos nagy órajelű. Mert az igény kb ez.
  • JTBM #20
    Az intel-nek 8 évébe került az ötlet megvalósítása...

    Bárki utánozhatja, de ha pontosan olyan gyorsan fejleszt, mint az intel, akkor 8 év múlva...
  • sanyicks #19
    200 réteg? nooormális aki azt csinálta?
  • sanyicks #18
    Ugyan már az intel semmit sem alkotott ezzel kapcsolatban, csak egy ötlet, és mivel kikürtölte bárki tudja utánozni... ha akarja.
  • JTBM #17
    Ne nézz videót VLC-vel...

    Egy jó laptop leglassúbb része a HDD-je.
    Használj helyette hybrid drive-ot, pl. Seagate Momentus XT 500GB
    Ebben van 32MB Cache, 4GB SSD és 500GB 7200-as HDD.
  • TommeyIkya #16
    Egyáltalán nem 300dpis A1-es plakátokról van szó. Konkrétan egy 10 egyedi oldalból álló weboldal terve (72dpi-ben), kb. 200 réteggel (25MB-s psd fájl). Nem én csináltam, csak dolgoznom kell vele. Notebookon szétszedtem 10 külön fájlra úgy viszonylag kezelhetővé vált, de kétszer is kaptam újabb verziót, mindig várni kellett 5percet mire betölti a nagyot és még 10 perc volt szétszedni újra és újra több fájlra. Az asztalin meg a nagy fájlt nyitja 10mp alatt.. nem mindegy.

    Szerintem normál használatnak minősül, hogy filmet nézek és játszok a gépen. Amire szerintem ti gondoltok az az irodai használat, ahol csak szöveges weboldalakat lapozgatsz, táblázatot szerkesztesz.. ahhoz a 10 évvel ezelőtti sebesség is jó, pláne ha türelmed is van. :) De próbálj csak meg Full HD youtube videót nézni (a notebookon szaggat (VLC-vel is, lassú neki a 2GHz)) vagy újabb játékokkal magasabb grafikával játszani (mondjuk a wow ilyen szempontból jól van megcsinálva, régi gépen is eldöcög, de ultra grafikán már nem:)).. mindjárt felmerül az igény a sebesség iránt.

    Jön a WebGL világa.. a jelen asztali gépemen is akad a ro.me a böngészőben :) persze, biztos van még mit fejleszteni rajta és optimalizálni, de egy erősebb/gyorsabb gépen nem hiszem, hogy megakadna.

    Szóval pont olyan szükség van a sebességre, mint a fogyasztás dolgára, de nem jelenteném ki egyikről sem, hogy hiba, ha egy cég az egyik fejlesztésében erősebb, mint a másikban.. bár a jelen hír szövege egyértelműen ellentmondásban áll a címével. :)

  • Molnibalage #15
    Közben nekem is leesett. A transzformátorolaj lehet? Azok tudnak ilyet?
    Itthon vajon ki foglalkozik ilyen gép garanciális összerakásával.

    BTW a tápventit ilyenkor nem kellene kiszedni? Mert a legnagyobb veszély az, hogy leég a motorja, mert nem arra van méretezve, hogy a nagyobb ellenállsú vizet prbóálja forgatni.