Alex

Megérkeztek a harmadik generációs Intel SSD-k

Az amerikai cég terméke a merevlemezekével összehasonlítható, 300-600 GB-os kapacitás mellett azoknál jóval gyorsabb, és állítólag az árából is sikerült a fejlesztőknek lefaragniuk.

A korábbi pletykák után az Intel ma bejelentette SSD-inek harmadik generációját, az 320-as sorozatot. Ezek a 25 nanométeres MLC NAND memóriachipekre épülő megoldások váltják le a korábbi, 34 nanométeres chipeket használó X25-M elődöket. A cég közleménye szerint az új SSD-k nagyobb teljesítmény mellett akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek az azonos méretű X25-M modellekhez képest. Ezeken túlmenően a 320 sorozatú SSD-k már a meghajtóra kerülő összes adatot képesek titkosítani, így érzékeny információk tárolására is alkalmasak az AES-128 kriptográfiai algoritmus nyújtotta védelem révén. Az adatvesztés elkerülése érdekében a meghajtók gyorstárai áramkieséstől védettek, az írási műveletek áramszünet esetén is be tudnak fejeződni.


A notebookokba és asztali számítógépekbe szánt, 2,5 hüvelykes formátumú sorozat a már megszokott 40, 80, 120 és 160 gigabájtos méretek mellett immár 300 és 600 gigabájt kapacitást is kínál azoknak, akiknek nem csak villámgyors üzemre, de nagy tárhelyre is szükségük van. A meghajtók 3 Gbps sebességű SATA II csatolófelülettel rendelkeznek, így elméleti csúcssebességük olvasáskor megközelíti a másodpercenkénti 270 MB-ot, miközben a 25 nanométeres chipeknek hála az új SSD-k akár 220 MB/s sebességgel is képesek adatokat kiírni - ez utóbbi kétszerese az előző generáció maximális teljesítményének.


Másodpercenként több mint 39 ezer kisméretű olvasási műveletet is képesek végrehajtani, míg írásból akár 23 ezret is, ami nagyságrendekkel felülmúlja a merevlemezek hasonló mutatóit, amelyek így gyakran visszafogják a számítógépek teljesítményét az olvasási és írási műveletek lassú végrehajtásával. A teljesen elektronikus felépítésnek köszönhetően az adatok megtalálása is tipikusan százszor gyorsabb. Mozgó alkatrész hiányában sokkal ellenállóbbak a fizikai behatásokkal szemben, kevesebbet fogyasztanak, és hangtalanok is a merevlemezekhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tntmax #24
    Lassan 1 éve nyúzok egy 80-as X25-M-et, semmi baja. Mikor oda kell ülnöm egy HDD elé melózni, na az kész halál. Ég és föld a kettő, ezt nem lehet youtubeos videokkal érzékeltetni, a mindennapos használat során tapasztalja az ember.

    Játékra szerintem luxus, a mindennapos munkát viszont el se tudnom képzelni nélküle.
  • MsUser #23
    Ne felejtsük el hogy az egész OP. pörgősebb lesz tőle, a NET használat is gyorsabb a 2Gb memóriával és 1,8Gh-es Core2Duo CPU-val egy szupergyors reagálású Laptopom van pedig sok gépet és alkatrész tesztelhetek nap mint nap. Van viszonyítási alapom, és ha olyan lassan nyitná meg az OFFICE 2007-el a Word-öt mint a jobb oldali ASUS akkor kidobnám, de direkt újra indítottam és a bootolás is sokkal gyorsabb 24-25mp és ezt az Samsung SSD-met 1,5 éve használom!
  • NEXUS6 #22
    Annyira szép ez, hogy aki még csak életében max tecsőn látott SSD-ről vidijót az hogy meggyőzi magát, hogy mijezaxar!?

    Nekem volt már, hogy gyári új vincsit hazavittem, gépbe berak, nem indul csak sípol benne valami, mint állat. Csere, hazavisz, az új pár hét alatt lebontotta a lemez felületét. 3. próba már jó, de annál is gyanús, hogy a lemez külső részein már van szektorhiba.

    Mi lehet ennél rosszabb?
    SSD-re van 3 év gari. Addig csak kihúzza, nem?

    Vindóz 15 GB, júzer progik 5 GB, a többi játék. 64 GB-os szinte mindenre elég. Video, archiv fájlok a vincsin, ahogy írták mások is.

    De tudjátok mit? Minden ellenzőnek igaza van!:D
    Vegye csak tök feleslegesen a drága alaplapot, procit, pl ez az integrált grafikusmagos Sandybridge pont jó lesz pénzsdzórásnak. Igaz, hogy a progik nagyjából ugyan úgy futnak rajta, meg a különálló grafkari 1000X erősebb, mint az integrált mag, de legalább lehet villogni.

    Sajna az a baj, hogy ha egy ótvar páréves alapgépbe berax egy SSD-t az is megtáltosodik tőle, mint Szamár a Shrek 2-ben, de milyen ciki már azt mondani, amikor megkérdik, hogy:
    - Ez igen! Ez milyen csodamasina?
    - Á csak egy 4 éves Athlon 64 X2, 2 GB memóriával.
  • sanyicks #21
    persze a nagy része megmenthető, a kürt kft segítségével 300k-ért :D
    Ugyanis amikor bekapcsolod és kattan majd leáll a vinyó, vagy el sem indul, akkor nyomogathatod a getdatabekket...
  • Kheller #20
    Másik nagyokos:
    1. az arra szakosodott cégek sokszázezer forintért szoktat adatot menteni egy közepes méretű hdd-ről
    2. akinek ennyi pénzt megér és nem volt backupja, az meg is érdemli
    3. ugyanezen cégek már SSD-ről is mentenek adatokat, még sokkal könnyebben mint hdd-ről, mivel a memóriachipeket simán áthelyezik egy másik vezérlőre és már jönnek is az adatok. (ha elszállt pl. a vezérlő)
  • HM #19
    Persze napi 6000 fájlos csomagokat tömörítenek az SSD felhasználók... nah persze. Gondolom ide is azok írnak akik napi szinten használják a vs-t, adatbázis lekérdezéseket írnak... Természetesen az ide íróknak 100+ GB-os SSDjük van.
  • HM #18
    Nagyokosok... Ha a HDD elromlik akkor szinte mindig megmenthető a rajta lévő adat nagy része...(persze akkor nem ha kalapáccsal apró darabokra verik)
    Vannak kifejezetten erre szakosodott cégek...
  • Ahoy #17
    Egyetértek. Amúgy itt nem a nand, hanem az elektronika szokott elromlani. Neweggen azért lehet olvasgatni, OCZ-kből (ami olcsóbb, mint az intel) néhány bedöglött csak úgy pár hét után, hogy nem bootol be többé. Persze intelnél is van pár ilyen.

    Bár itthoniaknál nem nagyon hallottunk még ilyenről.

    HDD-nél sajnos ugyanígy megtörténik...Semmi sem biztos csak a 3x backup. 1 normál, 1 backup, 1 online backup. Csak a lefgontosabbakról.

  • sanyicks #16
    Úúú most hatalmas marhaságot mondtál... tudod a hdd másik neve időzített bomba, csak sokszor nem tudod mikor robban. Bármikor elszállhat róla bármi, bármikor úgy dönthet hogy többé nem indul el(úgy hogy a smart semmit sem jelez). A vinyóban egy 7200 fordulattal forgó fémlemez van egy rángatózó fejjel. SSD-ben meg semmi mozgó... szerinted melyik a biztonságosabb?

    SSD meg ha elöregszik, gyak szép lassan zsugorodik a rendelkezésre álló tárhely, de nem tűnik el semmi ha nincs fullosan beterítve minden rendelkezésre álló hely, és nem is hirtelen történik.
  • Kheller #15
    Nagyokos, ugyan az van, mint hdd esetén, ha beszarik. Fontos adatról épeszű ember friss backupot tart, hdd és ssd esetén is. Csak ssd-nél ez jóval valószinűtlenebb, főleg egy intelnél. Ezen kivül nyugodtan mozgathatom a notebookom működés közben, akár le is eshet, semmi baja nem lesz, szemben egy hdd-vel.