24
  • sanyicks
    megvalósítása? Hol lehet venni ilyen elven készült cpu-t? Ja sehol. Szóval elmélet még mindig. Vagy olyan mint az ibm bejelentései, az is évente bejelenti hogy megváltja a világot, 500ghz-s procival meg a többivel aztán semmi.
  • AgentKis
    Nem gondolom normál használatnak két erőforrásigényes teljes képernyős program egyidejű használatát. Van gép ami képes erre sőt(!), de ez nem egy átlagos elvárás szerintem. A 200 layerhez én is gratulálok, és nem érzek benne túl sok ésszerűséget. Erőforrást pazarolni tök jó.

Szerintem egy 3-4 évesnél fiatalabb notebook le tud játszani olyan felbontású videót amilyen a kijelzője. Persze a yuotube esetén a sávszélesség is gond lehet, nekem vékony netem van és sokszor szaggat a 480p-s műsor is. Nem a gép hibája ez, ezenfelül a videotömörítéseket is lehet idiótán használni, nehezebb lejátszhatóságot okozva. A videomegosztókon hemzsegnek a szarul enkódolt videók.

"Jön a WebGL világa." Nem értem, mi köze annak a proci sebességéhez? Szerintem az is inkább videókártyás dolog lesz, ahogyan az openGL vagy a D3D is, csak a böngészőben fog 3D-t gyorsítani a videókaresz valószínűleg nyílt szabványosan(!), ami jó 5letnek tűnik. És ahogyan a másik kettő esetében is lehet csinálni egyszerűbb és bonyolultabb dolgokat is benne, amik működéséhez különböző vas kell.
    Egy böngészőben lévő 3D-s valaminél a HD felbontást, nem érezném létszükségnek, pazarlásnak igen. Jelenleg a flash is tudja a videokártyát kezelni (ha a böngésző is hagyja neki) csak az gondolom nem nyílt szabvány.
  • Szefmester
    Én pl amikor a terragen 2-vel szórakozok igazán szeretem a 4 magot... Mióta 4 magot használok 2,4en (most már 3on) azóta nem 50-70 óra egy egy render hanem csak 10-16. Nekem ez számított.. az hogy a játékokban nem kell a max grafikát beállítani mert már szaggat, vagy a fizikát kapcsoljam ki... nem zavar.. :D
  • Komolytalan
    "De van olyan feladat, amit csak egy magon lehet végrehajtani, ezért kell az egy magos teljesítmény, bármi áron..."
    Inkább 1x3Ghz mag, mint 2x2Ghz. Inkább 1x3.1Ghz, mint 4x2Ghz-s. Inkább 1x3.2Ghz, mint 256x2Ghz. Ez a valóság átlag felhasználóknál - a 3. magnak már közel nulla az értelme. Persze lehet mondani, hogy "de van olyan terület, ahol" - erre meg mondom én, hogy ok, legyen a gépek 1%-a négymagos alacsony órajelű, 99%-a meg kevés magos nagy órajelű. Mert az igény kb ez.
  • JTBM
    Az intel-nek 8 évébe került az ötlet megvalósítása...

Bárki utánozhatja, de ha pontosan olyan gyorsan fejleszt, mint az intel, akkor 8 év múlva...
  • sanyicks
    200 réteg? nooormális aki azt csinálta?
  • sanyicks
    Ugyan már az intel semmit sem alkotott ezzel kapcsolatban, csak egy ötlet, és mivel kikürtölte bárki tudja utánozni... ha akarja.
  • JTBM
    Ne nézz videót VLC-vel...

Egy jó laptop leglassúbb része a HDD-je.
    Használj helyette hybrid drive-ot, pl. Seagate Momentus XT 500GB
    Ebben van 32MB Cache, 4GB SSD és 500GB 7200-as HDD.
  • TommeyIkya
    Egyáltalán nem 300dpis A1-es plakátokról van szó. Konkrétan egy 10 egyedi oldalból álló weboldal terve (72dpi-ben), kb. 200 réteggel (25MB-s psd fájl). Nem én csináltam, csak dolgoznom kell vele. Notebookon szétszedtem 10 külön fájlra úgy viszonylag kezelhetővé vált, de kétszer is kaptam újabb verziót, mindig várni kellett 5percet mire betölti a nagyot és még 10 perc volt szétszedni újra és újra több fájlra. Az asztalin meg a nagy fájlt nyitja 10mp alatt.. nem mindegy.

Szerintem normál használatnak minősül, hogy filmet nézek és játszok a gépen. Amire szerintem ti gondoltok az az irodai használat, ahol csak szöveges weboldalakat lapozgatsz, táblázatot szerkesztesz.. ahhoz a 10 évvel ezelőtti sebesség is jó, pláne ha türelmed is van. :) De próbálj csak meg Full HD youtube videót nézni (a notebookon szaggat (VLC-vel is, lassú neki a 2GHz)) vagy újabb játékokkal magasabb grafikával játszani (mondjuk a wow ilyen szempontból jól van megcsinálva, régi gépen is eldöcög, de ultra grafikán már nem:)).. mindjárt felmerül az igény a sebesség iránt.

Jön a WebGL világa.. a jelen asztali gépemen is akad a ro.me a böngészőben :) persze, biztos van még mit fejleszteni rajta és optimalizálni, de egy erősebb/gyorsabb gépen nem hiszem, hogy megakadna.

Szóval pont olyan szükség van a sebességre, mint a fogyasztás dolgára, de nem jelenteném ki egyikről sem, hogy hiba, ha egy cég az egyik fejlesztésében erősebb, mint a másikban.. bár a jelen hír szövege egyértelműen ellentmondásban áll a címével. :)

• Molnibalage
    Közben nekem is leesett. A transzformátorolaj lehet? Azok tudnak ilyet?
    Itthon vajon ki foglalkozik ilyen gép garanciális összerakásával.

BTW a tápventit ilyenkor nem kellene kiszedni? Mert a legnagyobb veszély az, hogy leég a motorja, mert nem arra van méretezve, hogy a nagyobb ellenállsú vizet prbóálja forgatni.
  • JTBM
    Ez a versenytársak ellenkampánya. Kis túlzással halálsikolya.

Az intel technológia 50%-al csökkenti a fogyasztást azonos frekin...

Tehát szó sincsen arról, hogy ne csökkentené a fogyasztást...

50%-ot nagyon-nagyon nehéz kompenzálni. Ezért van ez a fizetett hülyeség...

Az IBM gyárt olyan magot, amit 5GHz-en megy és eszméletlen a fogyasztása.

De van olyan feladat, amit csak egy magon lehet végrehajtani, ezért kell az egy magos teljesítmény, bármi áron...
  • AgentKis
    Én váltottam gépet kevesebb fogyasztás, csendesebb üzemelés miatt. Az új vas kb. fele annyit eszik, mint amennyivel az előzőnek csak a procija fűtött. Kb ennyivel halkabb a hűtése is. Emellett kb. 3x gyorsabban indul, 4x annyi a processzormagja és 2x több a ramja, mint a réginek (Igaz hogy az 7 éves alapokon volt: Sempron2800+, "telerakva" 2GB rammal, meg egy 256MB-os GF6200-al megtűzve. Ilyenre cseréltem le, nem bántam meg)
  • AgentKis
    Talán nem kellene A1-es plakátokat 2400 DPI-vel tömörítés nélkül mentegetni. Bár ezt hiába magyarázom az ilyen grafikás szakik nem értik, hogy max. 300 DPI-vel lesz kinyomtatva, Aki olyan közel megy hozzá, hogy egyszerre a fele van a látómezőjében, ott még mindig elég lenne a 100 DPI.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy erőforrást pazarolni lehet, de az semmiképpen nem számít átlagos használatnak. futtass egyszerre 2 virtuális gépen Wow-ot, meg nézzél még 2n HD filmet! NÓÓÓRMÁÁÁLIS?
  • Szefmester
    Az ásványi olaj nem vezeti az áramot. :D Én is gondolkoztam már ilyen cucc kiépítésében jó pár hónapja már.
  • Komolytalan
    Vagyis ha fogyasztást akarnának csökkenteni, akkor szimplán ki kellene dobni a 4 magból kettőt. A maradék kettőt meg esetleg lehetne magasabb órajelen is üzemeltetni.
    Kíváncsi volnék egy olyan kimutatásra, hogy egy 4 magos gép teljes élettartama alatt hány másodpercig dolgozik 4, 3, 2, 1 mag. Szerintem minimum 10-100x szorzókat látnánk a számok között.
  • Molnibalage
    Ez hogyan lehetséges fizikailag?
  • Molnibalage
    Első körben talán a számítógép asztalnak csúfolt balfaszságot kellene felszámolni. két oldalról lehatárolják a gépet fával jó közel, aztán betolják a falhoz a gépet, ami fémdobozban van. Mintha valaki szándékosan a világ legbénább hőcserélőjét akarná megcsinálni. Nekem a gépemenk cirka 6 éve nincs fent az oldala...
  • TommeyIkya
    Értem, akkor használd a számítógép az akváriumban trükköt, az nem csöpög, a szivattyúval kapcsolatban nincs információm :) Itt megnézheted videón.

Nem igazán lehet figyelni.. szoktál wowozni? :) Elég sokat kell benne utazni vagy várni a többiekre, ráadásul beállíthatod, hogy követed a másikat.. simán lehet filmet nézni közben. :)

A magok használata szerintem az operációs rendszer dolga, azon belül is talán az ütemező osztja a feladatokat a processzornak.. egyébként próbáltál már WebGL-es dolgokat nézni? Például ezt a legújabb érdekességet - nekem ez mindkét magot 40-80%-on viszi, attól függően éppen milyen fajta képi világ megy (film, 2D animáció, 3D animáció). Mondjuk egy HD film is ment mellette (VLC-ben), de az tipikusan 10% alatt terhelte mindkét magot önmagában.
  • gkalcso
    "...a fogyasztás csökkentése lenne a legfontosabb."

Legalább ösztönzi a megújuló energiák használatát, valamint azok fejlesztését ;)
  • sanyicks
    csak pofátlanul drága, csöpög, bedöglik a szivattyú, stb.
    Hát wowozni és közben hd filmet nézni nem éppen normál használat, mert nem igazán lehet mind2-re figyelni, amúgy max 2 maghoz szagol hozzá ott is aránytalanul (egyik 100% másik alacsony terhelés).
    Betöltési sebesség pedig már rég nem a procitól függ hanem a vinyótól.

Telefon pedig persze hogy nem bírja addig mint régen, mert most már nem csak telefonálni meg smsezni lehet vele, hanem egy kéziszámítógépet kapsz telefon és sms képességgel...
  • TommeyIkya
    A vízhűtésnek nincs hangja, a víz nem tud zörögni. :)

Nem tudom nálad mi a "normál használat", nekem mondjuk Full HD film mellett World of Warcraft megy teljesképernyőben (1920x1200), vagy utóbbi helyett fejlesztő és grafikai programok (netbeans, eclipse, photoshop) munkához.

A sebesség azért kell, hogy ne kelljen várnom. Nem akarok 2 percet várni arra, hogy egy nagyobb Photoshop fájl betöltődjön vagy a film elinduljon vagy tekeréskor is várni kelljen. Menjen minden azonnal, ha lehet. Erre kell a sebesség és a több mag. (Bár jelenleg nekem is csak Core2Duo van, majd ha lejjebb jön a mostani csúcskategória ára, akkor váltunk arra, addigra már szükséges is lesz.)

A notebookomban is Core2Duo proci van, 2GHz sebességet tud (2GB ram mellett), általában optimalizálja magát és levált 1GHz-re és már maga a Photoshop is félperc mire elindul, a fájl meg még 2 perc.
    A féléve összerakott asztali gépen, amin szintén Core2Duo van, de 3GHz (4GB ram) és eszébe sincs leváltani, mert hálózatról megy kb. 10 másodperc első indításnál, ha bezárod és újra elindítod, akkor a fele, a fájl megnyitása szintén 5-10 másodperc körül van. Ha lehetne még ennyit se szeretnék rá várni, de ez sokkal elfogadhatóbb.

A bench dolgok engem sem érdekelnek, csak az hogy amit én szoktam csinálni az menjen zökkenőmentesen, ne kelljen várni, mert minden egyes másodperc növeli annak lehetőségét, hogy netalán kár esik a gépben. :)

Szóval visszatérve a fogyasztásra.. tök jó, hogy a mobilom viszont bírja napokig, ellenben lassan tölti be a weboldalakat, egy idő után meg is telik a memóriája és csak lelövi a böngészőt, aztán ha újra megnyitod, akkor még lassabb lesz. Inkább választanám azt, hogy oké, lehessen azt is mondjuk 6 órán át vezeték nélkül használni, de akkor hasítson rajta minden, egy darab akadásról sem akarok hallani és 3G böngészés közben gond nélkül menjen a zene, letöltött pdf megnyitása. :)

Most persze felmerülhet, hogy nekem mégis milyen béna telefonom van, hiszen a legújabbaknál ez már nem gond.. és miért is nem gond? mert az utóbbi 1-2 évben hirtelen ott is lett 2 magos és 2-szer gyorsabb, integrált gpu-val? és a fogyasztással mi is a helyzet? kibírja egy hétig ha nézem rajta a filmet és játszok? Határozottan nem. :)
  • TommeyIkya
    Szerintem is jogos kérdés. Például az Intel nyomul a sebesség kutatásban, eléri, hogy kétszer gyorsabb legyen a vetélytársaknál, közben bejön a piacra egy olyan akkumulátor, ami 10 PC-t is el tud látni 1 évig töltés nélkül (jó, kicsit túlzás), akkor ki is lesz előnyben?

Másrészt alapból nem értem, mert azt írja a cikkben, hogy: "azt tudni lehet, hogy a chipek gyorsasága 37 százalékkal növekszik az alacsony feszültségű alkalmazásokban, miközben az energiafogyasztást 50 százalékkal képesek mérsékelni" - csókolom a kacsóját, ide van írva, hogy a sebességhez képest még nagyobb mértékben csökken a fogyasztás, akkor hol is itt a probléma?

Illetve ez, hogy "szerencsejátékot űz".. ezt általában "kutatásnak" hívjuk, ami a technikai fejlődés alapja. :)

Kinek is lenne jó, hogyha az Intel is a fogyasztást optimalizálná? Vennél új telefont vagy gépet, mert kevesebbet fogyaszt? Vagy te is azért veszed, mert az újabb programok már nem futnak el a régin mert LASSÚ? :)

Egyébként is miért olyan nagy gond az, ha az Intel nem gyárt mobilprocesszorokat? Ha fordítva nézzük a dolgot, akkor az ARM és társai tűnnek bénának, hogy sehol sincsenek a szerver és asztali gépek piacán az Intelhez képest. :)

Alapvetően az akkumulátor gyártás van lemaradva - egy normális notebook átlagosan 2 órát bír ki.. Budapest--Szeged 2.5 óra vonattal.. és nem csak a processzor eszi a memóriát, le lehet tolni 1W-ra a fogyasztását, attól még a kijelző és a VGA viszi a pálmát. :) Sőt.. ha játszani akarsz, akkor a 2 órás üzemidő egyből már csak 45 perc.. szánalmas és ez nem a processzor hibája, annak is élni kell valamiből. :)
  • sanyicks
    Azért mert egyrészt kva drága az áram, másrészt minden hordozható az akksik meg alig fejlődnek, harmadrészt az embereknek elege van a balfaszok által tervezett hűtésekből ventilátorokból amik 2 év után zörögni kezdenek, túl vannak bonyolítva és még drágák is emellett hangjuk is van.
    plusz egyre kevesebb embert érdekel hogy a kórájhét szájnebencsben hány pontot ér el, ha normál használatnál 4 ből 2 mag nem csinál semmit jó esetben.
  • Molnibalage
    Az miért jobb, ha kevesebbet fogyaszt? Abból nekem hol lesz plusz teljesítmény egy gépen? Vagy ezt a legkisebb egység hőfelvételére értik és akkor ezzel egységnyi térbe / felületre több "vas" mehet, mert kevesebb a hő és nincs hűtési probléma?