HENT hírlevél

Lejár az ír himnusz szerzői jogi védelmi ideje

Elképzelhető, hogy Írország lecseréli nemzeti himnuszát jövőre, miután a jelenlegi dal és szövege szerzői jogi védelmi időszaka 2012 végén lejár.

Kilencven éve csendül fel minden fontosabb nemzeti ünnep vagy sportesemény során az Amhrán na bhFiann címet viselő ír nemzeti himnusz, amelyet Peadar Kearney írt a század elején angol nyelven, és amelynek hivatalos ír fordítását Liam Ó Rinn készítette el 1922-ben. A himnusz szerzői jogait 1933-ban vásárolta meg az állam 1000 font összegért, majd a szerzői jogi szabályok változásából adódóan további 2500 fontot fizetett 1965-ben az örökösöknek.

Michael Noonan kereskedelmi miniszter szerint fontos, hogy a himnusz felhasználásának engedélyezésére vonatkozó vagyoni jogok állami tulajdonban legyenek, mert így biztosítható, hogy a dal jogdíjfizetési kötelezettség nélkül szabadon bárhol, bármikor felhasználható legyen, igaz ez a státusz a védelmi időszak lejárta után sem változik meg. A miniszter hozzátette, hogy az állami tulajdonlás mellett a hatóságok gondoskodni tudnak arról is, hogy a nemzeti himnusz csak a megfelelő formában hangozzon el, és ne váljék becsmérlés vagy gúny tárgyává.

A himnusz védelmi ideje jövő év végén, a szerző halálának hetvenedik évfordulóján jár le. Bár a kereskedelmi miniszter cáfolta az ilyen irányú terveket, az Irish Times beszámolója szerint elképzelhető, hogy a védelmi időszak lejárta után másik himnusz kíséri majd az ír ünnepségeket. A jelenlegi dal ugyanis már megírása óta folyamatos viták tárgya: egyes kritikusok szerint a szövegezése túl harcias és britellenes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #7
    miért kell lecserélni ha lejárt?? nem értem
  • Tetsuo #6
    Vasaroljanak meg egy Brittney Spears szamot, kereshetnek is vele.
  • pasi29uk #5
    Bözsi élj még sokááááá!
  • Tetsuo #4
    Britellenes de angolul irtak? Erdekes.
  • endrev #3
    Mesélj Chriss745..! :)
  • Chriss745 #2
    Szerintem meg "Isten áldd meg az Írt, sok ésszel, bőséggel", ezek olyan hülyék mint a föld!!! (egy magyar Írországból)
  • vato loco #1
    Isten áldd meg az írt / jókedvvel, bőséggel... ^^