HENT hírlevél

Hogyan kezeljék a szolgáltatók a szerzői jogsértéseket?

Az ausztrál Internetipari Szövetség gyakorlati útmutatót dolgoz ki az internet- és tárhelyszolgáltatók számára annak meghatározására, hogy milyen jogaik és kötelezettségeik vannak a szerzői jogi jogsértések kezelésére vonatkozóan.

Az ausztrál Internetipari Szövetség (Internet Industry Association, IIA) a bíróság AFACT kontra iiNet ügyben hozott döntését követően határozott a gyakorlati útmutató kidolgozásáról. A szerzői jogvédő AFACT 2008-ban indított peres eljárást az iiNet internetszolgáltató ellen, kérve a bíróságot, hogy állapítsa meg a szolgáltató előfizetői által elkövetett jogsértésekre vonatkozó felelősségét. A bíróság első fokon elutasította az AFACT követelését, a szövetségi bíróság pedig február folyamán ugyanezt tette a jogvédők fellebbezési kérelmével.

Az IIA szerint azonban a bíróság nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben az internetszolgáltatók felelősségre vonhatók lesznek a kalózkodás elleni fellépés ügyében, ezért szükségesnek tartják összefoglalni, mire terjed ki jelenleg a törvényi szabályozás, és az elvárásoknak hogyan tudnak megfelelni a szolgáltatók. Az IIA szerint a bíróság hasznos iránymutatást adott ahhoz, hogy jelenleg hol kezdődik és hol ér véget a szolgáltatók felelőssége. Nyitva hagyta azonban azt a kérdést, hogy milyen ésszerűen elvárható lépéseket kellene tennie az internetszolgáltatóknak az előfizetőik által elkövetett feltételezett jogsértésekre válaszul.

Az érdekvédelmi szövetség reméli, hogy közreműködésével hosszabb távon sikerül olyan új digitális üzleti modellek kidolgozását ösztönöznie, amelyek elérhető formában minőségi tartalmat kínálnak az internetezőknek. Az IIA hangsúlyozta, semmiképp nem támogatják a kalózkodást, de úgy érzik, az internetezőknek vonzó legális alternatívát kell biztosítani ahhoz, hogy a szerzői jogra vonatkozó jelenlegi attitűdjük megváltozzon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #2
    Nagyon látványos, hogy ugyanazt az eseményt hogy tudja két újság teljesen más módon elmondani, két teljesen eltérő eredményt kihozva. :)

    Ars
  • miszterjoe #1
    Címre a válasz: sehogy. Az IIA (+ az összes többi suttyó banda) meg jó lenne ha nem csak hangsúlyozná, hanem tenne is már valamit a k××va alternatíva megvalósításáért.