HENT hírlevél

Per az ausztrál internetszolgáltatók felelősségéről

A legfelsőbb bíróságnál fellebbez az ausztrál jogvédő AFACT, miután a szövetségi bíróság elutasította vonatkozó kérelmét az iiNet helyi internetszolgáltató ellen indított peres eljárásban. A jogvédők eredeti célja, hogy az internetszolgáltatók kalózkodás elleni felelősségét jogi úton igazolják.

A 34 ausztrál és amerikai filmvállalatot képviselő Australian Federation Against Copyright Theft (AFACT) 2008-ban indított peres eljárást az iiNet internetszolgáltató ellen. A jogvédők szerint a szolgáltató nem tette meg a szükséges lépéseket, hogy az előfizetői által elkövetett szerzői jogi jogsértéseket megakadályozza, ezért kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg az iiNet felelősségét. A bíróság első fokon elutasította az AFACT követelését, amely után a szervezet a szövetségi bíróságnál fellebbezett. A fellebbviteli testület ez év február folyamán elutasította a jogvédők fellebbezési kérelmét. A Billboard.biz szerint a precedens értékűnek tekintett eljárás ezzel még nem zárult le, ugyanis az AFACT képviselői most a legfelsőbb bíróságnál kérték a döntés felülvizsgálatát.

Az ügy kimenetelét komoly szakmai és politikai figyelem övezi Ausztráliában, sokak szerint ugyanis a bíróság döntésétől függhet, milyen irányt vesz az ország kalózkodás és illegális letöltés elleni stratégiája. Többen úgy vélik, az ügy akár előkészítheti az ún. három csapásos rendszer bevezetését, amelynek keretében az internetszolgáltatók kötelesek lennének előbb figyelmeztetni előfizetőiket illegális tevékenységükre, majd ennek eredménytelensége esetén megtenni a szükséges technikai lépéseket a kalózkodás megakadályozása érdekében.

Az AFACT ismételt fellebbezésének pozitív kimenetelére vonatkozó reményeit alátámasztja, hogy a szövetségi bíróság testülete nem egyhangúlag szavazott a fellebbezés elutasítása mellett. A jogvédők a bírósági határozat azon részére is támaszkodnak, amely kimondja, hogy az iiNet-nek lenne lehetősége a kalózkodás akadályozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!