HENT hírlevél

Szigorúan ellenőrzi a hivatali szoftverlicenceket Kína

A 2011-es évben szigorúan végrehajtja a tavalyi évben bejelentett, eredeti szoftverhasználatot sürgető programját Kína. Januárban és februárban a központi, május-júniusban a helyi kormányhivatalok licenceit ellenőrzik.

A WhatsOnXiamen portál értesülései szerint a központi államigazgatási hivatalok májusig, a helyi kormányzati szervek októberig kaptak haladékot, hogy az irodákban használt szoftverek eredetiségét ellenőrizzék, az engedély nélkül használt programokhoz beszerezzék a licenceket. A határidő lejártáig január-február hónapokban a központi, májusban és júniusban a helyi hatáskörű hivatalokat fogják a hatóságok ellenőrizni.

A The New York Times szerint a kínai bejelentés összhangban van a decemberi Kína - Egyesült Államok találkozón tett kínai vállalásokkal, ahol is az ázsiai fél ígéretet tett a szoftverkalózkodás és az interneten elkövetett jogsértések visszaszorítására, továbbá a hamisítványokat gyártó üzemek által használt telephelyek felszámolására. A pekingi tisztviselők emellett egy 30 állami vállalat részvételével indítandó, eredeti szoftverhasználatot népszerűsítő program felállítását vállalták. A résztvevő 30 cég gyakorlatilag Kína teljes gazdasági palettájának vezető vállalatait jelenti.

A kínai hatóságok az elmúlt években egyre erőteljesebben kezdtek fellépni az illegális szoftverhasználat ellen, részben azért, mert felismerték, hogy a kalózszoftverek használata mellett nagyobb a vírusfertőzés és az adatlopás kockázata a kormányzati gépeken is. A fellépésnek köszönhetően 2008 óta 11,8 milliárd dollárt költött az állam szoftvervásárlásra. Amerikai szakértők szerint, ha Kínában a jelenlegi mérték felére csökkenne a kalózkodás, évi 4 milliárd dollárral nagyobb forgalmat bonyolítanának az eredeti gyártók az ázsiai országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #1
    FÚÚ suttyóság.....