HENT hírlevél

Támogatja az EP a hamisítás elleni egyezmény szövegét

Az Európai Parlament képviselői 2010. november 24-i állásfoglalásukban kifejezték támogatásukat a nemzetközi Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény (ACTA) véglegesített szövegével kapcsolatban, azzal a feltétellel, hogy az Európai Bizottság megerősíti, hogy a szabályozás nem befolyásolja az alapvető jogokat és a meglévő uniós jogszabályokat.

Az Európai Parlament sajtóközleménye szerint 331 igen és 294 nem szavazat mellett fogadták el az Európai Parlament képviselői azt az állásfoglalást, amelyben üdvözlik a nemzetközi Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény (ACTA) tervezett szövegét. A parlamenti képviselők fontosnak tartják, hogy a tárgyalások lezárására sikerült elérni az átláthatóságot, továbbá elismerték a Bizottságnak a földrajzi árujelzők védelmére irányuló törekvéseit. Az európai honatyák ezen felül pozitívan fogadták, hogy az egyezmény nem irányul az utazó magánszemélyek poggyászának ellenőrzésére, nem kötelezi az aláírókat az illegális letöltést az internetkapcsolat felfüggesztésével is szankcionáló ún. három csapásos rendszer bevezetésére, továbbá, hogy kötelezettség helyett tagállami hatáskörbe utalja, hogy a mozivetítéseken kamerával történő illegális felvétel készítéséhez büntetőjogi szankciókat is fűz-e vagy meghagyja a polgári jog hatálya alatt.

Az EP-képviselők a szavazáson ugyanakkor további megerősítést kértek az Európai Bizottságtól arra nézve, hogy az ACTA egyezmény elfogadása nem lesz negatív hatással az alapvető állampolgári jogokra és adatvédelemre, továbbá nem gátolja az EU e-kereskedelemre és szellemi tulajdonjogi jogérvényesítésre irányuló jogharmonizációs törekvéseit.

Az EU, az Egyesült Államok, Japán, Svájc, Kanada, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea és Mexikó között 2008 júniusában kezdődött tárgyalássorozat az egyezmény elfogadására. A tárgyalások utolsó, 11. fordulóját ez év szeptember végén tartották Tokióban, amelyet követően véglegesítették az egyezmény szövegét. Az utolsó technikai találkozóra november 30-a és december 3-a között Sydneyben kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!