HENT hírlevél

Írország együttműködéssel törné le a kalózkodást

Az illetékes ír államtitkár együttműködést vár el a kreatív iparágak és az internetszolgáltatók képviselőitől a kalózkodás visszaszorítása érdekében. Állítása szerint csak akkor szabályoznák törvényi szinten a felek felelősségét, ha azok önkéntes alapon nem hajlandók közösen fellépni a jogsértések ellen.

Korábban az ír zenekiadók képviseleti szerve, az IRMA sikeres megállapodást kötött az Eircom internetszolgáltatóval, miszerint ez utóbbi meghatározott szankciókat alkalmaz a hálózatát használó kalózokkal szemben. A jogvédők próbáltak hasonló megállapodásra jutni a UPC helyi képviselőivel is, ennek eredménytelensége miatt azonban az IRMA bírósághoz fordult. A közelmúltban az ír bíróság, bár elismerte a kalózkodás szórakoztató iparra gyakorolt káros hatását, elutasította az IRMA keresetét, megállapítása szerint ugyanis a helyi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a testület az illegális letöltőkkel szemben szankciók alkalmazására (akár az internetkapcsolat felfüggesztésére) kötelezze a szolgáltatókat.

A Szellemi Tulajdonjogok Védelme címet viselő kormányzati vitán az októberi bírósági döntésre utalva Conor Lenihan, a technológiai ügyekben illetékes államtitkár kifejtette, a kalózkodás elleni fellépés kérdése rendkívül komplex ügy: a kérdésben a jogvédett tartalmak illegális letöltése és az internetszolgáltatók hozzáállása mellett az uniós irányelveknek való megfelelés és a friss e-kommunikációs irányelvek gyakorlatba való átültetése is szerepet játszik. Az államtitkár éppen ezért azt várja az érintettektől, így a kreatív iparágak és az internetszolgáltatók képviselőitől, hogy keressék a kompromisszumos megoldást, és együttesen lépjenek fel a kalózkodással szemben.

Mint mondta, az utolsó, amit szeretne, hogy további szabályozásokat és törvényi kötelezettségeket kelljen államilag bevezetni, ám hozzátette, ha a felek nem tudnak megegyezni, kénytelen lesz megtenni a szükséges intézkedéseket. A kormányzati vitán elhangzott, hogy az októberi bírósági döntést követően mintegy 30 százalékkal ugrott meg hirtelen az illegális letöltések száma az országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)