Gyurkity Péter

Jönnek a beszéddel feltölthető mobilok

Több kutatócsoport is dolgozik a mobil eszközök kényelmes feltöltési módszerein, ezek közül most a beszéddel tölthető készülék prototípusát mutatták be Dél-Koreában, amely reményekkel kecsegtet.

A szöuli szakemberek érdekes megoldást ismertettek a napokban, amely azon az ötleten alapul, hogy a hanghullámokat (és általában a zajt) elektromos energia generálására lehetne befogni, ezzel pedig egyszer s mindenkorra megoldanák a hordozható eszközök feltöltésének problematikáját. Amennyiben sikerrel járnak, a találmány alapvető módon változtathatja meg a mobiltelefonok és egyéb készülékek alkalmazását.

A most elkészült prototípusban picinyke cink-oxid szálakat helyeznek két elektróda közé, amelyek összehúzódnak és kiengednek, ahogy a felül található hangelnyelő "párna" a bejövő hanghullámok hatására rezegni kezd. Ennek hatására elektromos áram jön létre, amelyet innentől kezdve felhasználhatnak az akkumulátor feltöltésére. Az egyetlen gond, hogy a jelenleg rendelkezésre álló változat teljesítménye annak méretéhez fogható, vagyis meglehetősen kicsi - 100 decibel (igencsak sűrű forgalom által generált zaj) szükséges ahhoz, hogy 50 millivoltot generáljunk, ez pedig nyilvánvalóan nem elegendő a hatékony működéshez.

A kutatók nem csüggednek, azt remélik, hogy a jövőben, eltérő anyagokat felhasználva, jelentős módon növelhetik majd a teljesítményt, ezzel pedig a mindennapokban is praktikussá teszik majd a technológiát. Amennyiben erre sor kerül, nemcsak beszélgetés közben, de a külső zajokat észlelve is automatikusan töltődne akkumulátorunk, legyen szó mobiltelefonról vagy bármilyen más hordozható eszközről, ami nyilván igencsak kényelmessé tenné azok használatát.

Eközben más csoportok azon dolgoznak, hogy a szívdobogást, illetve az általunk végzett mozgást hasznosítsák ugyanezen célból - remélhetőleg néhány éven belül kiderül, melyik válhat be a hétköznapokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nuclearity #16
    külön töltö kutak lennének mint pl most benzinkutak, csak bemész mondjuk a gettoba, vagy egy putriba itt MO-n és DIKKK TESA FELTÖCSÜK A MOBILT :) (otthagyni ill bemenni is csak saját felelöségre :D)
  • A1274815 #15
    Ezeket után ha ez elterjedne, nem csodálkoznék, ha megnöveketned a telefon "bántalmazások" száma. Mindenki ordítozna az "okos" telefonjaival, meg rázná őket, mint a hülye gyerek.
  • A1274815 #14
    "Csak én jártam be az általános iskolai fizikaórákra?"

    Pont itt a baj. :-)
    A dolog csak egyenáramnál igaz. Löktető egyen vagy váltoáramnál ez csak folyamatosan az adott pillanatban igaz. Ha nagyobb időre kiakarod számítani az eredő feszültéget és vagy áramot a fázisokat is figyelembe kell venned, de sokat könnyíthetsz magadnak, ha helyette komplex-számokkal számolsz.
  • Globalmaster #13
    NE TROLLKODJ!!!!!!!!
  • Gerygrey #12
    Minden, telefonnal kapcsolatos cikknél kell egy troll, aki kifejti, mekkora hülyeség az okostelefon? Uncsi...

  • Tetsuo #11
    A gazdasagossag attol fugg, mennyibe kerul (nem csak anyagilag) kiepiteni a hangelnyelo/atalakito rendszert. Egyelore nem eri meg, persze kutatni nem art.
  • Tetsuo #10
    A beszed es a hatterzaj az NAGYON KEVES energia, a kinyeres hatasfoka sem olyan jo.

    Normalis otlet az lenne, ha a nagyon zajos uzmemekben alakitanak at a zajt a falakon (membranokkal, hurokkal, dobozokkal) elektromos energiava, de azt sem konnyu megvalositani.
  • Darth Dave #9
    Április 1. már elmúlt... mi ez a baromság
  • Mardel #8
    Elmegy Ferihegyre vagy egyéb reptérre azt án ott magasan 100 dB felett van a zaj repülőgép felszálláskor, leszálláskor.
  • joghurt3 #7
    Csak én jártam be az általános iskolai fizikaórákra? A kicsiny _teljesítmény_ mértéke a watt, és nem a volt. És kit érdekel, hogy csak 50 millivolt? Ha sorba kötünk harmincat (az egybefüggő párna párhuzamos kapcsolása helyett), akkor máris 1,5 V.