Gyurkity Péter

Öt éven belül elterjednek a HD-mobilok

Bár a telefon már jóval a rádió és a televízió előtt elindult hódító útjára, az egyszerűség kedvéért csak HD-minőségként emlegetett újabb mérföldkő mégis itt jelenik majd meg utoljára, várhatóan az évtized közepére.

Az ABI Research előrejelzése egészen pontosan azt jósolja, hogy a HD-telefonhívások nagyjából 2015-re terjedhetnek el majd globális szinten. Az anyagban több fontos kérdést vizsgálnak, így például szóba kerül az AMR-WB kodekek széleskörű alkalmazása, az ezt hátráltató technológiai korlátok, a W-Fi VoIP jelenléte és a valódi HD-hívásokhoz való viszonya, valamint számos egyéb aspektus.

A piackutató cég szerint 5 év múlva mintegy 487 millió felhasználó veszi majd nap mint nap igénybe a HD-telefonokat, amelyek a jelenleginél jóval magasabb színvonalon biztosítják majd a hívási lehetőségeket. Az új technológiára történő átállás nem jelent feltétlenül súlyos kiadásokat, nagy költségeket, hiszen az újabb, a 2005-2006 óta kiépített 3G-hálózatok mindössze szoftveres frissítést igényelnek. Ez különösen az eddig hátrányban lévő piacokon, így például Kelet-Európában, Latin-Amerikában, a Közép-Keleten, valamint Afrikában jelent majd előnyöket, miközben Nyugat-Európa és Észak-Amerika igazán csak a 4G/LTE technológia révén zárkózik majd fel.


Sony Ericsson Hazel - HD hangminőségre felkészítve

Példaként említik az Orange szolgáltatót, amely már szintén jelen van a kelet-európai piacon, most pedig Franciaországban és egyéb nyugat-európai államokban erősíti pozícióit. Terveikben fontos szerep jut a HD-mobiltelefonoknak, az ABI pedig azt jósolja, hogy ezt a Vodafone sem nézi majd tétlenül és mindenképpen lépni fog. A szolgáltatók egyébként főleg arra építenek, hogy immár több mint 900 millió felhasználó támaszkodik a VoIP alkalmazásokra (lásd Skype), és az ott megszokott minőséget előbb-utóbb mobiltelefonjaikon is elvárják majd.

A percdíjak a várakozás szerint nem nőnek majd a HD-szolgáltatások megjelenésével, azonban az árak lassabban mérséklődnek majd, mint a hagyományos hívások díjai. A szolgáltatóknak emellett a megugró forgalomra is fel kell készíteniük hálózataikat, amit egyébként az okostelefonok terjedése is indokol. A nemzetközi, tengerentúli hívások esetében is biztosítani kell a megfelelő minőséget, emellett pedig meg kell állapodniuk a 3G/3.5G/4G roaming díjszabásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrlujoak #16
    HD.
    Nem csak képi felbontásra, hanem hang minőségre is használatos.
    Ráadásul a HDMI, mint csatlakozó felület (High Definition Multimedia Interface)is magában foglalja a digitális videó jelet,a többcsatornás hangsávokat és az egyéb, "advanced control data" adatállományokat.

    Az, hogy a köznyelvben mi alakul ki valamiről, nem jelenti azt, hogy úgy is van.
  • Lowosan #15
    A magas minőségű a High Quality.
    A HD és a HQ nem összekeverendő, megeshet hogy a nagy felbontású videó/kép elég gyatra minőségű (ergó kutyaközönséges felskálázás áldozata).
  • Gerygrey #14
    High-Definition = nagy FELBONTÁSÚ ... azaz kép

    Az High-Resolution lenne :)

    A High Definition szerintem inkább magas minőséget jelent, legyen az kép, hang, bármi. Az más kérdés, hogy a "hádé" kifejezés a köznyelvben nagyjából összeforrt a HD TV illetve a HD videó jelentésekkel.
  • Zolivok #13
    rávilágítanék arra hogy aki elolvassa a cikket annak semmi baja tudja miről van szó aki nem az pedig azért nem "hülye" mert a cikk képe bal fent kicsiben képi HD re megjelenítésre utal és 1esek el sem olvassák a cikket mert hormonális szabályzásuk ösztönzésére egyből kifejtik egyetnemértésüket. Másrészt a kép alatt ottvan hogy HD hangminőségre készítve na mind1.
  • hodobaj #12
    +1
    Inkább VoIP-re fejlesztenének és akkor csak 3G kéne a mobilba és az összes rohadt percdíj,SMS mehetne a rákba.
  • okosan gyerekek #11
    Teccik látni!? Így készül az igény!

    Csökkennek a kiadásaink? Fel fog tűnni az embereknek, hogy mi már tized akkora költségekkel tudjuk biztosítani azt a bizonyos egy percet és majd elégedetlenkednek? Hát megmagyarázzuk, hogy miért is kell még mindig többet fizessenek. Nem mintha egy informatikai szükségszerűség volna, hogy a több adat, az több energia, vagy más okoknál fogva több pénz, sőt, például az új Bluetooth 3.0 bizonyítja, hogy a gyorsabb sebesség mellett még fogyasztási mutatóiban is jobb az új szabvány, de legalább valamivel ki lehet póckolni az elég instabil lábakon álló gazdaságpolitikánk. :)

    Gratulálok mindenkinek, aki szerint ez egy hasznos előrelépés. Főleg annak tükrében, hogy az LTE elvileg 10ms-os látenciával fog már működni és a szélessávú neten már lazán lehet a jó minőségű VoIP alkalmazásokkal minőségi hívást csinálni, de nem baj!!! Hát valamivel az ő milliárdjaikat is életben kell tartani, tudjuk nem!? Társadalmi felelősség vállalás! Nem hagyhatunk milliárdokat jutni a szakadék szélére, hogy aztán a pénzeszsákjaik demográfiai csökkenést mutassanak, ahelyett, hogy egymást fialnák...
  • PR0DIGY #10
    A HD elnevezés a Blu-ray elterjedésével szép lassan átterjedt a nagyfelbontású hangra is, bár elsőre én is a képre gondoltam. Lehet itt gondolni a HDMV LPCM/DTS HD/Dolby TrueHD formátumokra.

    Egyébként tényleg az várható, hogy a jövőben el fog terjedni a HD (mind képre és hangra értve!) mobil, amely rendelkezni fog mini-HDMI vagy vezetéknélküli kép- és hangátvitellel, ezt a kütyüt szépen le lehet tenni az asztalra, majd a kiválasztott műsort (a hagyományos műsorszórás átalakul ip-alapúvá) az otthoni tévére vagy vetítőre küldi, így már lesz létjogosultsága a HD-kép lejátszási képességnek.

    Az EU éppen azért kapcsoltatja le 2012. január 1-ig a földi analóg tévé frekvenciákat, hogy (újra) eladja azokat (most már) a negyedik generációs mobil szolgáltatásokhoz és így mintegy teret adjon a DVB-H-hoz hasonló, azonban IP-alapú mobilba integrált tévé eszközöknek és ezáltal egy újabb nagy lépést tesznek a totális megfigyelés felé. (Tudni fogják miket/mikor/hol/stb. néztél, még azt is, hogy mikor mentél ki a WC-re. :-))
  • mrzed001 #9
    Kb itt látható, hogy mennyien nincsenek tisztában pl a HD jelentésével (High-Definition = nagy FELBONTÁSÚ ... azaz kép)

    Hangra ugyebár nem szokás azt mondani, hogy kis vagy nagy felbontású, ott mintavételezési frekvencia van, sűrítési algoritmus, csatornák száma, precízió, bitráta ... felbontás nem.

    HD-telefonhívások alatt én kapásból a HD VIDEÓ hívásra, HD képernyő felbontásra asszociáltam, mint sokan mások is ...

    Amúgy a nagy (??? nem nagy, eddig volt túl alacsonyan tartott mobilnál) frekis és nagy bitrátás hívás egyenlőre halott ötletnek tűnik ... talán mert több sávszél kellene neki (2-3x), mint a GPRS, itt meg az is akadozik, nincs országos 3G lefedettség.

  • Cat #8
    Kb. itt látható, hogy mennyien olvassák el a cikket - pedig csak a képaláírásig elég lenne eljutni.
  • jaspercry #7
    http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2009/01/ces09-3m-mm200_2.jpg