Gyurkity Péter

Bolygóközi internet a mobiltelefonokhoz

Az eredetileg az internet bolygóközi kiterjesztését szolgáló protokollt annak fejlesztői most a mobiltelefonok szegmensében hasznosítanák, az alkalmazások hatékonyabb működése érdekében.

A Register számolt a napokban a Google alkalmazásában álló Vint Cerf előadásáról, amelyre az OpenMobileSummit rendezvény alatt került sor. Ebből megtudhattuk többek között, hogy a bolygóközi kommunikációra kifejlesztett Delay-Tolerant Networking (DTN) protokoll nemcsak a Földön kívüli térben válthatja le az interneten szinte mindenhol használt TCP protokollt, de a mobilinternet szegmensében is, ahol már most szükség lenne egy hatékonyabb megoldásra.



Cerf és munkatársai a Nasa szakembereivel közösen még az ezredforduló előtt láttak hozzá az új, a meg-megszakadó hálózatot jobban kihasználó, a problémákkal könnyebben megküzdő DTN kidolgozásához. A cél az volt, hogy kiküszöböljék a TCP problémáit, amelyek rövid idő alatt nyilvánvalóvá váltak a bolygóközi kommunikációban. Példaként a Mars és a Föld közötti távolságot említik, amely ideális esetben "csak" 35 millió mérföld, ez azonban akár 235 millió mérföldre is megnőhet a bolygók mozgása miatt, amelynek leküzdéséhez már 2x20 percre van szükség - arról nem beszélve, hogy állandó forgásuk is komoly gondok forrása, ezt pedig még nem sikerült megállítani.

A DTN nagy előnye, hogy a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra, valamint a rossz körülmények tolerálására. Ennek megfelelően a kommunikációban résztvevő minden egyes pont visszatarthatja az adatcsomagokat, egészen addig, amíg észleli, hogy biztonsággal, megszakadás nélkül továbbíthatja azokat legalább a szomszédig. A megoldást már gőzerővel tesztelik a Földtől távolodó objektumok, valamint Cisco routerrel felszerelt műholdak segítségével, Svédországban és egyéb európai államokban pedig folyamatosan mozgó laptopok között vizsgálják az esetleges gondokat.

Ez utóbbi megoldás már a mobil hálózatok bevonását sejteti, Cerf ehhez pedig hozzátette, hogy a mobil szegmens már most igencsak népes, és olykor vad körülmények között üzemel. Az Android operációs rendszer elsőként támogatja a platformot, a tervek szerint pedig a DTN hatékonyabb és ellenállóbb kapcsolatot biztosít majd a mobiltelefonok és egyéb hordozható eszközök számára, elsősorban az internetre támaszkodó alkalmazások jobb kihasználásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!