Berta Sándor

Közeledik az IPv6 tesztnap

Egy hónap van még hátra az IPv6 tesztnapig, ami a szakemberek szerint egyaránt okozhat majd némi meglepetést mind a felhasználók, mind pedig a cégek számára.

Az IPv6 tesztnapot június 8-án rendezik meg és az eseményen számos webes vállalat, valamint internetszolgáltató vesz részt. A cél az IPv6 protokoll tesztelése. A legnagyobb problémát az okozhatja, hogy néhány routert, illetve operációs rendszert összezavarhat az IPv4 és az IPv6 párhuzamos működése. Mindez a gyakorlatban azt eredményezheti, hogy több százezer felhasználó egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudja majd megnyitni a kedvenc weboldalait, elsősorban a tesztnapban résztvevő oldalakat (Google szolgáltatások, Facebook, Beirut Internet Exchange, New York-i Egyetem honlapja stb.).

Lorenzo Colitti, a Google fejlesztője úgy vélte, hogy különösen a webes óriáscéget, a Mac OS X és bizonyos Linux-verziók használóit érinthetik a problémák. A szakember elmondta: nem az okoz gondot, hogy az operációs rendszerek nem támogatják az IPv6-ot, hanem hogy nem támogatják teljes mértékben a protokollt. Ugyanez a helyzet bizonyos típusú routerekkel is. David Freedman, a Claranet munkatársa hozzátette, hogy az internetszolgáltatóknak június 8-án fel kell készülniük az ügyfeleik rohamára és ajánlott nyilvánosságra hozniuk a lehetséges ellenintézkedéseket tartalmazó listát.

A dokumentumban szerepel az IPv6-os tesztoldal felkeresése, az operációs rendszer lehetséges frissítése, a böngészők és az irodai programcsomagok esetleges frissítése. "Ha az édesanyám nem fogja tudni elérni a Google keresőjét, akkor fel fog hívni és meg fogja kérdezni, hogy egy újraindítással vagy egy víruskereséssel próbálkozzon-e. Végül, fel fogja adni a küzdelmet" - jegyezte meg Freedman. Lorenzo Colitti ugyanakkor bízik abban, hogy nem lesz ennyire rossz a helyzet. A szakember rámutatott: a tesztnapnak nem az a célja, hogy azonnal minden internetszolgáltató váltson az új protokollra, hanem az, hogy kmegmutassa hol lehetnek problémák.

Az IPv6 tesztnap megszervezéséért az Internet Society nevű szervezet felel, a rendezvényt a Google, a Facebook, a Yahoo!, az Akamai, a Limelight Networks, továbbá a Microsoft is támogatja. Az IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • myzsot #9
    Jelenleg az internethez kapcsolt szamitogepek alhalozatokba vannak elrendezve. Ket kulonbozo alhalozatban lehetnek azonos cimek, a csomagok iranyitasat a router elvegzi. A lenyeg itt az lenne hogy mindenkinek sajat IP cime lehetne, mivel olyan sok kombinacio van, hogy gyakorlatilag lehetetlen kihasznalni teljesen a cimeket. (3.4×10^38 wiki)
  • kicsibicska #8
    A te 127.1.1.1 IP címed pontosan annyira egyedi mint az én 127.1.1.1 IP címem.
  • Mr. Perfect #7
    Ez az egész IPv6 kb. olyan mint a y2k volt annak idején.. vihar a biliben.
  • Mr. Perfect #6
    Az IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet,

    Hát ezen jót röhögtem.. mintha jelenleg nem minden gépnek lenne egyedi IP címe.. :) :) :)
  • Stryker #5
    Remélem már készitik a bárkákat Kínában.
    Na az lenne még raj ,ha elmenne az internet és az emberek az utcára vonulnának ,mint anno New Yorkban ,amikor több órára elment az áram.
  • Tetsuo #4
  • sanyicks #3
    kihagytad a gonosz tenoristákokat, a Holokauszt™ tagadókat, és az "egyenruhásbűnözőket", és a legrosszabbakat, a szegény kiadókat megrontó velejéig romlott zeneletöltő anyukákat!
  • jackoneill90 #2
    ja azt kihagytam, hogy furcsa kisbolygók vagy űrhajók közelednek amik 2012re érnek ide. Ez SG-cikkek között volt
  • jackoneill90 #1
    És a skynet elszabadul. A microsoft megvette a skypot. A facebookot elárasztják a reklámok, összeomlik a globális kommunikáció hála a műholdrombolóknak.
    Ez már a világvége előszele. 2012 közeleg