Berta Sándor

A Microsoft is részt vesz az IPv6 tesztnapon

Új cég csatlakozott a nyáron megrendezendő IPv6 tesztnap szereplőinek táborához. Az amerikai óriáscég a keresőjével képviselteti magát a rendezvényen.

A Microsoft ezzel a lépéssel követi a Google, a Facebook, a Yahoo!, az Akamai és a Limelight Networks példáját. A hét vállalat hívta életre az IPv6 tesztnapot, amelynek keretében 24 órán keresztül fogják tesztelni az IPv4 utódjának szánt következő generációs internetprotokollt. A cél a tapasztalatszerzés és a lehetséges problémák kiszűrése.

"Június 8-án a világ minden részén biztosítani fogjuk az IPv6-kapcsolatokat a Bing.com számára. Mindez azt jelenti, hogy az immár az új internetprotokollhoz kapcsolódó felhasználók automatikusan csatlakozhatnak az új rendszerhez. Ehhez egyrészt szükség van egy IPv6-ot támogató eszközre, például egy Windows 7-et futtató PC-re és az internetszolgáltató támogatására" - jelentette ki Kevin Boske, a Microsoft Bing-részlegének programmenedzsere.

A tesztnap jelentősége felértékelődött azután, hogy néhány nappal ezelőtt hivatalosan is elfogytak az IPv4-es internetcímek. Az első IPv4-es internetcímeket 30 évvel ezelőtt osztották ki. A szakemberek szerint az átállás a legtöbb felhasználó számára észrevétlen lesz. Az új IPv6-os internetprotokoll 128-bites címzési rendszernek köszönhetően nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra, akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.

* Jelenleg a virtuális világnak mindössze 1 százaléka használja az IPv6-os protokollt, ezért is fontos a tesztnap megrendezése. Az internetszabványokkal foglalkozó társaság a honlapján várja a próbanaphoz csatlakozni kívánó hálózatüzemeltetők és weblaptulajdonosok jelentkezését, de innen egy hivatkozásra kattintva a hétköznapi felhasználó is ellenőrizheti, hogy készen áll-e az új szabványra.

"A Microsoft és más technológiai nagyvállalatok a kulisszák mögött már évek óta az IPv6-ra való zökkenőmentes átálláson dolgoznak. Annak ellenére, hogy a teljes folyamat éveket vesz majd igénybe, biztosak vagyunk abban, az emberek többsége semmit sem fog észrevenni a váltásból" - szögezte le Boske.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #5
    Az a lényege, hogy ebből a legtöbb ember azt szrje le, ha netet akar, akkor win7 kell neki. Linux hány éve is támogatja az ipv6-ot? És hány éve is húzodik a váltás elsősorban a windowsos gépek miatt is, amik eddig cseszték támogatni? Most meg azt hozzák ki az egészből, hogy évek óta ezen vannak, és ehhez win7 kell.
    Amúgy meg gondolom tájékoztató jellege is van ez mellet, hogy mindenkinek a tudtára hozzák, hogy mostmár 6 van, amikor a netet használók nagyrésze azt sem sejti, hogy mi az az ip pontosan...
  • Tetsuo #4
    Most en csak azt nem ertem - bocs, h nem olvastam el a cikket, de szerintem jo szokas szerint a lenyeg nincs benne - hogy minek tesztnap, mikor mar van es mukodik az IPv6?
  • ozric #3
    Látom nem sikerült a lényeget kiolvasnod a hozzászólásomból. Nem írtam hogy a kettő azonos vagy egyenértékű lenne. Mindössze az arányokat kívántam érzékeltetni. A több mint 90%-os részesedésű IPv6-os címeken nem az összes forgalom 1%-a közlekedik, ez biztos. Ha a minimumot becsülöm meg, akkor legalább a harmada. Konkrét adatokat nem találtam, de nem is kerestem olyan nagyon. Szerintem az egy század és a harmad közötti különbség nem éppen elhanyagolgató. Vagy van neked valami hiteles forrásod ami megcáfolja a becslésem?
  • levelhun #2
    kiosztott != használt
  • ozric #1
    Jelenleg a virtuális világnak mindössze 1 százaléka használja az IPv6-os protokollt

    Ekkora baromságot! Az EU és az USA területén igaz az egy százalék. De "virtuális világnak" jóval nagyobb része használ IPv6-ot. Itt a bizonyíték (kiosztott IP címek):

    Ausztrália:
    IPv4: 42.130.808 db
    IPv6: 546.177.072 db
    (92%)

    Tajvan:
    IPv4: 29.563.904 db
    IPv6: 151.584.797 db
    (83%)

    Forrás: hivatalos APNIC jelentés a 2010-es évről.