Berta Sándor

Miként keres munkatársakat a Google?

A Szilícium-völgyben nagy harc dúl a vállalatok között, amelyek nem csak a kezdő szakembereket igyekeznek különböző ajánlatokkal magukhoz csábítani, hanem a meglévő alkalmazottakra is figyelnek.

Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója a gigaom nevű hírportálnak árult el néhány részletet a webes cég gyakorlatából. Az állásra jelentkezőknek számos követelménynek kell megfelelniük, azonban ezek koránt sem szokványosak. Korábban például voltak olyan hírek, miszerint az állásra jelentkezőnek mindig számolnia kell azzal, hogy felhívhatják telefonon és azonnal válaszolnia kell matematikai kérdésekre. Nos, Schmidt ezt az információt nem akarta megerősíteni, sem cáfolni, de más dolgokat elárult. A Google minden amerikai dolgozója számára elérhető a külön konyha, a gyermekfelügyeleti szolgáltatás és számos sportolási lehetőségből is választhatnak, hiszen nem csak a pszichikai, de a fizikai fittség is fontos.

A vezető elmondta, hogy a leendő Google-dolgozóknak szeretnek különböző rejtvényeket feladni azért, hogy lássák miként gondolkozik az illető. A jelentkező könnyen ilyen kérdésekkel szembesülhet: miként helyezhető el egy elefánt egy hűtőszekrényben? Hány zongorahangoló van New Yorkban? A cél nem a helyes válasz, hanem az intelligencia, a kreativitás felmérése. Emellett arra is kíváncsiak, hogy ki mennyire szenvedélyes és lojális.


Schmidt úgy vélte: azok a legjobb alkalmazottak, akiket nem kell erősen menedzselni. "Az emberek szeretnek a saját fejük után menni és te azért vagy ott, hogy támogasd őket. Nincs szükségük főnökre vagy kollégákra azért, hogy megmondják nekik, mit tegyenek. Viszont szükségük van némi támogatásra. Mi azt az érzést nyújtjuk, mintha nem vezetnénk a céget, s valójában nem is menedzseljük. Ez kicsit Borg-szerű viselkedés, mindig előre megyünk" - mondta az egykori vezérigazgató.

Kiemelte, hogy különösen fontos, hogy a megfelelő munkatársakat vegyék fel. "Néha furcsa figurákkal kell dolgoznod. Hiába rendkívül okosak, közel sem mindegyikük csapatjátékos. Még akkor is, ha néhányukat nem szeretnénk magunk mellett tudni, szükségünk van rájuk" - jegyezte meg Schmidt. A Google központjában rendkívül sok felvételi beszélgetésen kell átesnie a jelentkezőnek. Volt olyan, akit 16-szor (!) hívtak be és csak azután derült ki, hogy mégsem veszik fel. Ebből azért a vezetők is tanultak és időközben lecsökkentették a felvételi beszélgetések számát. Így napjainkban legfeljebb ötször kerül sor ilyen találkozóra.

A Szilícium-völgyben nagy a harc a tehetséges fiatalokért. A vezető IT-társaságok különböző módszerekkel és egyre furcsább trükkökkel harcolnak a legtehetségesebb fiatalok megszerzéséért. Van, akinek elég, ha egy ingyenes hajvágást ígérnek, mások egy iPadre tartanak igényt, míg vannak, akik szeretnék, ha leendő munkáltatóik vállalkozóvá képeznék ki őket. Emellett szinte minden társaságnál elhangzik az ingyenes ebéd biztosításának, a munkahelyi buszok használatának vagy a részvények jutattásának az ígérete. Ez utóbbiak alapvető szolgáltatásnak számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • EnxTheOne #15
    Elefánt hütöbe:

    1: Csinálsz egy jó nagy hütöt.
    2: Hentes apró darabokra vágja az elefántot.
    3:Össze zsugoritod az elefántot.


    Zongora hangoló:

    1: Sok.


    Átmennék? :D
  • wildstorm #14
    Szerintem egy magának való kockával sokkal könnyebb boldogulni, mint egy megkeseredett, irigy emberrel...
  • Hungarikum #13
    Ez egy régi tesztkérdés, ami arra keresi a választ, mennyire komplikálod túl a dolgokat.

    Megfogod, kinyitod a hütőt és berakod az elefántot és becsukod a hütőt. Ennyi.
  • Szefmester #12
    Valóban nem egy IT cég, ellenben ha behelyettesíted az ipari szavakat egy IT-s világúra, akkor is egy hozzá nem értő egyént kapsz.

    Nálunk is vannak olyanok akik messze nem csapatjátékosok, és ha nekiállnak segíteni akkor néha lassabban haladunk mintha nem lenne ott. :D
  • Gman2142 #11
    Miként helyezhető el egy elefánt egy hűtőszekrényben?
    Elhamvasztva? :D
  • Megtörhetetlen #10
    Ez azért elég kemény, nem is értem az ilyen ember minek kerül be? Habár itt gondolom nyilván nem egy IT cégről van szó mint ami a cikkben.
    Azon a részen jót mosolyogtam hogy vannak emberek akikkel kellemetlen együtt dolgozni de elkerülhetetlenek, meg nem is csapatjátékosok, tipikus kockák gondolom a akik nagyon maguknak valók, na az ilyen természet borzasztóan bosszantó tud lenni .S
  • Szefmester #9
    Nálunk van két műszakvezető aki teljesen ellentétes szemlélettel dolgozik. Van egy ex-birkózó aki ha kell beáll keményen dolgozni és rakosgatja a nagyobb fadarabokat is akár, bár néha el el tűnik, de ott van és segít ha kell. Ha meg emberhiányvan akkor igyekszik rendesen elrendezni a beosztást, és beáll, valamint a végén megérti miért is csak annyit termeltünk aznap.

    A másik ezzel szemben maximum stopperezni szokott, és napokig hitetlenkedve hallgatjuk azt ahogy a másik műszak beszámol arról hogy arrébb rakott egy fél kilós kis akármit. Ha a szállítórendszeren az anyag felakad és pont ott ált, akkor is csak nézi, és a dolgozónak kell néha a csarnok másik feléből odamennie sok sok kerülővel -kész akadálypálya a csarnokunk- és egyedül megoldania a gondot, ha ez persze sokszor fordul elő akkor bizony csökken a termelés és jön a kérdés a végén hogy ez miért volt.

    Már csak körberöhögni lehet a háta mögött amikor azt látjuk hogy egy 10 méteres séta pár kilóval hogy megizzasztja. Szó szerint.. elvárja hogy vállműtét után 40kiló feletti súlyt pakolásszak egész nap, ő meg 10 méter és max 5 kiló után már izzad és vörösödik. Ha meg emberhiány van akkor csak pislog és tovább stopperezik.

    És egy utolsó tipikus hozzáállás: Egy másik részleg "atyaúristene és főszakija" szerint a kigyulladt elektromos gépet vízzel locsoljuk, hacsak nem akarjuk kifizetni a poroltót. Most komolyan.. ilyen hozzáállás mellett mi inkább végignézzük ahogy leég az egész.

    Mára tényleg ott tartanak a cégek hogy nem akarnak fejlődni, csak a zsebüket nézik a vezetők.
  • lamer the true #8
    Hát a a főnökök sorsa a közutálat :) De ez van. Az állatoknál sincs ez másképp. A főnök bezabál a többieknek, meg jut a maradék.
  • sanyicks #7
    Ezeket mind fel kell venni diktafonnal. Ha jól tudom a fantasztikus jogrendszerben nem lehet vele bizonyítani semmit, csak ha tényleg illegális dolgokról van szó és teljes nevek elhangzanak, de névtelenül feltenni a netre cégnévvel, a főnök nevével... azt azért nem szokták szeretni :)
  • Tetsuo #6
    Azert Ángliaban is vannak durva dolgok... foleg, hogy most mar jobb ha lengyelul tanul az ember, ha itt akar dolgozni. ;)