Berta Sándor

Nagy a harc a Szilícium-völgyben a tehetséges fiatalokért

A vezető IT-társaságok különböző módszerekkel harcolnak a legtehetségesebb fiatalok megszerzéséért. A cégek egyre furcsább trükköket alkalmaznak céljaik eléréséhez.

A The New York Times érdekes összeállítást közölt arról, hogy a Szilícium-völgy vezetői vállalatai milyen módszereket vetnek be az általuk kinézett mérnökök és programozók megszerzésére. Van, akinek elég, ha egy ingyenes hajvágást ígérnek, mások egy iPadre tartanak igényt, míg vannak, akik szeretnék, ha leendő munkáltatóik vállalkozóvá képeznék ki őket. Emellett szinte minden társaságnál elhangzik az ingyenes ebéd biztosításának, a munkahelyi buszok használatának vagy a részvények megszerzésének az ígérete. Ez utóbbiak alapvető szolgáltatásnak számítanak.


A fokozódó konkurenciaharc miatt azonban a rivalizáló konszernek kénytelenek mindig újabb dolgokat kieszelni, hogy magukhoz csábítsák a fejlesztőket. Nem elég valakinek magas fizetést ígérni, fontos az is, hogy milyen kiegészítő lehetőségek közül válogathat az új munkavállaló. A Google-nél a tehetséges fiatalok az első évükben 90 000 és 105 000 dollár között keresnek. Viszonyításul: az ágazatban az éves átlagfizetés 80 000 dollár. A konkurens piaci szereplők nem képesek lépést tartani az IT-óriáscéggel, ezért kénytelenek más trükköket bevetni. Az egyik webes társaság vállalkozóvá képezi ki az őt választó fiatalokat, a Farmville-felelős Zynga ezzel szemben ingyenes hajvágást és iPadet ígér, ezenkívül lehetővé teszi, hogy a pályakezdő kollégák magukkal vihessék a kutyájukat a munkahelyükre.

A Path nevű fotóplatform nemrég azért költözött új helyre, hogy szebb kilátást biztosíthasson az irodáiban dolgozóknak. Keith Rabois, a Square cég igazgatója szerint míg az ország többi részében kínzó a munkanélküliség, a Szilícium-völgyben brutális konkurenciaharc zajlik a jó munkaerőért. Azonban a jövő reménységei inkább maguk szeretnének a következő Mark Zuckerbergé válni, nem pedig dolgozni akarnak neki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mcsiv #12
    ahh, csak nem kishazánkról beszélsz?:D
    1. pipa (bár ez kölcsönös:D)
    2. pipa
    3. pipa
    4. pipa
    5. pipa
  • Retechegér #11
    Na igen, nálunk ennek pont az ellentetje van mindenhol.

    1. Leszarod őket.
    2. A munkakörnyezetet átengeded a fél-hülye hataloméhes menedzsereknek akik az uccáról jönnek vagy belül létráztak fel hazugsággal, átveréssel, kihasználással és még sorolni lehetne.
    3. Kontrollal öntsd el őket (tehetséges, okos emberek utálják a kontrollt).
    4. Rendkívül korlátozott lehetőségeket biztosítsz nekik a további szakmai fejlődésre. A vagy A: válassz!
    5. Nem fizeted meg őket.

    Imádok dolgozni!
  • BlackRose #10
    ;)
  • lamer the true #9
    Beviheted a kutyádat, ha

    1. Te vagy a nagykutya
    2. Egy park a munkahelyed

    :)
  • keysersoze #8
    Sztem ingyenes luxuskurva szolgáltatással is lehetne ösztönözni. ^^
  • BlackRose #7
    Egyébként, hogy a témától ne távolodjunk el... a tehetséges embereket úgy lehet megkapni, hogy:

    1. Megbecsülöd őket.
    2. A munkakörnyezetet nem engeded át a fél-hülye hataloméhes menedzsereknek.
    3. Kontroll helyet lehetőségekkel öntsd el őket (tehetséges, okos emberek nem tűrik a kontrollt).
    4. Viszonylag korlátlan lehetőségeket biztosítsz nekik a további szakmai fejlődésre.
    5. Megfizeted őket.

    Mint lássuk, a pénz van az utolsó helyen, de azért nem szabad azt gondolni, hogy elhanyagolható mert még akkor is, ha nem a legfontosabb, akkor is nagyon fontos tényező.
  • vasedeny2 #6
    de szar programozónak lenni.....
  • BlackRose #5
    Tudod, az matematikailag úgy van, hogy minden vertikális integráció horizontális dezintegrációt eredményez... és a horizontális a COSMOS a civilizáció és a gazdaság, a vertikális pedig a TAXIS, vagyis a felülről irányított struktúra. Úgyhogy még véletlenül sem tripp.

    Érdekes lenne megnézni pl. a Microsoft kampuszában működő “piacot”, ugyanis ott van egy “food court” ahol a Microsoft bérbe adott helységeket a lokális és globális éttermeknek és az alkalmazottak pénzért egy helyen válogathatnak 1000 fajta ebédet 100 különböző étteremben, amelyek több tucat nemzeti konyhát képviselnek… de ha mégis nem találnak maguknak megfelelőt, akkor a pénzükért akárhol ehetnek a Microsoft kampuszon kívül is. Ez civilizált megoldás, ami könnyebbé teszi az emberek életét és csökkenti költségeiket, de úgy, hogy NEM korlátozza a választási lehetőségüket.

    Maga a szocializmus is azért volt annyira széthullott, mert a "menza" gondolkodásmód volt a vezérlő ötlet... mindek a 1000 féle ebéd 100 étteremben, amikor mindenki örül (főleg azok, akik nem a civilizációból jöttek) a menzán kapott adagjának... pofa be és egyél… ez tiszta baromság.

    Egyébként az, hogy ezt a cégek költségnek könyvelik és neked "több marad a zsebedben" (ami persze nem igaz, de mégis) az adórendszer hibája, amely éppen úgy a gazdaság és civilizáció széthullását segíti elő... sajnos, mert nem a piac az, ami dönt, hanem a politika, nem az emberek lent, hanem néhány faszfej fönt.

    Nem beszélve, hogy ez a komplikált könyvelés is amely a téves adórendszer eredménye is óriási (értéket egyáltalán nem termelő - tehát gazdasági szempontból felesleges) költségekkel jár. És aztán persze, hogy mindenki csodálkozik, hogy óriási adósság, költségvetési hiány, produktivitási problémák és stb. az amivel szembe állunk. Ez mind a gazdasági/civilizációs széthullás eredménye, a hatékonyság csökken, az emberek képtelenek megbirkózni az új kihívásokkal és pl. a “nemzet ezer éves szellemében” és a múltban keresik a jövőt… szánalmas.
  • lapaleves #4
    a pénz úgy működik, hogy a munkáltató leköltségeli az ebédet, neked meg több marad a zsebedben. pláne menza jelleggel mindenki örül.

    amit aláírsz, azt aláírtad. benne vannak a számok, ebéddel vagy nélküle ismertek előre. senki nem kényszerít senkit.

    arra, hogy szerinted ettől széthullik a civilizáció csak annyit tudok mondani, hogy elég rossz trip lehet.
  • BlackRose #3
    Baromság... ingyenes ebéd és hajvágás... nem értem minek ez a kommunista/hippi baromság, van normális fizetés és az ember vesz magának ebédet (ott ahol akar, és olyant-amilyet akar) és a haját is ott vágatja, le ahol akarja.

    Egyébként mit gondoltok ki az, aki a nap végén fizeti ezeket az "ingyenes" dolgokat? A Marslakók? Vagy nem véletlenül tartják vissza a kereseted egy részét, hogy ne te, hanem ők döntsenek, hogy hol és mire költöd el.

    A pénzt azért jött létre, hogy közvetett gazdasági csere lehetővé váljon és minden ilyen hülyeség nem más, mint a gazdaság és ennek következményeként maga a civilizáció felbomlását/szétesését elősegítő lépés. A fizetés azért lett kitalálva, hogy a munkaerő piacon megvásárolható legyen valakinek az ideje és tudása, nem cukorka és csokoládé kell oda, hanem pénz, mert végül is ezek a cégek pénzért adják el az alkalmazottaik munkájának gyümölcsét, és akkor tisztességtelen, hogy ingyen ebéddel és hajvágással fizetik ki a munka egy részét.