MTI

Minimális a magyarok érdeklődése az e-könyvek iránt

Egy éve, a tavalyi könyvfesztiválon mutatkoztak be az első magyar e-book forgalmazók. Az ágazat szereplői szerint az e-piac ma még elenyésző százalékát adja a papíralapú könyvekéhez képest, de a kiadók szerint néhány éven belül radikális változást hozhat az e-olvasók és az okostelefonok terjedése.

Weiler Péter, az E-könyv Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt egy év számos tapasztalatot hozott az ágazatban, noha Magyarországon az e-könyv forgalom a 61.5 milliárd forintos teljes könyvpiacnak csupán 0,5 százalékát adja. "Izgalmas év van mögöttünk. Az egyik nagy újdonság az iPadek elterjedése volt, ami sokakban megkérdőjelezte az e-inkes tartalomhordozók jövőjét. Kiderült azonban, hogy noha a készülék sok mindenre alkalmas, a fekete-fehér szövegek olvasására még mindig az e-olvasók a legjobbak" - fogalmazott az igazgató. A könyvszakma hatalmas változás előtt áll - vallja Weiler Péter, aki szerint elképzelhető, hogy öt éven belül a könyvek felét elektronikus hordozókon olvassák majd az emberek. Mint fogalmazott, az okostelefonok árának csökkenése és a táblagépek megjelenése gyökeresen át fogja alakítani az olvasói szokásokat.

"A magyar kiadók úgy tesznek, mintha azzal, hogy nem foglalkoznak a jelenséggel, megállíthatnák azt. Pedig két-három éven belül a Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban zajló változások Magyarországra is elérnek, vagyis a hagyományos kiadói szerepkörök átalakulás előtt állnak" - tette hozzá a cég vezetője. Emlékeztetett arra, hogy az E-könyv Magyarország Kft. nemcsak a Líra-csoport tulajdonában lévő kiadók könyveit árusítja e-formátumban, hanem igyekeznek bevonni a projektbe a kisebb és más nagyobb kiadókat is. Az igazgató úgy véli, az e-könyvek terjedése megállíthatatlan, és ha ezt a piac hazai szereplői nem ismerik fel, akkor radikálisan megnőhet az illegális letöltések száma. A torrentoldalakon ma már harmincezernél több illegálisan letölthető kötet található, és jól mutatja a helyzet tarthatatlanságát, hogy nemcsak klasszikusok, hanem a kiadók legfrissebb kötetei is.

"Nem tenne jót a hazai könyvszakmának az sem, ha egy külföldi nagy versenytárs jelenne meg piacon, gondoljunk csak a Google-ra vagy az Amazonra. Ha mi lassan jutunk friss tartalomhoz, és nem tudunk megerősödni, akkor könnyen egy nemzetközi multi markába kerülhet a magyar könyvkereskedelem" - fogalmazott Weiler Péter. A cég jövőjével kapcsolatban az ügyvezető arról beszélt, hogy egyelőre a tanulás és a befektetés szakaszban járnak, öt év múlva lesz érdemes vizsgálni, mennyi idő alatt térülnek meg a kiadások. "Most még folyamatos tőkeinjekció szükséges, hiszen kutatunk, figyeljük a trendeket" - tette hozzá.

Kínálatukban jelenleg mintegy hatszáz cím szerepel, az év végére szeretnék elérni az ezres nagyságrendet. Mint fogalmazott: ahhoz, hogy az e-könyvek az árukkal is versenyképesek legyenek, mielőbb le kellene szállítani a termék áfáját 25-ről 5 százalékra, ami például a papíralapú könyveket is terheli. "Most 30-40 százalékkal olcsóbbak az e-könyvek a papíron olvashatókhoz képest. Az ár azonban 20 százalékkal tovább csökkenhetne" - mondta, majd arról beszélt, hogy "a ló túloldalára sem kell átesni" annak érdekében, hogy a könyvpiac elkerülje a DVD-ágazatot megrengető olcsó termékdömpinget.


Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója szerint egyelőre kicsi az érdeklődés az e-könyvek iránt, de a nyugati trendek azt mutatják ez változni fog. Kifejtette: a legnagyobb problémát az illegális letöltések okozzák, úgy gondolja, először arról kell meggyőzni az embereket, hogy a szellemi termékek sincsenek ingyen. Honlapjukon jelenleg 1010 cím található, a lista minden hónapban 50-100 kötettel bővül, de emellett kínálnak zenei CD-ket, programokat, képeket, sőt már térképeket is. Az e-kötetek ára 690 és 2000 Ft között mozog, ennél feljebb nem is szeretnének menni. "Nyugat-Európában általában kevesebb engedményt adnak e termékek után, nálunk az e-könyv a papírkönyvek árának körülbelül 50 százaléka vagy kevesebb, én ezt tartom elfogadhatónak és reálisnak" - vélekedett.

Szerinte a törvényhozók nem gondolták át alaposan a könyvek ÁFA-tartalmát szabályozó passzusokat. "Ha egy floppyn vagy pendrive-on árulnánk az e-könyveket, akkor csak öt százalék áfát kellene fizetni utána. Ha letöltik, akkor már 25 százalék, csak azért, mert az már úgymond szolgáltatásnak minősül" - magyarázta.

Kocsis András Sándor beszámolt arról: számos fejlesztést terveznek a közeljövőben, noha csak szerény növekedés várható. Szerinte Nyugat-Európában két-három éven belül az összforgalom tíz százalékát adja majd e-piac, az Egyesült Államokban pedig még többet. A könyvfesztiválra mindenesetre megjelentették Kerekes Pál E-book kalauz - Az elektronikus könyv kisenciklopédiája című kiadványát, amely az első tömör és közérthető összefoglaló a témában, bemutatja az elektronikus könyv előnyeit, hátrányait, típusait, lelőhelyeit, az elterjedt olvasóeszközöket és egyebek mellett hasznos tanácsokat ad az e-könyvek olvasásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Manna9 #28
    www.9elet.mlap.hu
  • Teppik Amon #27
    +1 a kindlevarázsról
  • Landro #26
    viszont így kölcsön lehet adni
    http://www.amazon.com/dp/B002Y27P3M/ref=kindlesu-1#kindle-features-lending
  • Teppik Amon #25
    Tényleg csak egy élelmes ember kéne aki összefogja az írókat és létrehoz egy webboltot, ahol van bőséges tartalom és nem 2 hónap alatt akar miliomos lenni.
  • Komolytalan #24
    "Nyugat-Európában általában kevesebb engedményt adnak e termékek után, nálunk az e-könyv a papírkönyvek árának körülbelül 50 százaléka vagy kevesebb, én ezt tartom elfogadhatónak és reálisnak"
    Az fel sem merül ám hogy a költségek alapján árazzák be az e-bookokat. Talán ha nem néznénk a vásárlókat feltett kezű hülyéknek, kedves kiadók. Nincs nyomdaköltség, nincs szállítási, tárolási költség, nincs meg nem vett kötet, egy e-boltot olcsóbb fenntartani mint egy fizikai bolthálózatot - nem 50%, hanem 10-20% az amit elfogadhatónak tartok. Előbb-utóbb rájönnek majd a szerzők is, hogy ezt a 10-20%-ot nekik is hajlandó vagyok kifizetni direktben, a kiadókat kihagyva. Akkor lesz ám csúnya világ a kiadókra.
  • Ferrer #23
    Azért sok tekintetben visszalépés az e-olvasó a hagyományoshoz képest. Pl. ezeknek a formátumoknak gyak. nincsen tipográfiájuk, ronda egybefüggő szöveg az egész. Aztán csak meghatározott számmal töltheted le, amely számot viszont nem tudatják veled (ld. Amazon), ezek miatt pedig nem fogok ugyanannyiért könyvet venni.
  • Teppik Amon #22
    Jó az írás és igaza van. Ezen a piacon még van lehetőség, de gyorsan kell lépni. Varezolás lesz mindig is, de párszáz forintot sokan (lennének) hajlandóak adni ekönyvekért. szvsz.
  • Sir Ny #21
    másik elmélkedés
  • daeemoon #20
    Én használtan vettem egy Onyx Boox 60-ast, vannak bőven gyerekbetegségei, én főleg PDF-el próbálgattam, mikor ránagyítok, eltűnnek betűk, szavak... :) Ami pl engem zavar, hogy alapállásban ha olvasok, a háttér idegesít. Elforgatva ez megszűnik. Na meg persze a sebesség, és a frissítéskori villódzás. Egyébként egész használható kis eszköz, de az árát még igen soká fogja nekem behozni.
    Ezen túl részemről az e-könvért kifizetett összeg max 500-1000 ft lenne. De akkor tutira vennék könyveket. De pl jó lenne megoldani azt, hogy amit egyszer letöltöttem, azt később is letölthessem, hisz ha magam tárolom, könnyen elveszhet már csak az eszközök öregedéséből kifolyólag is. Nem lenne szerencsés, ha több 100 könyv egyszer csak zsupsz! Eltűnne... (Ha warezolt, akkor pont lesz..., de ha fizettem érte, akkor az már 8-)
  • messen #19
    Ezt is a nagypénzű vízfej akarja eldönteni a tényleges fogyasztók helyett?
    Bravo!
    Van Kindle-m, és már legalább kétszer behozta az árát. Ezért vettem még egyet a családnak is. Az is behozta az árát. Jegyzetek, piszkozatok, értékelésre váró dokumentumok/novellák, manualok, levelek, stb. elfér a zakózsebemben.