HENT hírlevél

A kalózkönyvek piacának bővülésétől tartanak a szakértők

Az ünnepek alatt több százezer e-könyvolvasó talált gazdára, az új tulajdonosok egy része jó eséllyel elkezdi keresni az ingyenes tartalomszolgáltatásokat, és nagy arányban tölt majd le illegálisan közzétett digitális irodalmat.

Az illegális e-könyv terjesztés helyzetét elemzi Karen Dionne írónő a Daily Finance weboldalán megjelent írásában. Bevezetőjében kiemeli, 2010 karácsonyán több százezer elektronikus könyvolvasót adtak ajándékba egymásnak az emberek, amely megnöveli a keresletet a nem csak a legális, hanem az illegálisan terjesztett tartalmak iránt is. Mint írja a Barnes & Noble például már karácsony napján 1 millió e-könyvet értékesített. A friss tulajdonosok azonban a következő hónapokban elkezdik keresni az ingyenes tartalom-hozzáférési lehetőségeket, de nem mindenki fog megállni az olyan legális felületeknél, mint a Google Books vagy a Gutenberg Project. Sokan ezek helyett a fájlcserélő oldalakról fogják letölteni az olvasnivalót, ahol a szerzői jog által védett írások zömmel a szerzők engedélye nélkül kerülnek terjesztésre.

Dionne szerint a kalózkönyvek által okozott veszteség nem számítható ki pontosan. Ugyanakkor úgy látja, egy-egy elérhető fájl letöltési mutatója is reális képet ad a probléma komolyságáról. Példaként említi, hogy egy fájlcserélő oldalon három könyv összesen 1830 forrástól volt letölthető, amelyből csak egy forráshoz több mint négyezren fértek hozzá. Ugyanezen az oldalon Michael Crichton egy könyve 7130 példányban volt elérhető, ebből az első tízet több mint 15 ezerszer töltötték le a felhasználók. Az írók és kiadók vesztesége hatalmas összegű, az illegális letöltők az eladások drasztikus csökkenése miatt az írókat szerzői jogi jogdíjuktól, a kiadókat pedig bevételüktől fosztják meg.

Az anyagi veszteségen kívül egy másik problémával is szembesülnie kell a könyvpiacnak: ez pedig az idő. Sok fájlcserélő weboldal hajlandó eltávolítani a jogsértő fájlokat, de csak a jogtulajdonos hivatalos panaszát követően. Több illegális példány eltávolítása azonban több panaszlevél elküldését igényli, ráadásul az eltávolítást követően a fájlt rendszerint feltölti egy másik felhasználó, vagy felbukkan egy másik oldalon.

A kalózkodás elleni fellépést alapvetően az internet decentralizált modellje nehezíti. A torrent oldalak indexként működnek, maguk a fájlok a felhasználók saját számítógépein találhatók, emellett a torrentek letöltése során a fájl sem egy helyről töltődik, hanem különböző forrásokból kisebb részekre bontva.

Dionne szerint a könyvkalózkodás egyik nagy veszélye, hogy megrontja az író-olvasó kapcsolatot. A hagyományos modell, az író alkot, a fogyasztó olvas, mindkét fél számára hasznos hozadékkal működött. Ha azonban az olvasók ingyen várják az irodalmat, azzal nehéz helyzetbe hozzák az alkotókat. Bár néhány író elfogadja a kalózkodást, mint szükséges rosszat, sokaknak ez komoly problémákat okozhat: a könyvkiadás üzlet, az az író, akinek nem fogynak jól a könyvei, nem kap új szerződést. Ráadásul, ha a legrosszabb eset nem is következik be, a kalózkönyvek széles körű elérhetősége mindenképpen hatással van az írók bevételére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #10
    gombot nyomkodni.... érdemi terlmelö munkát nem végez
  • Polemius #9
    vato loco:
    "amúgy se az írók sírnak"
    A cikkben épp egy szerzőről volt szó.

    "Menjenek el dolgozni"
    Szerinted a kiadóknál dolgozók kártyázni járnak be a munkahelyükre?
  • vato loco #8
    Nagyon helyes, olvassanak csak ingyen az emberek! Válság van, nincs feleslegesen kidobandó pénz burzsujok x+1. Ferrarijára. Meg amúgy se az írók sírnak, hanem az ingyenélő kiadók, azokért meg pláne nem kár. Menjenek el dolgozni, akkor megtudják milyen nehéz összekaparni azt a sok pénzt amit egyszerűen kizsarolnának az emberekből. K. anyjukat!
  • asdasdasd #7
    "nem mindenki fog megállni az olyan legális felületeknél, mint a Google Books"
    Én megálltam:
    http://www.google.hu/#q=bestseller+books-z7
  • bobijub #6
    az ember sokféle helyzetben viselkedik hörcsög módjára.

    pénzért is megvesz olyan könyveket is, amiket el se nem olvas.
    van akinél a pénz szab határt, van akinél meg még a lakás mérete sem.

    a letölthető könyveknél mások a korlátok. a fizetős letöltésnél is, meg a legális ingyenesnél is meg az illegálisnál is.

    de egyben biztos vagyok. ha a papírhazacipelő könyvhörcsögök x-szer annyi könyvet táraznak be otthon, mint amennyit el tudnak olvasni, akkor az ingyenes letöltő virtuáliskönyv hörcsögöknél (függetlenül attől hogy legális vagy illegális) ez az arány jóval meghaladja a 10x-et. az ingyen letöltött könyveknél nincsenek akkora problémák a fizikai tárolással mint a papírkönyveknél. úgy érzem, hogy a letörlésük sem okoz akkora pszichés problémát, mint a feleslegessé vált, el se nem adható, el se nem ajándékozható papírkönyvek kidobása.

    ezeket így mind összerakva, az illegális letöltések számának sima beszorzása a piaci árral semmilyen értelmes számot nem hoz ki a tényleges üzleti problémákról.

    igen. könyvet fizetős elektronikus formában publikált könyv esetén is bűn.

    de a lopás mértékét mindig minden fórumon a reális érték minimum 10-szeresének feltüntetni nem sokban különbözik attól, amikor a tolvaj által elhurcolt cuccokhoz hozzáírják a leltárhiányt vagy a bankrabló által elvitt pénzt felplusszolják az addig elsikkasztott összegekkel.
  • willcox #5
    Ezek is egyenlőségjelet tesznek az elmaradt haszon és a veszteség közé.
    Pedig még a hülye is beláthatja, hogy amit az ember letölt ingyen, azért nem biztos (sőt, nem valószínű), hogy fizetne érte, ha nem lenne ilyen lehetősége.
  • bunny #4
    Ja, én pl. tök jó viszonyba vagyok az összes kedvenc könyvem szerzőjével. Nemba**ki az kell, amire pl. baromi jó példa az amúgy anyagias apple store. OLCSÓN kell adni a motyót! 99 centér nem warezol az ember. Ellenpélda android store. 10-15 dollárért warezol az ember, vagy csak az ingyeneseket tölti eleve.
    Adják az ekönyvet 1-2 dollárért, és akkor megveszik nem warezolják, és meglepő módon abból is meg lehet gazdagodni ha mocsoksokan fizetnek 99 centet.
    Ennyi a nagy titok, át lehet ültetni bármire pl. adórendszer - pici adó, nem éri meg a kockázat a csalással az átlag morállal rendelkező ember számára. Magas adó, mindenki csal, mert csak úgy lehet megélni.
  • e57 #3
    Nah... szóval a cikk arról szól, hogy Karen Dionne felfedezte a torrentet, és azóta Michael Crichton könyveket tölt, mert azoknak jó a seedje. Viszont kicsit besértődött, mivel saját magától semmit nem talált a torrent oldalakon.


    "a könyvkalózkodás egyik nagy veszélye, hogy megrontja az író-olvasó kapcsolatot."
    Karen felszívja magát, aztán majd jól a fióknak írogat majd! :D
  • chuky123 #2
    Inkább örülnének hogy olvasnak az emberek
  • RecoPhile #1
    Ezek is kezdik? Már jóval régebb óta létezik az e-könyv netten. Jó könyveket megveszik továbbra is. Ez most ebook formában vagy papír alapú. P. K. Dick és hasonló kaliberű írók könyveit megveszik az emberek. És lehet több tehetséges író meglehet esélyük terjesztésre netten. :)