Berta Sándor

Reklámok kerülhetnek az elektronikus könyvekbe

Több kiadó is azt szeretné elérni, hogy hirdetéseket lehessen integrálni a megjelentett e-kiadványok szövegeibe. A felhasználók körében nem túl népszerű ötlettel már számos webshop kísérletezik.

A The Wall Street Journal tudósításában rámutatott, hogy több tartalomszolgáltató is új bevételi forrásokat keres. Így merült fel, hogy mi lenne, ha reklámokat helyeznének el az elektronikus könyvekben. A cégek ugyanakkor még nem döntötték el, hogy pontosan milyen formában kerüljenek hirdetések a szövegkörnyezetekbe és ezért többfajta reklámtípussal is kísérleteznek. Többek között szóba került a videók, a képek és a szöveges ajánlatok használata.

Tisztázatlan az a kérdés is, hogy az olvasók mikor és hogyan találkozzanak a hirdetésekkel: amikor megnyitják a fájlokat, esetleg a fejezetek között vagy a szélen futó csíkok formájában? Ezenkívül az sincs eldöntve, hogy milyen reklámok kerüljenek a művekbe: az adott alkotás témájához kapcsolódóak, vagy tetszőleges témájúak? Emellett több lehetőség is felmerült. Az egyik szerint a reklámokkal kiegészített elektronikus kiadványokat ingyen kellene adni az olvasóknak, így lehetne kompenzálni a felhasználók körében érthetően nem túl népszerű megoldás alkalmazását.


Már megvannak az első fecskék, a Wowio nevű webshop élen jár a folyamatban, a cég számos hirdetésekkel ellátott elektronikus könyvet megjelentetett. Ezekben a művekben három oldalon találhatók ajánlatok, az első és a legutolsó oldalon, valamint a kötet közepén. Brian Altounian, a Wowio vezetője ugyanakkor elmondta, hogy már szóba került az az ötlet is, hogy akár az egyes fejezetek közé is be lehessen integrálni videókat vagy képeket. A Wowio mellett a Scroll Motion és a Scribd is rendszeresen helyez el reklámokat a digitális könyveiben.

Vannak persze más megoldások is. A Wowio egyik ügyfelének számító Fandango online mozijegy-értékesítéssel foglalkozik. Aki a Fandangónál jegyeket vesz a Gulliver utazásai című filmre, az ingyen megkapja a belépők mellé Jonathan Swift regényének elektronikus változatát. Az apró szépséghiba: az e-könyvben három oldalon is a Fandango hirdetései olvashatók. Az új fajta e-kiadványok átlagos ára 1 és 3 dollár között változik. A bevételeken elsősorban a Wowio és a partnercégei osztoznak, de az összegből részesedik a szerző is. A partnercégek között megtalálható a Rosetta Books és az Arcturus Publishing.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #53
    Mennyi idő alatt is jutottunk el a bakelitlemeztől oda hogy már a CD is isdejét múlta? 15-17 év? Persze, lehet hogy nem olyan tartós vagy biztonságos memóriakártyán -vagy egy(több) akárhol levő szerveren- tárolni az információt mint papíron (egyáltalán nem vagyok meggyőződve erről) de ez van. A világ változik. Épp a CD példája mutatja hogy nemhogy generációknak nem kell kihalni, de a szokások akár egy-két év alatt gyökeresen megváltozhatnak.
    Tartósság, meg száz év múlva? "Azon a hídon majd akkor megyünk át ha odaértünk."
  • bakvarnyu #52
    Megy itt a vita hogy e-konyv-hagyomanyos konyv, szamomra pont az lenne a nagy elonye,hogy azokat a konyveket, ujsagokat olvassam el rajta amelyek magyar boltban nem elerhetoek.De amíg nem színes addig nem veszek.
  • B0nFire #51
    Ma már eleve nem gyártanak tartós elektronikai cikket. Nem "egy életre" gyártják, mint az oroszok a Rakéta porszívót. Azt még a 3. generáció is megörökölhette. A mai cuccokat eleve azzal a hozzáállással gyártják, hogy ne legyen tartós, mert hiszen akkor nem fogja senki az újat megvenni.

    Ezért a kulcsszavak: rövid élettartam, új funkciók, új készülék, új eladások.

    Nekem van egy majdnem 6 éves telefonom. Februárban lesz 6 éves (ha megéri), és ott tart, hogy nem merem kikapcsolni, mert többé nem lehetne bekapcsolni. Legutóbb, amikor kikapcsolt, alig bírtam bele életet csiholni. Ócska, az akksija tropa, a kijelzője olyan karcos, hogy alig látni, a gombok beragadtak, az áramkörök szétrohadtak. Ez mind oké. Elhiszem, hogy a termelőnek is kell élnie valamiből.

    De akkor sincs jelenleg sehány ezer forintom egy új telefonra. Használt műszaki cikket meg nem veszek, pont azért, mert nem tartós, és nincs rá garancia, hogy akár egy napig is működik majd.

    Így állok.
  • RecoPhile #50
    Én inkább azt mondanám, hogy annyira drága lesz hozzá alkatrész, hogy inkább érdemesebb újat venni. A másik részről meg ott áll a dolog, hogy első db. elektronikai berendezések sokkal tovább bírják (megbízhatóság), mint amelyek már később jönnek piacra. Legalábbis ez a tapasztalatom.
  • B0nFire #49
    Mondjuk ha kibírja egy reader addig, 15 évente szívesen beruházok egy jóval modernebbe. De nem bírja ki addig sem. Az elektronikus készülékek nem arról híresek, hogy évtizedekig bírnák. Nyugodt lehetsz: ha 1 év rá a gari, akkor 2 után már kidobhatod, mert nem kapni alkatrészt sem hozzá, így nem javítható; ha 3 év a gari, akkor annak a duplája, amire elvileg szavatolva van.

    Szóval még örülhetsz is, ha 3-5 évig kibírja egy ilyen csoda. Többet nem lehet tőle várni. De még mindig drága. 130$-on felül van, és a 99.99$ az az amerikaiaknak pont olyan lélektani határ, mint nálunk a 19 900 Ft. Annyit már sokan leperkálnának érte. Egy telefon ára. És sokan negyed- félévente cserélgetik a telójukat. Persze ezzel csak olvasni lehet, azt viszont nagyon kényelmesen. Én már reménykedtem benne, hogy idén karácsonyra kaphatok egyet 20 rongy alatt, de hát nem megy. Talán majd jövőre.

    Addig olvasok a laptopon, bár azon jóval kényelmetlenebb...
  • Amiga #48
    Halj ki te, egyem azt a hülye fejedet.
  • willcox #47
    Egy papír alapú könyv évszázadokig is ugyanaz a könyv marad. Ugyanez nem nagyon mondható el a readerekről. Mennyi lehet az élettartama? Max 10-15 év.
  • willcox #46
    Akinek már eleve van egy csomó könyve, az biztos, hogy nem fog váltani.
  • El Deloro #45
    Na ne!
    Nemsokára már a "megszokott" könyvekben Google buborékokkal találkozunk ?
    Maximum az elejére tegyenek reklámot, amúgy ha tele lesz eklámmal akkor remélem mindenki torrentezni fogja. Nem elég, hogy rengeteg költséget spórolnak meg azzal, hogy digitális formátumban kell csak kiadni még tele is akarják szemetelni ?
  • B0nFire #44

    Naggggyon jó gyűjtemény!!! Most már csak egy olvasó kell hozzá.