MTI

A túlélésért küzdenek a könyvesboltok

Ahogy előtérbe kerülnek az e-könyvek és az internetes könyveladások, egyre inkább a túlélésért küzdenek a hagyományos könyvesboltok. Azt még nem tudni, hogy mi lesz a fennmaradásért folytatott harc kimenetele, a szakma mindenesetre feszülten figyeli, hogyan próbálnak megküzdeni a problémával a legsúlyosabban érintett nagy amerikai könyves cégek.

A második legnagyobb amerikai üzlethálózat, a Borders Group, amely nagyjából ötszáz boltot tart fent az Egyesült Államokban, január végén kénytelen volt bejelenteni, hogy a fizetésképtelenség határán áll, és hitelei átütemezésére lesz szükség. Sok elemző nyomban csődről beszélt, illetve a bolthálózat eladását emlegette lehetőségként. A Barnes and Noble, az első számú amerikai könyvesbolthálózat már tavaly jelezte, hogy veszteségei miatt boltjai eladásáról vagy egyéb stratégiai lehetőségekről tárgyal. A világ könyvesboltjai vigyázó szemüket Amerikára vetik, és az ottani tapasztalatok leszűrésével igyekeznek felkészülni a várható változásokra - mutatott rá Mike Shatzkin, a nemrégiben New Yorkban megrendezett Digital Book World konferencia egyik szervezője.

Az internetes áruházak nemcsak alacsonyabb áron kínálnak számos terméket, de egyre több könyv digitális formában is letölthető pillanatok alatt a különböző e-könyv-olvasókra, például az Amazon Kindle-jére vagy az Apple iPadjére. Shatzkin szerint az utóbbi három év mindegyikében több mint kétszeresére nőtt az e-könyv-eladások száma. A következő években a hagyományos könyvesboltok piaca 72 százalékról 25 százalékra zsugorodik, ami kétharmados veszteséget jelent - jósolta a szakember, aki szerint a könyvpiac átalakulása során a következő tíz évben a könyvesboltok polcainak 90 százaléka válik feleslegessé, és az Egyesült Államokban működő több mint 1200 nagy könyváruház helyett úgy 150 kisebb méretű boltra lesz csupán szükség.


Az Amazon januári jelentése szerint az internetes áruház már jelenleg is több Kindle-könyvet ad el, mint papírra nyomtatottat: az amerikai piacon 115 e-könyv jut száz hagyományos kötetre. "A könyvesboltok két módon veszítik el vásárlóikat: részint az e-könyvek, részint a papírkönyvek online eladása révén. A hagyományos könyvek internetes eladása most 25 százaléka a könyvesboltinak, az e-könyvforgalom pedig elérte a nyomtatott könyvek eladásának tíz százalékát" - összegezte az adatokat Shatzkin.

A Pew Research Center piackutató cég felmérése szerint az amerikaiak öt százaléka rendelkezett e-könyv-olvasóval tavaly, ám ebből az adatból nem lehet pontosan következtetni a trendre, mivel egyéb technikai eszközök, például az okostelefonok is alkalmasak e-könyv-olvasásra. A Forrester Research felméréséből az derült ki, hogy az amerikaiak 2010-ben a becslések szerint egymilliárd dollárt fordítottak e-könyv-letöltésre, és ezen a téren szintén masszív növekedésre lehet számítani. James McQuivey, a cég vezető elemzője úgy vélte: "ez a kis, energikus csoport olyan gyorsan nő, hogy 2015-ben már csaknem hárommilliárd dollárt is könnyen elkölthet e-könyvekre".

Bár kezdetben főleg a kisebb, független könyvárusokat lehetetlenítette el az internetes és e-könyv-eladások térnyerése, ma már a nagy bolthálózatok is komoly nyomás alatt vannak. Gary Becker Nobel-díjas közgazdász a "kreatív rombolás" fogalmát alkalmazta a könyvpiacon végbemenő folyamatra. Mint egy blogon fogalmazott, hasonló dolog történik, mint annak idején, amikor a lovas kocsit felváltotta az autó. A tudós a hagyományos boltok számára is lát jövőt, de csak kisebb csoportokat megcélzó specifikus üzletekként, például jegyzeteket, ajándéktárgyakat is árusító egyetemi könyvesboltokként.

Billy Hulkower, a Mintel piackutató vezető technológiai elemzője szerint a könyvesboltoknak hármas kihívással kell szembenézniük: az online verseny és az e-könyvek előretörése mellett a közkönyvtárak által kínált ingyenes könyvkölcsönzéssel és digitális tartalomszolgáltatással. Egyúttal úgy vélte: a boltosok számára az egyetlen célravezető megoldás, ha különleges szolgáltatások, programok bevezetésével próbálják megtartani vevőiket.

Az e-könyvek térnyerése azonban nemcsak a könyveladásokra, hanem magára a könyvkiadásra is hatalmas hatást gyakorol. Egyelőre az e-könyvek olcsóbbak mint a hagyományos kiadványok, gyakran fele annyiba kerülnek, mint nyomtatott társaik, de az alacsonyabb árak hosszabb távon fenekestül felforgathatják az egész könyves ipart. "Alacsonyan tudják-e majd tartani a kiadók az árakat, ha az emberek csak e-könyveket olvasnak? Valószínűleg nem, ám az Amazon alacsonyan szabta meg az árakat, és éppen erről folyik most a nagy vita" - mutatott rá Laurie Brock, a Brock Associates marketing tanácsadó cég elnöke.

Shatzkin is elismerte, hogy a digitális forradalom után nem lesz könnyű pénzt keresni a könyvkiadással. "A könyvek árai folyamatosan esni fognak. Könnyebb lesz megjelentetni egy kötetet, bárki képes lesz rá, de átkozottul nehéz lesz pénzt csinálni belőle" - mondta. A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy bár egyelőre az Amerikai könyvpiacot érintik legsúlyosabban ezek a problémák, hamarosan az egész világon ugyanilyen nehézségekkel kell majd megküzdenie a könyviparnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #30
    Hát, akkor most szólok, hogy nem.
    Illetve kontraproduktív.
  • opeca #29
    Nagyon nem win-win szituáció ugyanis itt konkrétan nem unalmas, az egyetem tanárai által szerkesztett isteni jegyzetekről van szó, hanem általánosan az nyomatott könyvről illetve az e-book-ról.

    Pontosan itt kell külön választani azt, hogy mi a tudásalapú írás, és mi pl. a szépirodalom. És minek hol a helye.
  • opeca #28
    Nem tudom, ritkán használom.
  • kpbendi #27
    Még emlékszem arra az időszakra, amikor a vizsgákhoz szükséges szakirodalom csak az OSZK-ban volt elérhető.
    Ez kb. arról szólt, hogy 1-2 órát kellett arra várnod, hogy egyáltalán bejuss az ajtón, mert ha elfogyott az olvasóteremben a hely, akkor nem engedtek be több embert.
    Ha bejutottál, akkor kb. 1 óra volt, mire mindent megtaláltál a katalógusban, kitöltötted a kikéréshez szükséges formanyomtatványokat, aztán sorban áltál a pultnál, ahol le kellett adni.
    Utána újabb 1 óra volt, mire felhozták a raktárból a könyveket, illetve átlagban csak a felét, mert a többi kiadását különböző okokból megtagadták.
    Ha fénymásolatot akartál belőle (márpedig akartál, mert az OSZK-ból kölcsönözni nem lehet), azért oldalanként 20-30 forintot kellett fizetni (amikor egy átlag egyetemista havi 5000 ft-ból élt), arra is órákat kellett várni és gyakran csak a fele oldal látszott a másolaton, mert állagmegóvási okokból nem nyitották szét rendesen a könyveket, amikor berakták a fénymásolóba.
    Ha ehhez képest az összes szakirodalom ebook formában néhány másodperc alatt biztosan elérhető, és cserébe a szerző megkapja a neki járó jogíjat, akkor ez egy win-win szituáció.
    Vagy talán nem az a cél, hogy az emberiség által felhalmozott tudás minél egyszerűbben minél több emberhez eljusson?
  • gothmog #26
    Ez a stílus egyébként be szokott válni?
  • opeca #25
    Értem, tehát akkor válaszolnál a kérdésemre, hogy ha a Kindle-edet meggyújtom, akkor égni fog?
  • opeca #24
    Igazság szerint az a probléma, hogy jelen pillanatban elérte az emberiség azt a szintet, amikor egyrészt már képtelen megkülönböztetni a hasznos technológiát, a haszontalantól, illetve amikor már van olyan gazdasági kényelem, hogy a haszontalan technológia nem rostálódik ki, sőt, az emberek életének szerves részévé válik.

    Aztán ez a technológiai hullám sok ember fejét megkavarja, és már nem tudják a dolgokat a helyükön kezelni. Elkezdenek bizar utakon járni és a végén tényleg valóra válik a Wall-E féle futurisztikus társadalom, ahol már teljesen a technológia irányítja az emberiséget.

    Én kb. 5-6 évvel ezelőttig éltettem a technológiai fejlődést, de most már inkább látok káoszt és zavarodottságot. Az ilyen e-könyv olvasók, meg tabletek, okostelenofok stb. a totális megtestesítői annak a haszontalan technológiának, ami csak arra szolgál, hogy az ember életét fenekestül felforgassa és azokat az értékeket, amiket az emberiség évezredek alatt teremtett, az alapokig lerombolja, mind pszichésen, mind fizikálisan.

    Ahelyett, hogy a környezettudatosabb, a környezettel jobban összhangban levő világ fele mennénk, inkább az ilyen mátrix-szerű, teljesen technokrata civilizációt próbáljuk megvalósítani.

    Persze az is hozzá tartozik, hogy ez valószínűleg egy emberi intelligenciát elérő civilizációnak az elengedhetetlen lépcsőfoka, de attól még rossz irány, ami majd gondolom pár száz év múlva meg fog változni, vagy saját magunktól, vagy a környezet fogja kierőszakolni.
  • Calisius #23
    Ha szerinted hazudok, akkor nincs értelme ellenkeznem. Na most hazudok egy még nagyobbat: még könyvtárba is szoktam járni. Jaj! :P
  • opeca #22
    A hülyeségen húzom fel magamat, mielőtt túlértékelnéd saját magadat:)

    1. hazudsz, tuti, hogy van e-könyv olvasód, csak most, hogy hitelesebbnek tűnj, inkább letagadod.

    2. Bizonyára, de mint írtam a könyv, nem csak az áráról szól.

    3. Azt a technológia-függőséggel kapcsolatosan írtam. Ehh...

    4. Megnézhetjük, ha majd lehet.
  • saba30 #21
    Éli Könyve, kicsit rossz példa volt...,
    mindenesetre egy e-inkes olvasó simán mehetne napelemről is, annyira keveset fogyaszt, nem is értem miért nem raknak rá, amikor pár száz forintos számológépeken meg ott van.