24
  • Balumann
    #24
    Mire beírtam már ezt az üzenetet is törölték xD
  • Balumann
    #23
    Ezt a videót linkelték be nekem #6 -ban is, amit töröltek - nem tudom miért. Ez a videó úgy ahogy van kamu, vagy valami nagy hacker lehet az illető. Nekem EEE 900HA -m van, osztálytársamnak 701 -ese, elég sokat próbálkoztunk linuxokkal, közel sem futott így. Teljesen alap, lecsupaszított ubuntuval sem ment neki jól a compiz, és nagyon lassú is volt.

    Itt egy másik teszt 701 -essel, 9.04 -es ubuntuval, compizzal (és ezen látszik rendesne, hogy kb. diavetítés az egész).


    Nálam megy a compiz, Ubuntu viszont hamar fölzabálta az erőforrásokat, Debian alatt is picit lassú, de egyelőre most compizzal használom.
  • kpbendi
    #22
    Az, hogy mi mennyit ér azon múlik, hogy ki mennyit hajlandó érte fizetni, illetve hogy mekkora hasznot hoz az adott eszköz a használójának.
    Az első IBM XT-k 5000 USD-be kerültek annak idején. Ha a mai teljesítményt felszoroznánk az akkori árral, akkor ma egy PC-nek kb. 1-2 millió USD-be kellene kerülnie.
    Túlárazott volt akkoriban az IBM? Nem, mert a felhasználóinak megérte megvenni azt a gépet annyiért és nem valami hülye hype miatt, hanem mert munkaeszközként használva többszörösen behozta az árát.
  • kanduhr
    #21
    Szar hasonlat. A lényeg az, hogy nem ér annyit, amennyiért adják.
  • Balumann
    #20
    A gyengébb alkatrészek olcsóbbaknak kellene lenniük, de laptopoknál, netbookoknál nem csak a teljesítmény az, aminek ára van, hanem pl. maga a méret és az energiatakarékosság. Egy PC jóval olcsóbb mint egy laptop, és egy laptop - azonos teljesítményű és fogyasztású - olcsóbb, mint egy netbook.
    Ennek ellenére a laptopok jóval nagyobb teljesítményűek ma már, mint a netbookok (bár netbookok is kaphatók már dualcore -os procival ha jól láttam), nyilván azért, mert a netbookok méretükből adódóan nem is annyira kényelmesek jópár dologra, és nehéz is olyanba nagy teljesítményt belezsúfolni. (elég csak a melegedésre gondolni, nem igazán van elegendő hely hűteni, és megvédeni a többi alkatrészt is a melegtől).

    Mindenesetre tényleg kicsit rossz az, hogy a régebbi típusokat, amiket már tényleg nem tudnának 30-50 felett eladni (pl. a 4G -s 7" -os netbook), nem lehet olcsón kapni. Pedig egy jól belőtt linuxal egész gyors, sok dolgot lehet csinálni vele.
  • MsUser
    #19
    Egy szónak is száz a vége :) az olcsóbb gép gyengébb a drágább jobb kell hogy legyen! Ha nem is arányos az ár függvényében de van hozzá valami köze, egy Ram zabáló több Gb-os SSD-s gép ami jó GPU-val bír ha P3-as teljesítményű akkor nem ér sokat senki szerint "kivéve a gyártót" teljesen mindegy mire használod. Ha viszont a teljesítménye is jó akkor joggal kérhetnek többet érte, persze nem úgy hogy mindenféle Linux hack-tuningal vagy Win nyirbálással mert nem vissza fele kell fejlődni hanem előre! A tablet sem fog jobban terjedni ha drágább gyengébb teljesítményű punk-tum. ÚJSÁGOT OLVASNI OTT AZ ÚJSÁG!
  • narumon
    #18
    Ez nem teljesen így van, ugyanis amíg nem ér el a gyártás egy bizonyos szintet addig drágább is lehet. Konkrétan nézd meg mennyibe kerül mondjuk egy 10" monitor. Sokszor 23"-ost kapsz az áráért, ez nyilván azért van mert az egyikből 2milliót gyártanak havonta a másikból meg csak 200 ezret. Ettől még ahova a 10" kell oda meg kell venni azt. (most csak egy példát mondtam, de szerintem te is találsz nagyon sok ilyet)
  • Justil
    #17
    "Annyi a titok, hogy a megvétele előtt két napig minden szabad időmet olvasgatással töltöttem, magyar és angol nyelvű beszámolókat, gyári specifikációt, chipkészlet-jellemzőket, teszteredményeket bújva. Megérte."

    de azért a márkájára már nem emlékszel. hát ööö
  • sanyicks
    #16
    De rohadtul egy kategória. Egy gyengébb gép, legyen is olcsóbb... ugyanis a gyengébb alkatrészek olcsóbbak is... tehát a gép nem lehet drágább.
  • Stryker
    #15
    Na ezért találták ki a Chrome OS-t ,mert netezésen kívül semmire sem jó a netbook és a felhőben kell élned.
  • grobs
    #14
    Ha veszel egy Ferrarit tudsz vele betont keverni? Nem. Pedig a teljesítméynük, és az áruk is összevethető.
    A netbook használat egészen más terület mint a desktop. Ezért a tablet jobbára nem is desktop szegmenst nyírbálja hanem a netbook-ot, mert ezek helyettesítő termékei egymásnak. Ergo egy ilyen gép árazásakor teljesen irreleváns, hogy mennyiből hozható ki egy hasonló teljesítményű desktop. Az árat leginkább az befolyásolja, hogy az emberek mennyit adnak egy valóban hordozható gépért ... és még véletlenül sem az, hogy _te_ mennyit adnál.
  • kanduhr
    #13
    Akkor az ára se tükrözze azt, hogy másra is jó...
  • tacsaby
    #12
    Hülyeség a netbookokat asztali, vagy teljes értékű notebookokhoz hasonlítani! Rettenet lassú? Hát ha úgy használod, ahogy az asztali core i7-esed, akkor ne csodálkozz rajta. A nevében is benne van: net-book, tehát elsősorban második cipelős gépnek jó, hogy tudj netezni a buszon vagy vonaton (nem 3colos mobiltelcsit bámulva). De aki 8-10 ablakot is megnyit rajta, közben HD-t játszana le, ne csodálkozzon hogy lassú. Amúgy a hozzá adott gyári windowsok lassúságát sokszor az a sok fölösleges helper alkalmazás okozza. Msconfigban ki kell gyomlálni őket, és az indexelő szolgáltatást is kikapcsolni, mindjárt másképp muzsikál.
  • MsUser
    #11
    A netbookkal az a bajom hogy rettenet lassú, ez köszönhető nagy energiatakarékosságnak. Egy SSD kártyás 20Gb-os meghajtóval szerelt DualCore ATOM CPU-val 1GbDDR2 Rammal a Win Xp-t ki kellett veséznem Drivereket integrálni stb. WinLite-al egy hétbe és rengeteg próbálkozásba került hogy kapjak egy Windowst ami gyors és hibátlan. Egy 550Mb-osra sikeredett Driverekkel integrált Xp-HOME "persze felfrissítette magát az égig" ez nagyon kicsit visszavett a teljesítményéből, de az Office 2007 is rendesen fut rajta és a nagy felbontású videókkal is megbirkózik az integrált alaplapi Intel GPU.
    Ennél a típusnál a speciális SSD kártya meghajtó Drivere a legkritikusabb, amíg az nem volt integrálva az OP-ba rettenet lassú vagy telepíthetetlen volt rá bármi, megjegyzem a gyári Linux lassabb volt és tudatlan, a testre szabott Xp-hez képest. Több Linux-ot is próbáltam, a gyártó verzióját is sőt a gyártótól kapott eredeti ASUS Windowst is ami egy Linuxal van kombinálva az SSD-n automata rendszer vissza állítás miatt, elég gyenge és lassú és szinte teljesen kivesézett Wint adnak hozzá szóval aki csak "bekapcs használ és örülni akar" annak nehezen fog összejönni. És ez egy erősebb netbook! Max. 30-40e forintot érnek ezek a gyenge PIII-as teljesítményű "új" csodakütyük.
  • nyalógép
    #10
    Akkor te csak cipeld a 3 kilós monstrumodat, mialatt én el leszek a 12"-os netbookommal. Szerintem meg ne hasonlítsd az almát a körtéhez, ugyanis nem egy kategória...
  • sanyicks
    #9
    Micsoda? 400-500 ezerről? 120 ezer is borasztó drága, nem csak nekünk, mindenkinek, ugyanis ennyiért normális notebookot vesz...
  • Cat #8
    "Hülye fasz ánus... a netbooknál alapból úgy volt hogy olcsó és kis fogyasztású gép... na ebből csak a kis fogyasztás valósult meg."

    Nem igaz. Akkoriban amikor megjelentek az első netbookok, akkor az ilyen méretű notebookok borzasztó drágák voltak, 4-500ezres áron voltak a boltokban, ők pedig ezt levitték 100-120ezerre. (Nem mellesleg ellopták Negroponte ötletét.)

    Az már más kérdés, hogy nekünk ez a 120ezer is borzasztó drága.
  • Balumann
    #7
    Ez a videó nekem igen erősen kamunak tűnik. Az előző hsz-ben nem írtam, de osztálytársamnak eeepc 4g -je van (900Mhz celeron proc, 512Mb ram, 4gb -s "vinyó", tehát ugyanez), és rendesen telepített Ubuntu kegyetlenül lassú volt nála, Xubuntut is próbálta, de használhatatlan volt. Aztán végülis ő Ubuntu servert tett fel, arra tett fel egyszerűbb gnome felületet, meg bütykölgette, és így egy egész gyors rendszert kapott, de a lehető legegyszerűbb alap felülettel, compiz esélytelen.

    Az enyém ráadásul sokkal jobb gép, és a compizzal meg sok asztallal már nálam is belassult elég rendesen. Programok is kicsit kiakasztották elég hamar, most Debiant raktam föl, és messze agyonveri sebességben az Ubuntut, de compiz + 4 munkaasztal ezt is belassítja egy kicsit. Kivettem minden fölösleges szolgáltatást pedig, compizt is próbáltam beállítgatni de az sem vezetett sikerre.

    Tiéd ez a videó, ha igen elmondhatnád, hogy ezt hogy sikerült így beálítani. Ha nem akkor szerintem írok a készítőjének.
  • vatuszi
    #5
    Win 7 Starter, 1 Gbyte memóriával, újratelepítés nélkül nálam kifogástalanul működik. Wifi, kábelnet, mobilnet, videolejátszás kínlódás nélkül, elsőre ment. A gép olcsó volt, nem márkás, nem is emlékszem a gyártója nevére (most nincs kéznél, nem tudom megnézni). Már nincs rá garancia, de eddig semmi baj nem volt vele. Kis fogyasztású ÉS kellően gyors. 6-6,5 órát bír egyhuzamban, mert a legnagyobb kapacitású akkus változatot kértem.

    Annyi a titok, hogy a megvétele előtt két napig minden szabad időmet olvasgatással töltöttem, magyar és angol nyelvű beszámolókat, gyári specifikációt, chipkészlet-jellemzőket, teszteredményeket bújva. Megérte.
  • Balumann
    #3
    És a legnagyobb szemétség, hogy ami már olcsóbb kategória lehetne, azt egyszerűen nem gyártják, amit még én vettem 67 -ért még tavaly (Asus EEEPC 900HA) már nem lehet kapni, 80 a legolcsóbb szinte mindenhol.

    Másik ami kicsit szemétség a netbookokkal kapcsolatban, hogy egyszerűen nem állítanak be rendszeren oprendszert rájuk. Lehet kapni Windows -al, haveromnak XP -vel volt, szidta mint a szart, újratelepítettem neki, rendesen partícionálva és azóta tökéletesen működik.
    De a legborzasztóbb a linuxal kiadott változat, mert azok konkrétan használhatatlanok (nemtudom mi volt rajta alapból, de még a wifi sem működött rendesen, azonnal töröltem). Habár ennek legalább grafikus felülete volt és volt rajta böngésző, egyik ismerősöm linuxal vett laptopot, azon csak a parancssor jött be, és kb. semmit nem tudtam vele kezdeni.
    Mind1, részlet kérdés, de nem fogom föl, hogy miért nem képesek beállítani rá egy rendes oprendszert. Akár Ubuntu, de mostani tapasztalat, hogy Debian tényleg hasít, kurva gyors az egész, és sok minden működik alatta. Nekem még kb. 3 óra volt beállítani, hogy működjenek rajta a dolgok (wifi, videó gyorsítás, stb.), egy gyakorlott szakembernek ennyibe se lenne, megcsinálni mindegyik típusra egy jól működő verziót.
    Ami még jobb, hogy mostmár nem XP -t adnak hozzá, hanem Win7 starter -t, nah hát az aztán pláne vicces (főleg ha csak 1 giga memória van benne). Szörnyű mit művelnek ezekkel, pedig nagyon jók ezek a netbookok.
  • sanyicks
    #2
    Hülye fasz ánus... a netbooknál alapból úgy volt hogy olcsó és kis fogyasztású gép... na ebből csak a kis fogyasztás valósult meg. Mostmár gáz van mi, most már reális áron adnák? ROHADJANAK MEG.
  • morden
    #1
    Én most vettem egy tabletett ( már csak a k*csög vámosokon múlik mikor adják oda a tulajdonom :D ) én azért vettem mert 500 gramm és dizájnos :D ( és olcsóbb mint egy laptop)