Berta Sándor

Esélyt jelenthetnek a tábla PC-k a nyugdíjasoknak

Egyre több projekt foglalkozik azzal, hogy miképp lehetne bevonni az internetes közösségi életbe a 60 évesnél idősebb embereket. A táblakomputerek különösen alkalmasak erre a célra.

A legnagyobb problémát az jelenti a nyugdíjasok számára, hogy rendkívül bonyolultnak találják a számítógépeket, legyen szó PC-ről vagy notebookról. A myTablet nevű projekt célja, hogy megmutassa az idős embereknek: egér nélkül, egyszerűen is lehet kezelni a készülékeket. "Egy érintőképernyős tábla PC különösen intuitív kezelési lehetőségeket biztosít" - közölte Franz Werner, az egyik programot elindító CEIT munkatársa. A szakember hangsúlyozta, hogy mivel a tábla PC-k kezelőfelülete általában jóval egyszerűbb, mint a számítógépeké, ezért a nyugdíjasok könnyebben eligazodnak rajta. Ráadásul az integrált 3G-s kapcsolatoknak köszönhetően nem kell foglalkozni az internethozzáférés kérdésével sem.

Ugyan ezek az eszközök elsősorban a fiataloknak készültek, különösen alkalmasak arra, hogy általuk az idősebbek is kedvet kapjanak az internet megismeréséhez. Katharina Werner, a myTablet csapat másik tagja szerint azért érdekes az érintőképernyők használatának a kérdése, mivel sok idős ember nem szereti fogdosni a kijelzőket. Állandóan attól tartanak, hogy azok zsírosak, koszosak, ujjlenyomatoktól hemzsegőek lesznek. Így először mindenképpen meg kell szokniuk a billentyűzet hiányát és meg kell tanulniuk, hogy ne tisztogassák állandóan a képernyőt.

Az Offliner nevű program szintén elsősorban az úgynevezett ezüst generáció tagjaival foglalkozik, de Flooh Perlot, a projekt munkatársa elmondta, hogy nem csak ők maradnak offline: a 14 évesnél idősebbek egynegyede egyáltalán nem használja a világhálót, és jelentős részüknél nem anyagi okok vannak a háttérben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #5
    Megérné már neked egy ban.
  • dj ozsi #4
    na a volt mszmp kádereknek pedig most adnék... kispapírba jó nagy sz*rt
  • sanyicks #3
    vájájá nem mind minimálbéres ám! Aki a nagy pártot szolgálta valamilyen formában, bizony olyan nyugdíjat kap, amire keményen irigykedhet minden átlagos dolgozó...
    De nem jelent egyébként esélyt. Ugyanúgy ahogy ők megmondják hogy "ááá én eddig is az mszmpre szavaztam, mááá nem változtatok én", és ugyanúgy megmondják ezt "ááá én eddig is a maunika chowt néztem mááá nem fogok palatábpla pöcegödröt nézni én".
  • jaspercry #2
  • dj ozsi #1
    Pont erre van szükségük az éhbér és a minimálbér közt nyomorgó magyar kisnyugdíjasoknak !