Berta Sándor

A Japánt sújtó katasztrófa áremelkedést hoz

A szigetország északkeleti partvidékét megrázó 9-es erősségű földrengés és a fukusimai atomerőműben bekövetkezett robbanások komoly hatással lehetnek az elektronikai iparra. Alkatrészellátási zavarok keletkezhetnek, drágulás indulhat a memóriamodulok és a kijelzők piacán, és akár hiány is keletkezhet a számítógépek, mobiltelefonok és egyéb eszközök szegmensében a japán válság miatt.

Az elmúlt napok eseményeire - érthetően - kedvezőtlenül reagáltak az ázsiai piacok. A flashmemória-árak azonnal 20 százalékkal emelkedtek és a DRAM-chipek is drágulnak. A piaci elemzők arra számítanak, hogy a Japánt sújtó katasztrófa emellett a kijelzők és az akkumulátorok alkatrészeinek hiányához is vezethet. A DRAMExchange elemzői már március 14-én a NAND-memóriachipek árának akár 20 százalékot is elérő növekedéséről számoltak be. Ezután a 2 gigabájtos DDR3-as memóriamodulok ára 6,75 százalékkal emelkedett. Mivel jelenleg ez a leggyakrabban értékesített számítástechnikai alkatrész, így aligha kérdéses, hogy a közeljövőben világszerte a RAM-modulok drágulására lehet számítani.

A DRAMExchange anyavállalatának számító Trendforce egyik szóvivője a Taipei Timesnek úgy nyilatkozott, hogy a PC-gyártók felvásárlásaitól tartanak. A dél-koreai Samsung, valamint a tajvani Hynix, Powerchip és Promos cégek mindenesetre nem tudnak napi aktuális árakat mondani az ügyfeleiknek. Ez egészen addig így is marad, amíg ki nem derülnek a Japánt sújtó katasztrófa rövid és hosszú távú hatásai.


A vállalatok jelenleg a károkat mérik fel. A Toshiba és az Elpida azt jelentette, hogy az üzemeik nem szenvedtek komoly károkat, míg a Shin-Etsu és a Sumco üzemei súlyosan megsérültek. A Trendforce szerint éppen ez súlyosbíthatja a helyzetet. E két társaság látja el ugyanis a RAM-modulok készítéséhez felhasznált ostyákkal a japán memóriagyártókat, így a Toshibát és az Elpidát is. Amennyiben ez a kapcsolat akadozni fog, úgy a szigetországi memóriagyártók kénytelenek lesznek más forrásokból beszerezni az ostyákat. Ez azonban hiányhoz és az árak emelkedéséhez vezethet.

Jelenleg Japánban gyártják a DRAM- és a flashmemóriák 20 százalékát, a szigetországi gyártók piaci részesedése a flashmemória-piacon több mint 33 százalékos. A kialakult helyzet érinti a kijelző- és az akkumulátorgyártókat, illetve azok beszállítóit is. A kijelzőgyártók üzemei elsősorban Japán délnyugati részén találhatók, így a helyzetük nem olyan súlyos. Sokkal nagyobb problémával kénytelen szembenézni azonban a Seiko és a Mitsubishi, amelyek üzemei a Trendforce szerint súlyosan megrongálódtak. Mindkét létesítményben akkumulátorok gyártásához szükséges alkatrészeket készítenek.

Szintén leállt a Sony egyik akkumulátorgyára és egyelőre nem lehet tudni, hogy az üzem mikor kezdheti újra a termelést. A következő két hét kritikus és rendkívül fontos lesz, ennyi időre elegendőek ugyanis a vállalatok alkatrésztartalékai. Tokióban a közlekedés hátráltatja a cégeket. A Sony 6 ezer fős központi irodaépületében szerdán csupán 120 ember dolgozott a Reuters beszámolója szerint. A társaság közleménye szerint országszerte 7 üzemben és 2 kutató-fejlesztő telephelyen állt le a munka a katasztrófa miatt.


A mikroprocesszorokat gyártó üzemekben már a legkisebb földmozgásra is automatikusan leállnak a berendezések. A termelés tüzetes vizsgálatok és a laboratóriumi körülmények helyreállítása után indulhat meg újra, ez pedig hetekig, akár hónapokig is eltarthat még akkor is, ha nem keletkezett kár. Az ellátási lánc megszakadása áremelkedéshez vezethet, és akár hónapokig hiány lehet például táblagépekből és okostelefonokból - figyelmeztetnek elemzők, akik felhívják a figyelmet, hogy már a katasztrófa előtt is a kapacitások határán pörgött a termelés a globális elektronikai iparban.

Az IHS iSuppli ágazati elemző cég kiemeli, hogy akkor is drágulás következhet, ha magában a gyártó kapacitásban nem keletkezett komolyabb kár, mert a közlekedési és energia-ellátási fennakadások hátráltathatják a termelést. A Nikon leállította egyik legnagyobb japán gyárát, a 4500 főt foglalkoztató oitai üzemet. A Japán déli részén fekvő gyárban - ahol kamerákat és nyomtatókat szerelnek össze és lencséket gyártanak - alkatrészellátási és szállítási problémák miatt szünetel a termelés.

Az Ericsson szerdai közleménye szerint az első negyedévi üzleti folyamatokban még nem érezhető a Japánban történt kettős katasztrófa hatása, de érdemes abból kiindulni, hogy lesznek alkatrészellátási zavarok, a várható hatást azonban még nem lehet megbecsülni.

A félvezető áramkör gyártó német Infineon AG nem számít arra, hogy a földrengés rövid távon lényegesen befolyásolná japán ügyfeleivel bonyolított üzletét. "Rövid távon nem számítunk komoly változásra. Úgy döntöttünk, hogy az exportot az ország déli légikikötőinek igénybe vételével folytatjuk, ahol zavartalanul folyik a munka" - mondta Peter Bauer ügyvezető igazgató egy szakmai konferencia alkalmából Münchenben a Dow Jones hírügynökségnek. Azt azonban nehéz lenne megítélni, hogy az áramhiány a későbbiekben milyen hatással lesz a japán partnerek keresletére - tette hozzá.

Az Infineon változatlanul exportál Japánba félvezető alkatrészeket és részegységeket. A vállalatnak mintegy száz alkalmazottja dolgozik Japánban, akiket nem érintett a földrengés. Az Infineon támogatásban részesíti minden alkalmazottját, aki el akarja hagyni Japánt, vagy annak déli részére kíván költözni. A német félvezető gyártó vállalat szerint a földrengés nem mért súlyos csapást japán versenytársaira. "Viszonylag pontos információkkal rendelkezünk versenytársainkról és úgy látjuk nem szenvedtek komoly üzleti hátrányt" - mondta a vezérigazgató. A legtöbb félvezető ipari üzem Japán déli részén működik, a japán vállalatoknak pedig "kiváló vészhelyzet forgatókönyvei" vannak és gyorsan képesek helyreállítani a sérült termelési kapacitást.

Összességében az Infineon igazgatója "legfeljebb átmeneti" hatásokra számít a földrengés következtében. Semmilyen lényeges átrendeződés nem várható az iparági szereplők körében, mindössze logisztikai problémák merülhetnek fel, ezek hatását azonban még Peter Bauer szerint korai lenne megítélni. A japán földrengés és az azt követő szökőár hírére egyébként az egész internet megmozdult. Azóta kiderült, hogy a helyi szakembereknek szembe kell nézniük egy még nagyobb veszéllyel: a fukusimai atomerőmű ugyanis leolvadással fenyeget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chakotay #12
    na menjenek a túróba,szinte minden számítás technikai eszközön ott díszeleg a "made in china"felirat,mert szinte már minden gyártó japán cég ott gyártat.Ez is egy jó indok hogy a túltermelt árut vissza foghassák és adagolva fel srófolhassák az árakat.Egy szer már meg büntették a memória gyártókat karterezésért 10 ezer huf-ról le is csökkent az ár 2 ezer huf körülire az alap memóriáknál,most ezt megint eljátsszák csak vissza felé.
  • sanyicks #11
    Mindennek van gazdasági hatása, aminek akarják :D sajnos a mai gazdaságot kb ahhoz lehet hasonlítani mint mikor a sámánok ruletteznek. Hiedelmeken legendákon alapszik, hisztitől függ, totál szerencsejáték az egész, egy jobb blöff cégeket dönthet be. Egy vicc az egész tőzsde, amit már rég szét kellett volna úgy korlátozni, hogy tények alapján működjön, és arra használják amire régen kitalálták, nem arra hogy féreg balettozva rizsázó vagy pánikoló ügynököcskék a ferrarijukat alapozgassák vele. Pl első lépésnek jó lenne az árútőzsdén a köztes vásárlások tiltása (értsd csak az vehet meg egy árút aki csinál is vele valamit (feldolgozza, eladja a végfelhasználónak, a zembereknek), és nincs a "megvesszük ezt aztán holnap tovább adjuk 2x-es áron" téma), blöff pánikkeltés szigorú büntetése vagyonelkobzással, és letöltendő börtönnel.
  • mousee #10
    No igen, az egy cseppet más világ más mentalitású emberekkel. Le merném fogadni hogy ők az egész országot hamarabb rendbe pakolják mint mint amennyi idő alatt mi a Margit hidat felújítottuk. Csak ott minden modernebb lesz, új technikákat tudnak tesztelni, haladnak előre.
  • Skynet85 #9
    Tegyük hozzá, hogy a spekuláció az ami ilyekor lenagypbb gazdasági ,,katasztrófát" idézi elő tök mid1 mi történik ha azt a nemzetközi sajtó szintjére lehet emelni, és van negatív kicsengése, és csak 1%-ban is éritni a gazdaságot. Egyből jön a rizsa, hogy pista bácsi tehenének megdöglése indokoltá tette a 100%-os tej ár emelést. Nem akarom elbagatelizálni mert valóban humanitárius katszatrófa ami ott van, de az árakat nem ezért fogják emelni hanem, mert ,,de jó is lesz az a új ferrári a fiam születés napjára".
  • Tetsuo #8
    Termeszetesen van hatasa. Meg ha katasztrofa sincs, csak panik, annak is van hatasa a tozsden, hiszen az erosen tomeg-pszichologiarol (is) szol.
    Rovidtavon mindenkeppen esnek a japan vallalatok reszvenyei es a japan tozsde index is zuhan.
    Az uzemleallasok miatt tenyleg lesznek fennakadasok, de az is inkabb pszichikus hatasu, hiszen a japan tomegtermeles is Kinaban folyik.
    A specialisabb termekek eseten, ami talan nem is tomegcikk, lehetnek gondok, amit tenyleg csak Japanban gyartanak (pl nehany professzionalis meromuszer, optika, komolyabb gepek, ilyesmi), de a japan IT-termekek es szorakoztato-elektronika, tobbsegeben Kinaban es Malajziaban keszul.

    A Japanok gozerovel es peldas fegyelemmel dolgoznak, teszik a dolgukat, egyaltalan nem panikolnak. Az orszagot elobb rendberakjak, mint mi magyarok. ;)
    A rendfenntartas, energia es az elelem a legfontosabb meg a kozlekedes, kommunikacio.. valoszinuleg nehany heten belul megoldodnak ezek a dolgok.

    Ha fel is robban egy reaktor (aminek lehetoseget mondta egy japan mernok az NHK-n), akkor is helyre fog allni az egyik legnagyobb gazdasagu orszag, amelyik sok teren a legfejlettebb technologiakkal rendelkezik.
    Altalaban egy ilyenfajta katasztrofa ill sokkal nagyobb csapasok utan is egy eros gazdasagi (es talan masfele) fellendules tapasztalhato, ami gyakran az esemeny elotti gazdasi szint fole emeli az orszagot.
    A kerdes, mennyi ido alatt?
    Szerintem Japanban ez eleg gyorsan le fog zajlani. Ha Europa lenne hasonlo helyzetben, akkor mar ketelkednek barmifele fellendulesben..

    Tehat rovidtavon a piaci arakat leginkabb a tomegek pszichologiaja hatarozza meg, a kis keszlethianyt dramatizalva, hosszutavon pedig (elvileg) minden visszater a regi kerekvagasba felteve persze, ha nem tortenik vmi hasonloan kulonleges esemeny.
  • NovaTerra #7
    Komolyan azt gondolod, hogy egy ekkora katasztrófának nincs gazdasági hatása?
  • Solten #6
  • sanyicks #5
    Meg azt is hogy tavaszodik északon (ahol ugye az emberiség fogyasztó része él), és a fűtést szénhidrogénekből oldják meg... bár a gázárnál már tapasztalhattuk, hogy ha esik a világpiaci ár, mert (és magyaráznak valami nevetséges bs-t hogy miért késik (aztán később sem fog esni a gázár persze)), de ha nől akkor rögtön nől mert (és megint valami bs, hogy az miért történik ilyen gyorsan).
  • cateran #4
    A keresletbol meg levonhatod azokat a teruleteket ahova nem kell aram,mert nincs mivel oda"vinni"es/vagy nincs akinek kellene:( Ertsd a letarolt teruletek es maris egalban van a 2....
  • Zolivok #3
    haggyukmán