MTI

Az egész internet megmozdult a japán földrengés hírére

Igazi virtuális válságközponttá alakult az internet a Japánt ért környezeti katasztrófa hírére. Nem sokkal azután, hogy a Japán északkeleti partvidékét megrázó 8,9-es erősségű földrengést követő szökőár pénteken végigsöpört a szigetország part menti régióin, a katasztrófát megörökítő első felvételek máris futótűzként kezdtek terjedni az interneten.

A pusztító szökőárról készült első felvételeket hamarosan a szeretteiket kereső emberek segítségkérő üzenetei váltották fel, majd nem sokkal később külön weboldal jött létre a túlélők megsegítésére és most már a legnagyobb közösségi oldalak is digitális adományozásra szólítják fel a felhasználókat. Mintegy ötmillió embert vonzott szombaton a YouTube elé a szökőárról készített teljesen vágatlan felvétel, míg a döbbenetes képsorokat megörökítő többi videóra is nagyjából három-négy millióan kattintottak rá világszerte. Több ezer ember kommentálta a feltöltött kisfilmeket és osztotta meg véleményét az internetközösség tagjaival a Facebook, a Twitter, és a különböző japán nyelvű oldalakon.


A katasztrófát követően az internet igazi virtuális válságközpontként szolgált a felhasználók számára világszerte. Vasárnap hajnalban több mint 81 ezer angol és japán nyelvű üzenet érkezett a Google emberkereső szolgáltatására olyanoktól, akik a földrengést követően eltűnt barátaikat és családtagjaikat keresték. A nemzetközi és a Japán Vöröskereszt is hasonló segítő-oldalakat hozott létre. A technológiai óriások, mint az Apple, a Google, a Facebook és a Twitter digitális adakozásra szólítják fel az internetezőket. Az Apple egy olyan iTunes opciót hozott létre, amelynek segítségével a regisztrált felhasználók mindössze egyetlen kattintással 5 és 200 dollár (900-39 ezer forint) közötti összeget adományozhatnak az Amerikai Vöröskeresztnek.


A Twitteren egymást érik a jókívánságokról, részvétnyilvánításról és segítségnyújtásról szóló bejegyzések. A közösségi oldalon megosztott szolgáltatások egyike pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználók szöveges üzenetek révén adakozzanak a Vöröskeresztnek. A segélyszervezet a Facebook Causes nevű alkalmazásán keresztül is indított egy kampányt, amely az eredetileg kitűzött 25 ezer dollár (4,8 millió forint) helyett, rövid időn belül 75 ezer dollárnyi (14,6 millió forint) segélyt gyűjtött össze. "Az elmúlt években Japán rengeteget adott a világnak a hihetetlen technológiai újításai révén. Itt az ideje, hogy mindezt megháláljuk" - szólította fel a közösségi háló tagjait egy Facebook felhasználó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dilofekete #29
    Igen van választásuk, de nem az ő dolguk választgatni, hanem a politikusoknak és az nem én vagyok.
    Egy hegy tetejéről meg szebb a kilátás és élvezetesebb lenne ott élni én úgy érzem :D
    Turista látványosságnak meg elmegy, mint egy Atlantisz XD
    Azt is keresik, pedig ott van az orruk előtt, csak nem tudják melyiket válasszák meg a névtáblának :D
  • Elk Hunt #28
    Hát mindenesetre hallatunk egy építő jellegű hozzászólást. Köszönöm a tanácsot, részemről el is töltenék egy huzamosabb időt ott 100x mint itthon... A hozzászólásod többi részérével személy szerint nem foglalkozok, mert "legyőzől a rutinoddal"... :-D

    Na de japántól elvonatkoztatva lássuk, hol lehet/van ilyen hely:
    - Hmm, pl itt van pl. egész közel Olaszország és Szicília. Gondolom hallottál már ezekről is. Ha megnézed ezeknek a vulkánoknak a környezetét amik itt találhatóak, szembetűnő, hogy egy kicsit nagyobb a népsűrűség, mint Japán érintett része. Csak idő kérdése.
    - Kicsit messzebb, az egész nyugati part észak és dél Amerikában...
    Nos, azzal egyet lehet érteni, hogy meg van az a bizonyos %-os esély, hogy ezeken a helyeken előbb-utóbb környezeti katasztrófa fog történni. Valószínűleg tudják is. Nos ha nem lennénk ennyien valószínűleg más lenne a helyzet.
    Ők ott élnek, oda születtek, valószínű, hogy több generáció óta így megy ez. Van választásuk? Igen és nem. Csak gondolj bele, mielőtt minősítenél bárkit.

    Mindazon által menj, mondd meg azoknak az emberek itthon akiket elöntött a belvíz, árvíz, hogy ezt megszívták(!), mért élnek ott? Biztos népszerű leszel.
  • dilofekete #27
    Tudod mit csinálj? Költözz melléjük! :D Hogy érzed, megéri egy hosszútávú befektetésnek? Akkor tedd azt, ez csak egy vélemény, nem én találtam ki, hanem reálisan nézem a fotót a helikopterről, hogy mekkora az óceán ahhoz a kis szaros szigethez képest, valahogy kisebbség érzetem támad és menekülök előle, a fóbia érzeteket se dísznek találta fel a természet. Az állatok is ösztönösen viselkednek, mint az emberek. Ahogyan elnéztem azt a környezet nem volt túlzsúfolva embereken kívül, mert ők nem állatok és inteligensebbek. Menj költözz melléjük, és gondolkozz továbbra is bölcsen. Annyit fog érni a véleményed, hogy jó helyen élnek, mint egy száraz répa a földben, ami elrothad a sok víztől.
  • Elk Hunt #26
    Jah, bocsi a #20-sra is ment.
  • Elk Hunt #25
    Nah egen, nem beszélve arról, hogy ugyebár ott húzódik több törésvonal. Ehhez hozzájárul az aktív vulkanikusság is. Tulajdonképen az egész sziget ennek köszönheti létét. Nos ilyet mondani, hogy költözzenek oda ahol nincs "veszélyhelyzet" elég meredek. Kb 130 millió ember él ott, az általad "biztonságosnak" mondott terület nagysága meg elég csekély.
    Olvasva a hozzászólásodat, olyan érzésem volt, hogy "na de marhák voltak ezek, hogy ott éltek!" Gondolom nem úri passzióból laktak ott, vagy bárhol máshol a világon ilyen helyeken. Csak nem tudom mi lenne pl. ha amcsikat lepné el így a víz stb.
    Na de nem kell messzire menni, itthon is vannak területek, bár gondolom a panellakásod 3 emeletéről Te máshogy látod a dolgokat.
  • dilofekete #24
    Akkor építsenek lebegő várost, amilyen a Bioshok 2-ben lesz XD
  • mad mind #23
    Korlátolt vagy, vulkanikus szigetekből áll japán, a hegyek nagy része vulkán és amúgy se jó ötlet hegyre építkezni, ha földrengésveszélyes helyen vagy.
  • tatish #22
    A Japánok azért nem hülyék, szerintem fel voltak készülve a legrosszabbra is, az egyik vezető elővesz egy piros könyvet ismerteti a többiekkel a tartalmát megszavazzák és úgy élnek/építenek tovább.
    Remélem azért hamar talpra állnak!
    Japán lányok gyűjtöttek az iszapkárosultaknak
  • adler30 #21
    Én speciel lennék hegylakó,mintsem hogy kiöntsenek mint egy ürgét.
  • dilofekete #20
    a hegy tetejére, oldják meg vagy költözzenek máshova, nem mondtam lehetetlent, de az is katasztrófa lenne, ha még kismilliószor megtörténik. ha bedobsz a kútba egy követ akkor a hullám elér mindenhova