• Tetsuo
  #8
  Termeszetesen van hatasa. Meg ha katasztrofa sincs, csak panik, annak is van hatasa a tozsden, hiszen az erosen tomeg-pszichologiarol (is) szol.
  Rovidtavon mindenkeppen esnek a japan vallalatok reszvenyei es a japan tozsde index is zuhan.
  Az uzemleallasok miatt tenyleg lesznek fennakadasok, de az is inkabb pszichikus hatasu, hiszen a japan tomegtermeles is Kinaban folyik.
  A specialisabb termekek eseten, ami talan nem is tomegcikk, lehetnek gondok, amit tenyleg csak Japanban gyartanak (pl nehany professzionalis meromuszer, optika, komolyabb gepek, ilyesmi), de a japan IT-termekek es szorakoztato-elektronika, tobbsegeben Kinaban es Malajziaban keszul.

  A Japanok gozerovel es peldas fegyelemmel dolgoznak, teszik a dolgukat, egyaltalan nem panikolnak. Az orszagot elobb rendberakjak, mint mi magyarok. ;)
  A rendfenntartas, energia es az elelem a legfontosabb meg a kozlekedes, kommunikacio.. valoszinuleg nehany heten belul megoldodnak ezek a dolgok.

  Ha fel is robban egy reaktor (aminek lehetoseget mondta egy japan mernok az NHK-n), akkor is helyre fog allni az egyik legnagyobb gazdasagu orszag, amelyik sok teren a legfejlettebb technologiakkal rendelkezik.
  Altalaban egy ilyenfajta katasztrofa ill sokkal nagyobb csapasok utan is egy eros gazdasagi (es talan masfele) fellendules tapasztalhato, ami gyakran az esemeny elotti gazdasi szint fole emeli az orszagot.
  A kerdes, mennyi ido alatt?
  Szerintem Japanban ez eleg gyorsan le fog zajlani. Ha Europa lenne hasonlo helyzetben, akkor mar ketelkednek barmifele fellendulesben..

  Tehat rovidtavon a piaci arakat leginkabb a tomegek pszichologiaja hatarozza meg, a kis keszlethianyt dramatizalva, hosszutavon pedig (elvileg) minden visszater a regi kerekvagasba felteve persze, ha nem tortenik vmi hasonloan kulonleges esemeny.