Berta Sándor

DDoS-támadás a BREIN ellen

Az akció miatt a holland kalózkodás ellenes szervezet honlapja több órán elérhetetlen volt. A Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (BREIN) vezetője már sejti, hogy ki állhat a támadás mögött.

A fájlcserélők jóval többen vannak, mint a rájuk vadászó jogvédők, utóbbiakat ráadásul nem is különösképpen kedvelik. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a különböző szerzői jogvédő szervezetek oldalai miért válnak rendszeresen DDoS-akciók célpontjaivá. Ezúttal a BREIN került az elkövetők célkeresztjébe. Tim Kuik, a holland szervezet ügyvezetője közölte: feltételezéseik szerint a támadók azok lehettek, akiket legutóbbi kampányuk során felelősségre vontak. "Valószínűleg az FTD nevű fórum támogatói állnak a támadás mögött. Abból indulunk ki, hogy az FTD bezáratásának időpontja és az akció kezdetének időpontja összefügg" - hangsúlyozta a jogvédő.

Arnoud Engelfriet, az FTD ügyvédje visszautasította a gyanúsítgatást, mondván védencének semmi köze nincs ehhez a dologhoz. A jogász kiemelte, hogy elítélik az ilyen jellegű támadásokat, mivel ezek nem megfelelő eszközök a BREIN elleni küzdelemben. Az ilyen megoldásokkal csak az a kép erősödhetne az emberekben, hogy a fájlcserélés bűnözői tevékenység, és ez nem segítene megoldani a kérdést.

Ettől természetesen még fennáll a lehetősége annak, hogy az FTD támogatói vagy egykori tagjai hajtották végre a DDoS-támadást, de erre egyelőre semmilyen bizonyíték sem utal. A BREIN közelmúltbeli sikerei miatt az elkövetők akár más portálok üzemeltetői is lehettek, a holland szervezet ugyanis januárban és februárban több fájlcserélő oldal ellen lépett fel sikeresen, s az nem kérdés, hogy ezzel a jogvédők számos ellenséget szereztek maguknak.

Tavaly szeptemberben az Anonymous tiltakozócsoport és a 4chan online fórum tagjai az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA), valamint az indiai Aiplex Software cég számítógépes rendszereit támadták. Az Anonymous ezután a Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) szerzői jogvédő szervezet és a spanyol kulturális minisztérium honlapjai ellen intézett DDoS-támadást, majd a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) és a Warner Brothers honlapjait vette célba. A brit és az amerikai kalózpárt tavaly novemberben arra szólította fel az Anonymous tagjait, hogy haladéktalanul fejezzék be a szórakoztatóipar szakmai szervezetei elleni online bosszúhadjáratukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!