MTI

Nagy pusztítást okozna Amerikában egy informatikai támadás

40 millió háztartás maradna áram nélkül, 60 millió mobiltelefon némulna el, és egy hétre megbénulna a pénzügyek központja, a Wall Street egy Egyesült Államok elleni masszív informatikai támadás esetén - számolt be a The Washington Post egy magas rangú volt biztonsági és kormányzati vezetők bevonásával megrendezett válságszimulációról.

A CIA volt igazgatója, Michael V. Hayden által kezdeményezett Cyber Shock Wave fedőnevű, több mint négyórás háborús játékon azt modellezték, milyen pusztítással járna egy nagyméretű, összehangolt informatikai támadás az Egyesült Államokban. A washingtoni Mandarin Oriental Hotelben, a Bipartisan Policy Center szervezésében megtartott szimuláción bemutatták, hogy egy mobiltelefonok és internet segítségével intézett, láncreakciószerű kiberattak következtében áramellátás nélkül maradhatna az egész keleti part. A legrosszabbkor, hurrikánok és hőhullám idején indított informatikai agresszió nagyobb károkat okozhatna, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás.


A szimuláció, amelynek célja az volt, hogy felhívja az Obama-kormányzat, a kongresszus és a lakosság figyelmét, vészhelyzetben milyen fontos elzárni az informatikai biztonság réseit, egyebek mellett arra is rávilágított, hogy az amerikai kormányzatnak vészhelyzet esetén sem áll jogában blokkolni a magánszemélyek mobiltelefonjait.

Jamie S. Gorelick, a Clinton-kormányzat helyettes főügyésze szerint szükség esetén intézkedéseket kell tenni a magánszféra korlátozása terén. "Az amerikaiaknak tudniuk kell: (krízis idején) nem számíthatnak rá, hogy a mobiltelefonjaik és kommunikációs eszközeik privát eszközök maradnak - abban az esetben semmiképp, ha a kormánynak határozott lépéseket kell tenni a fenyegetés elhárítása érdekében" - mondta Gorelick.


A részvevők - korábbi demokrata és republikánus kormányok tagjai - megvitatták, hogy milyen messzire szabad elmenni a "kritikus" infrastruktúrát tulajdonló magánszektorra vonatkozó szabályozások szigorításában. Stewart Baker volt belbiztonsági miniszterhelyettes, akinek a szimulációs játékban az "informatikai koordinátor" szerepe jutott, kijelentette, hogy a magánszektor nem készült fel egy informatikai támadás kivédésére, s hogy a kormánynak lépéseket kell tennie ebben az ügyben.


A gyakorlat során a Fehér Ház szimulációs szobájának működését másolták le. Három óriási képernyőre vetítették ki az Egyesült Államok térképét, amelyeken nyomon lehetett követni a támadás következményeit. A katasztrófa híreit a GNN nevű kitalált tévécsatorna közvetítette az imitáció részvevőinek. Az eseményt a CNN kamerái rögzítették. Az imitáció költségeihez, esetenként 150 ezer dollárral a General Dynamics, a Pay Pal, a Symantec, az SMobile Systems, a Georgetowni Egyetem és a Southern Co. járult hozzá támogatóként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #11
    Természetesen, hogy meg kell őket támadni 911 után is azért támadták meg Afganisztánt, mert egy Oszama nevű kecskepásztor onnan kézivezérelte a repülőket...
  • Pares #10
    A cikkben "amerikaiak"-ot írnak...
  • Magiszter #9
    "Az amerikaiaknak tudniuk kell: fenyegetés esetén (és azon kívül is) mindenki "potenciális terroristának tekintehető""

    Tehát a politikusok és a katonák is... ergó ki kell írtani amerikát és megoldódik a terrorista veszély... Én ezt szűröm le ebből. (nah már kopogtatnak is valami egyenruhás emberek az ajtón...)

  • Pares #8
    A számból vetted ki a szót!
  • Bandew #7
    Egy hét múlva meg jön a hír, hogy "Jemeni hackerek betörtek az USA hálózatába, sajnos meg kő támadni önvédelembű!"

    Naná, hisz ha barlanglakók képesek egy összetett támadásra, akkor egy jemeni paraszt kisujjában benne van a programozás minden fortélya...
  • NEXUS6 #6
    Én azt nem értem, hogy egy csomó olyan dolgot felraknak a netre, amit attól fizikailag is elkülönült hálózaton kéne megoldani, most meg megy az anyázás, hogy a biztonság érdekében a zállampolgárt be kő csukni, csak mert a nagy cégek meg akartak spórolni valamit az informatikai beruházásokon.
    Mi szükség arra, hogy pl. az erőművek működését az interenten keresztül hangolják össze, hiszen az állampolgár számára semmilyen szolgáltatást nem adnak eközben?

    Persze egy önálló, zárt hálózat fenntartása managelése nem egyszerű feladat, legalább is bonyolultabb és drágább, mint minden hónapban feladni a csekket a szolgáltatónak.

    Takarodjanak ezek a szarok a netről!

    Egyelőre úgy néz ki, hogy az extra biztonsági beruházást is a polgár fizeti meg, mert végül is nem lehet csak csupaszon odarakni ezeket az infókat/kapcsolatokat, aztán még baxogatják is.
    Emellett meg az a legkevesebb, hogy a rendszer is persze összeomlik.
  • morden #5
    Szerintem ez felhívás keringőre, biztos vagyok benne, hogy tökéletesen felkészültek egy ilyen támadásra az amcsik, nem véletelnül mutatkoznak sebezhetőnek mert ezekszerint néhány hacker több kárt tudna okozni az USA-nak mint egy komplett hadsereg...
  • syn7h37ic #4
    Csak már látnám, hogy bekövetkezik....
  • Sheltem #3
    "kiberattak"

    Szép magyar nyelvtan.
  • fergusonpapa #2
    na ez már tulzás...lehetne fogadni én azt mondanám h 3. VH-t Usa fogja kiváltani..midenkit elensgnek néznek.gyarmatokat tartanak,szabadság jogok földbe tiporása..isteem

    Majd lerohanják Magyarországot mert terroristák és zsidok avgyunk!Cél?Keresztes hadjárat..vagy jobb.sok ásványvizért..ah röhej!