Berta Sándor

DDoS-támadás az MPAA és a RIAA szerverei ellen

Az Anonymous tiltakozócsoport és a 4chan online fórum tagjai egy közös akció keretében komoly csapást mértek több szórakoztatóipari érdekvédelmi szervezet rendszerére.

A nagyszabású Distributed Denial of Service (DDoS) támadássorozat az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA), valamint az indiai Aiplex Software cég számítógépei ellen irányult. Az akció miatt az érintett szervezetek honlapjai órákon át elérhetetlenek voltak. Az indokot az szolgáltatta, hogy Girish Kumar, az Aiplex alapítója elismerte, hogy cége az illegális letöltések elleni harc keretében DDoS-akciókat hajt végre a torrentoldalak, például a The Pirate Bay ellen. A vállalat vezetői aligha számítottak arra, hogy a fájlcserélő közösség ennyire komolyan veszi az üzenetüket és rövid időn belül ők maguk válnak a DDoS-akciók áldozatává.

Az elkövetők a támadásnak az Operation Payback is a bitch fedőnevet adták és annak végrehajtását egy IRC-csatornán keresztül koordinálták. Az akcióban résztvevők tudatosan olyan programokat töltöttek le a számítógépükre, amelyek megfertőzték, majd egy botnet részévé tették a PC-jüket. Céljuk az volt, hogy ilyen módon hajtsák végre a tervüket. A kezdeményezés bizonyos szempontból 21. századi online tiltakozásnak is felfogható.

"Valami hasonló történt 2008-ban Észtországban, amikor Tallinnban el akartak távolítani egy emlékművet, ez viszont tiltakozásokat váltott ki. A demonstrációkat kíméletlenül leverték, akik erre válaszul megtámadták a kormány szervereit. Mivel Észtországban a hivatali ügyintézés egy része az interneten valósul meg, gyakorlatilag minden megbénult és a kabinet kénytelen volt engedni" - jegyezte meg a hír kapcsán Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője.

Ugyan léteznek olyan szoftverek, amelyek képesek megvédeni egy webszervert egy DDoS-támadástól, de sem az Aiplex, sem az MPAA nem rendelkezett ilyenekkel. Erre utal ugyanis, hogy a szervezet oldala 22, míg az indiai cég honlapja 24 órán keresztül elérhetetlen volt. A szakember szerint ugyanakkor egyáltalán nem új keletű, hogy egy céget a saját módszerével kényszerítenek térdre az elkövetők. Néhány évvel ezelőtt a spammereket kéretlen elektronikus reklámlevelekkel támadó BlueSecurity vállalat lett a saját stratégiája áldozata. A spammerek ugyanis egyszerűen visszaküldték a feladónak a spameket, aminek köszönhetően megbénultak a BlueSecurity szerverei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #18
    A dolognak van egy kis utózöngéje. Az egyik kisebb jogi irodának a rendszer újraélesítése közben kikerült párszázmega belső levelezése. Az Ars Technika ebből szemezgetett, kicsit hosszú, de nagyon tanulságos olvasmány.

    Ars
  • amitakartok #17
    Nemrég hallottam valami hasonlót, hogy a svéd kalózpárt kihívta a többi parlamenti pártot egy Starcraft meccsre. A tét: ha a kalózpárt nyer, a kormánynak csökkentenie kell a játékokra kivetett adót...
  • Merces #16
    ...err emlékmüveket nem elbontani kell, hanem elmagyarázni, hogy ki volt a szakálas bácsi és hogy akart jót meg hogy hány millióan haltak meg mert nem illett bele az elképzeléseibe....
  • GG #15
    Digitális Biblia mondá: Ha kővel dobnak, dobd vissza egész heggyel. :P
  • aaaaa #14
    Ez azért kicsit más helyzet. Amit mondtál úgy lenne igaz, ha a székelyek (Erdély visszafoglalása után :)) lebontanák egy román emlékművet, ami a Trianon utáni területfoglalásukat dicsőíti...

  • nickwearby #13


    Éljenek a művészek és az internet!

    Vesszenek akik más ötletén/művészetén/sikerén akarnak meggazdagodni.
    stb.

    (kéretik ez utóbbiba nem beleérteni a feldolgozásokat, stb. )
  • laziga #12
  • Murder3 #11
    már látom ahogy pár éven belül a Pirate Bay eggyesíti a világ torrent oldalait és támogatóit és online lerohanják a világ zenei és filmipari és egyéb érdekvédelmi szervezeteket, kitörve ezzel az első online világháború:D

    online warokon codba elintézik a harcokat:D
    közben az Activision kidobja a spéci codot csak erre az alaklomra és közbe kotick lehúzza a világot:D
    Majd megszerezve a hatalmat ő lesz a világ ura és a földet átformáltatja pénz alakúra:D
  • sh4d0w808 #10
    Két apróság a cikkhez:

    1. A visszatámadás fedőneve: Operation: Payback is a bitch
    2. A (J)LOIC semmiféle botnetet nem hoz létre...
  • NEXUS6 #9
    Az ország lakosságának 1/3-a orosz.
    Szerinted?

    Ha Székelyudvarhelyen a románok sorban tennék tönkre a magyar emlékműveket neked mi lenne a véleményed?