Gyurkity Péter

Napi 300 ezer Android telefon a Google mérlegén

A keresőcég saját adatai szerint immár napi 300 ezer új Android okostelefont aktivál, amivel globális szinten beérték az első helyen tanyázó Symbian platformot. A növekedés minden előrejelzést túlszárnyal.

Októberben a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt, még arról beszélt, hogy minden egyes nap 200 ezer új Android készüléket aktiválnak, amely már akkor is kimagasló teljesítménynek számított. Az érdekes adatot akkor és most is Andy Rubin műszaki igazgató osztotta meg a vezetéssel és a szélesebb értelemben vett közönséggel, a szám pedig mostanra - legalábbis a szakember Twitter-bejegyzése szerint - elérte a napi 300 ezret.

A fenti ütem azt jelenti, hogy a jelenlegi első Symbian sincs túl nagy biztonságban, már ami a piaci részesedést és befolyást illeti, ők ugyanis világszerte szintén ugyanezt az eredményt tudják produkálni. Az Android azonban várható életciklusának elején tart, a terjeszkedés üteme tehát még tovább gyorsulhat, amivel minden tekintetben elhódíthatják majd az első helyet. Elemzők egyetértenek abban, hogy ez nagyjából a következő év első felében következhet majd be, miközben azért ettől picit messze vagyunk. Bár az Android mobil operációs rendszer jelenleg az Egyesült Államokban értékesített új okostelefonok nagyjából felét fedi le (a harmadik negyedéves adatok elemzése szerint), addig világszerte mintegy 15 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak.

A trónfosztás tehát még várat magára, de az is kétségtelen, hogy nem sokan tudnak majd ellenállni ennek a rohamos térhódításnak. Az Apple még elővarázsolhat néhány érdekességet a tarsolyából (így például állítólag 2011-ben, vagyis jövőre jár le az AT&T exkluzív szerződése, így a többi amerikai szolgáltató is belekóstolhat majd az iPhone sikereibe, emellett pedig szintén jövőre jön a család ötödik generációja), ám könnyen előfordulhat, hogy ezek is csak időlegesen lassítják majd le a Google térhódítását.

Egyelőre marad az Android rohamos terjeszkedése, ami mindent elsöpörni látszik - jövőre kiderül, valóban így lesz-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #23
    áááh dehogy crome os tulajdonképpen csak 1 böngésző. Azért az android jó nagy szeletet hasított ki piac tortájából. Szóval hülyeség összekeverni crome os-el az nem teljes értékü oprendszer. Igazság szerint nem is szabadna annak hívni.
  • sasamadár #22
    A Linux sosem fog betörni a mainstreambe. A google chrome-ja talán megcsinálhatja azt az asztali PC-k piacán, amit az android az telefonoknál.
  • narumon #21
    Ha nagyon elPC-sedik (mint ahogy most kezd a helyzet állni) az még erős hátránnyá is válhat...
  • acdc #20
    :) vagy inkabb (:

    Egyekbkent siman tehetnenek az embertelen korulmenyek ellen nyomast gyakorolhatnanak rajuk,de ezzel ugylatszik nem sok ceg akar "nepszeru" lenni.Szerintem ez is beletartozik az imagebe.
    pl amikor a marlboro ide jott megnezte az elso 20 top ceg fizeteset es annak atlaganak a 75%-a volt a minimum fizetes. 10 evvel ezelott egy kisebb uzletkoto (aki kocsmakab kisebb boltokba vitte a cigit 200 felett kapott+filofax notesz,hogy egy kis aprosagot megemlitsek a sok kozul.2000-ben hangsulyozom, azota nem tudom mi van.
  • lenox01 #19
    iPhonet egy valaki gyártja -> ugyanazon OS-re nincs árverseny
    Androidot sok -> árverseny -> olcsóbb telók
  • narumon #18
    Az új autót imádom mindig :)
  • strogg #17
    már régi igazság, hogy nem a linuxot megtanulni nehéz, hanem a windowst elfelejteni....
  • sanyicks #16
    én is úgy linuxozok hogy a winfost elfelejtem... és jééé kézre áll mert olvasok és nem reflekszből kattingatok a beégett startmenü képernyőkoordinátájára :)
  • sanyicks #15
    persze mert nem is jutottál addig el hogy kézreálljon... ha megszoktál valamit csak az áll kézre ami tök ugyanolyan... ezért "szar" az új autó is.
  • narumon #14
    Sehol nem írtam, hogy az MS egyre jobban van.
    Szerintem a linux még mindig nem mérvadó. Én pl próbáltam használni a netbookomon, de annyira nem állt kézre hogy 2 hétig bírtam idegekkel. Gondolom sokan vannak még igy.