Gyurkity Péter

Itt az Android 2.3 és a Google Nexus S

A Google egyszerre rántotta le a leplet mobil operációs rendszere legújabb változatáról, valamint sorrendben második okostelefonjáról, amely a Samsung közreműködése révén debütált a nagyközönség előtt.

A Gingerbread kódnéven emlegetett OS verzió eleinte még 3.0 jelöléssel jelent meg a különböző cikkekben és beszámolókban, amelyek azonban még hozzávetőleges megjelenési dátumot sem tudtak mellékelni a név és a szám mellé. November végére kiderült, hogy a szám sem stimmel, és a harmadik generáció helyett a második sorozat legújabb tagját köszönthetjük majd valamikor december elején, most pedig a keresőcég hivatalosan is bemutatta a szoftvert.

A frissített felhasználói kezelőfelület mellett számos újítást is megtalálunk a listán, ezek közül pedig a különböző technológiák, formátumok, kodekek, illetve funkciók-opciók támogatása emelendő ki: NFC, előoldali kamera, SIP-VoIP, AAC és AMR, illetve VP8 és WebM. A fejlesztői kit már szintén letölthető, ez pedig az újabb külső alkalmazások megjelenésében és elterjedésében segíthet. Mindezek mellett a sebesség is javult, a különböző szenzorok és érzékelők kezelése is megoldottá vált, az egyes alkalmazások akár tábla-méretű kijelzőket is megfelelően kezelhetnek, az NFC révén pedig a mobil fizetés is egyszerűsödik.


A cég ezzel egy időben mutatta be a Nexus S okostelefont, amely a család második tagja. Nemrég még úgy tűnt, hogy maga a keresőóriás sem akar családot létrehozni, és marad a szoftveres oldalon, a Samsung támogatása révén azonban elkészült a második változat, amely 4 hüvelykes kijelzővel, 800 x 480 pixel felbontással, NFC, quad-band GSM, valamint tri-band HSPA, HSDPA és HSUPA, ezen felül pedig GPS, WiFi, illetve Bluetooth 2.1 támogatással érkezik. Méretei 63 x 123,9 x10,88 mm, súlya 129 gramm, belsejében pedig egy 1 GHz-es Hummingbird processzor, 512 MB RAM, illetve 16 GB-os belső tároló és 5 megapixeles kamera található.

A készülék december 16-án debütál az USA-ban, a T-Mobile kínálatában 200 dollárért, illetve 530 dollárért független változatban - négy napra rá az Egyesült Királyság vásárlói is hozzájuthatnak majd a Nexus S-hez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jamborl #25
    ja es meglatjatok (meglassatok helyett, ez a masnapossag....:-&)
  • jamborl #24
    helyesbitek: nagyon sok "neutral brand" google telo van.
  • jamborl #23
    nagyon sok google telo van,
    az hogy meg nem dobjak piacra oket tlan azert van, mert meg ki akarjak aknazni az eddigi beruhazasukat
    jonnek azok szepen lassan meglassatok
    kina mar tele van vele
    es ha ott van fog lenni itt is
    az hogy mit ir rajta, samsung, sony, vagy google, tok mindegy
    az android nagyon konnyen adoptalhato a kulonbozo platformokhoz, lasd tablet pc
  • Thaison #22
    Kinézetre nekem annyira nem jön be de maga a rendszer az nagyon jó, kíváncsi leszek hogy milyen lesz majd kézbe fogni. Itthon biztos hogy nagyon borsos lesz az ára. De majd kiderül....
  • Blasta #21
    jo, ha szorosszivuek akarunk lenni, akkor 3 google telo volt eddig, mert a Magic-et HTC nevvel adtak el, akarcsak a Sams G. S-t Samsung nevvel, de a G1 hivatalos neve Google G1 volt. Ez akkorsem 2 google phone.
  • Bexter #20
    Google logoval a galaxy s is el van látva :P
  • Blasta #19
    Cikkiro: A Nexus S a google NEGYEDIK telefonja, az elso a Htc-vel keszitett Google G1 volt (az elso Androidos keszulek), majd jott a szinten Htc gyartotta Magic, aztan a N1 es most az NS.
    Legalabbis ezek a telefonok voltak eddig Google logoval ellátva.

    G1: t0.gstatic.com/images?q=tbn:R2TOPJ-PHZUKQM::lifestyle.iloveindia.com/lounge/images/google-g1-phone.jpg

    Magic: t0.gstatic.com/images?q=tbn:cZ8sEGJEMo8MRM::www.myownspunk.com/wp-content/uploads/2009/02/htc-magic-g2-google-android.jpg
  • Ferrer #18
    Te nem vagy igazi férfi!
  • Sith #17
    Egyébként meg embere válogatja kinek mi a fontos nekem pld az autóm csak egy alap vacak elvisz a-ból b-be és ennyi, az egyetlen extra a műszerfalra ragasztott ajándék Chewbacka figura :)
    Ellenben van egy omniám amiben tényleg minden benne van, nekem megkönnyíti az életemet.. nekem ez a fontos.
    Valaki bélyeget gyűjt, valaki nemi betegségeket ahogy szokták azt mondani.
  • Glutamin #16
    Hát még ez, CF kártyával bővíthető: