Berta Sándor

Az idei Valentin-napon sem tétlenkedtek a spammerek

Már a Valentin-nap előtt nem sokkal gőzerővel működtek az internetes bűnözők spamküldésre használt rendszerei. Az elküldött kéretlen elektronikus reklámlevelek száma az elmúlt hétvégén jelentősen megnőtt.

A G Data számítástechnikai biztonsági cég munkatársai már napokkal a Valentin-nap előtt a spamek számának ugrásszerű növekedését regisztrálták. Az elküldött levelekben található hivatkozások online csalók által működtetett honlapokra, állítólagos webes boltok portáljaira csalták a gyanútlan felhasználókat, ahol általában hamis ékszereket, parfümöket és más Valentin-napi ajándékokat kínáltak a látogatóknak. A bűnözők célja az volt, hogy szerezzék meg az internetezők személyes adatait, e-mail címeit és banki információit, például hitelkártya-adataikat.

A G Data Security Labs szakértői azzal számoltak, hogy a különböző elektronikus postafiókokba számos olyan kártevővel fertőzött vagy gyanús hivatkozást tartalmazó üdvözlőkártya és e-mail fog érkezni, amelyek a spammerek adnak fel adatszerzési céllal. A legegyszerűbb megoldás változatlanul az, hogy ha a felhasználók ezeket a küldeményeket azonnal, megnyitás nélkül törlik. Árulkodó jel lehet, hogy ha a levél tárgyában rossz helyesírású vagy nyelvtanilag helytelen szöveg olvasható.

Különösen a közösségi hálózatok látogatóinak, s ezen belül is elsősorban a Facebook és a Twitter regisztrált tagjainak kell óvatosnak lenniük. Az online bűnözők ugyanis előszeretettel helyeznek el kártevőkkel fertőzött portálokra mutató hivatkozásokat a Facebookon és a Twitteren. Emellett az internetes csalók körében mostanában rendkívül népszerű az ow.ly URL-rövidítő szolgáltatás, mivel nincs előnézeti funkciója és így kitűnően elrejthető a valódi oldal.

"Minden esztendőben megfigyelhető, hogy a Valentin-nap alkalmával robbanásszerűen megnő a spamek száma. Az elkövetők ezt a napot célzottan arra használják, hogy hitelkártya-információkat és más értékes adatokat lophassanak el a gyanútlan felhasználóktól. Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy a kapott reklám e-maileket ne nyissák meg az emberek, hanem azonnal töröljék le azokat. De, ha meg is nyitottak egy ilyen levelet, akkor se kattintsanak a benne lévő hivatkozásra, mert az akár egy kártevőkkel fertőzött oldalra is vezetheti őket" - hangsúlyozta Ralf Benzmüller, a biztonsági cég vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)