Berta Sándor

Változtat a stratégiáján a Sony és a Universal

A Sony BMG és a Universal Music is módosítana a marketingstratégiáján. Mindkét kiadó úgy döntött, hogy más módon próbálnak meg harcolni az illegális online zeneterjesztés ellen.

Az egyik felmerült ötlet az, hogy az új kislemezek az első rádiós sugárzás napjától a világhálón is letölthetők lesznek. Erre eddig általában több, akár 6 hetet is várniuk kellett a rajongóknak. A két zenei kiadó azt valószínűsíti, hogy pont ebben a hat hétben készül el az illegális másolatok többsége. Ha tehát le tudják rövidíteni ezt az időtartamot, akkor minden bizonnyal kivédhető lesz ez a dolog.

David Joseph, a Universal Music vezetője a The Guardian nevű brit napilapnak elmondta, hogy e lépéssel ők csupán a zenei piac aktuális fejleményeihez alkalmazkodnak. A változtatásokat az indokolta, hogy az emberek nem hajlandók heteket várni a legújabb kislemezek letölthető változataira. Egész egyszerűen nem működik az a dolog, hogy valaki hall egy dalt a rádióban, és csak másfél hónap múlva tudja azt letölteni.

David Joseph elmondta, hogy tapasztalataik szerint már általában két héttel egy új zeneszám megjelenése előtt nagyon magasra szökik a keresőkben az adott dallal kapcsolatos lekérdezések száma. Azonban mire az adott mű elérhetővé válik, az érdeklődés gyakran el is illan. A másik lehetséges magyarázat, hogy sokan nem várták ki a legális letöltések megjelenését, hanem inkább beszerezték a kiadványok illegális másolatait.

A Universal Music a tervek szerint Nagy-Britanniában februártól vezeti be az új marketingstratégiáját és terjesztési modelljét, míg a Sony BMG a televíziós adás napján elérhetővé tette az egyik tehetségkutató műsorban szereplő Matt Cardle egyik dalát. A Sony egyébként már tavaly decemberben elindította a letöltés nélküli zeneszolgáltatását, amely az internetkapcsolattal rendelkező szórakoztató elektronikai berendezéseire kínálja a havidíjért korlátlanul hallgatható albumokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • morden #12
  Talán nem kellett volna kartellezni , egyenként (olcsóért) letölthetővé tenni a zeneszámokat ( minden országból ) stb és huss meg is van az új cucc ( még mindig nem értem minek CD- eladnak belőle kb 6 ezer darabot és platina, de az mind költség, inkább raknák fel netre mp3 flac formátumba nemtúl drágáért és tömegek vennék ( valószínűleg).
  Az már nem is merem ajánlani amit az egyik magyar zenekar csinálta, hogy ingyen a honlapjukról le lehetett tölteni a zenéiket és 10ezeres tömeg volt a koncertjeiken (bőven bejött a cd ára a belépők árán ).
 • RecoPhile #11
  Az hagyján, hogy annyi, de egyik anime 7db film blu-ray-en adják ki idén feb.-ban és 120e huf az ára!!!!
  valami 60e jen!!!!!!!!!!!
 • Ferrer #10
  Mikor lesz itthon Itunes store? Akkor lehet töltenék zenéket, de lehet akkor sem. Akkor inkább lemez - vhogy nem szívesen adok ki pénzt korlátlanul másolható digitális állományolra..
 • FoodLFG #9
  Én csak női előadókat hallgatok Japánból, szóval jrock-ról nem sok fogalmam van, de esetleg nézd meg a jpopsuki.eu torrent oldalt. Van ott fent mindenféle.
  Most éppen nincs regisztráció, de időnként meg szokták nyitni... Twitteren lehet őket követni.

  Egyébként a japánok külön bekaphassák, mert az albumaik 3000 jen környékén vannak. Persze ez nekik nem drága annyira, de ez is jól mutatja, hogy annyiért adnak egy albumot a nagy kiadók, amennyiért nem szégyellik.
 • B0nFire #8
  Szerintem ezzel jó páran egyet tudunk érteni, de mindig a tömegek határozzák meg a piaci trendeket. Al Di Meolára, meg Victor Wootenre nem lehet piacot bazírozni, bár ők is hírességek, mégiscsak egy vékony rétegnek szól a zenéjük. Mondjuk az a vékony réteg meg is veszi. Egy haveromnak az összes ilyen egzotikus csemege koncert DVD megvan eredetiben. Ő gyűjtő, zenész és zenerajongó egyaránt. Tehát ő megveszi.

  A nővérem meg ezekre a köcsög japán rockbandákra gerjed, és képes 12 rongyot kifizetni egy DVD-ért, mert Európában nincs kiadója. Így egyenesen Japánból hozzák, és még egy nyamvadt angol felirat sincs rajta. Van rajta 50 riport japánul. Ráadásul a minőség olyan borzalmas, hogy az horror. De megveszi, mert kell neki, és torrenten nincsenek ezek meg. Tudom, mert kerestem neki, de nincsenek. Rétegzene. Meg kell venni.
 • Darth Dave #7
  Én már nem emlékszem mikor vettem utoljára boltban zenét... komolyan Nagyon rég lehetett! Ez még mindig kevés! Leszarom a kislemezeket! Nem rég néztem a MM-ban a CD-ket, és még mindig pofátlan több ezer forintos áron adják. Amikor 990 Ft egy DVD, ne akarjanak 3000 Ft-ot elkérni egy CD lemeznyi zenéért.

  Egyébként ajánlok én zenét annak, akinek nincs mit hallgatnia. Megnéztem moziban a Tron filmet, szar volt, a zenéje viszont kiválló! Daft Punk!

  Bövebb info:
  http://www.allmusic.com/album/tron-legacy-original-soundtrack-r2037502
 • buggyant #6
  amilyen "slágerek" manapság készülnek, még azon is csodálkozok, ha valaki egyáltalán emlékszik rájuk 6 héttel a megjelenésük után:)

  ugyanezen okból nekem már warezolnom sincs mit... 2001-es a legújabb zenei albumom, de inkább a 90-es évek zenéit szeretem.
 • FoodLFG #5
  jaja van benne valami. Nagyjából így működik a dolog.

  Valami jó trance-t tudsz ajánlani ? Néha egészen tetszeni szoktak, csak nem mozgok olyan környezetben, hogy szembetaláljam velük magam, keresni pedig nincs kedvem. :D
 • nlght #4
  Nekem csak az fáj, hogy a nagy rádiókban még mindig a förtelmes popszar megy. Tudom ízlések és pofonok. De a bajom az, hogy mivel az agymosott anyuka és apuka ezt hallgatja a kocsiban, ezért a fejlődő kisgyerekek, mivel még nincs saját ízlésük ezt a popszart veszik fel defaultnak. Pedig rengeteg zenei műfaj van, amiben sokkal jobb zenék vannak legyen az classic, jazz vagy dnb, breakbeat, trance, stb. A lényeg, hogy a kiadók súlyos milliókkal elnyomják őket. A sok gyerek meg a vivát és az Mtv-t bámulja, hogy mekkora király az új popribanc, pedig köze sincs a saját számához, gyakorlatilag egy 50 fős csapat rakja neki össze, neki csak a hangját kell adnia, még 5 millió dollárt elnyomnak marketingre és bummmm ő a világ legnépszerűbb zenei előadója, broáhhh.
 • sascha1978 #3
  És erre csak most jöttek rá?!
  Gratulálok!