MTI

Jobb adatvédelmet akar Brüsszel a közösségi oldalak használóinak

Az Európai Bizottság kötelezni akarja az internetes közösségi oldalak üzemeltetőit annak biztosítására, hogy a felhasználók gyorsan és egyszerűen törölhessék személyes adataikat, így például fényképeiket vagy ismerőseik listáját.

Viviane Reding igazságügyi EU-biztos felül akarja vizsgálni a még 1995-ből való uniós adatvédelmi irányelvet, és el akarja érni, hogy az időközben bekövetkezett technológiai fejlődéshez jobban igazodjanak az előírások. Az olyan közösségi oldalakat, mint például a Facebook, arra kötelezné, hogy bizonyos határidőn belül adják meg az ügyfeleknek "a feledés homályához való jogot" - azt a lehetőséget, hogy korábban elvitt adataikat nyomtalanul eltüntethessék a digitális környezetből. Az EU végrehajtó testülete jövő tavasszal kíván előállni konkrét jogszabályi javaslatokkal. Az indítványokat a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak, valamint az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia.

Reding álláspontja szerint az állami hatóságoknak csak a terrorizmus, illetve a szervezett bűnözés elleni küzdelemhez elengedhetetlenül szükséges mértékben szabad hozzáférniük a felhasználók védett adataihoz. Egyúttal azt is el akarja érni az igazságügyi EU-biztos, hogy a polgárok személyiségi jogainak sérelme esetén az eddiginél könnyebben lehessen büntető eljárást indítani. Szerinte a fogyasztóvédelmi szervezeteknek - így az internetes szolgáltatásokat igénybe vevők érdekképviseleti szervezeteinek is - meg kell könnyíteni, hogy jogsérelem esetén bírósághoz forduljanak.

Az adatvédelmi jogalkotás új bizottsági stratégiája értelmében meg kell erősíteni a magánszemélyek jogait annak érdekében, hogy a személyes adatok gyűjtése és felhasználása a szükséges minimumra korlátozódjék. A magánszemélyeknek arról is világos és átlátható tájékoztatást kell adni, hogy adataikat kik, hogyan, miért és mennyi ideig gyűjtik és használják. Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság dokumentuma - anélkül, hogy a tervezett változtatások irányára, mértékére kitérne - tartalmazza azt is, hogy az 1995-ös adatvédelmi irányelv mellett szintén felül kell vizsgálni a lényegesen frissebb, 2006-os adatmegőrzési irányelvet. Ez utóbbi irányelv szerint a vállalkozások hat hónap és két év közötti ideig kötelesek tárolni a hírközlési forgalmi adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!