Berta Sándor

ENISA-jelentés a számítási felhő technológiáról

Az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal azt vizsgálta, hogy vajon mennyire ajánlhatók az állami intézményeknek a cloud computing technológiára épülő szolgáltatások.

Az európai hivatal legújabb jelentését elsősorban az állami intézmények vezetőinek szánta, akik így még azelőtt tájékozódhatnak megfelelő módon a biztonsági és más kérdésekben, hogy átváltanának a számítási felhő technológián alapuló rendszerekre. A dokumentum fő célja, hogy támogassa a váltási folyamatokat, ugyanakkor rámutasson a felhőszolgáltatások előnyeire és adatvédelmére, valamint biztonsági kockázataira.

"Az új anyag a vezetők számára egy döntéshozatali modellt jelent, így ők a biztonság és a megbízhatóság szempontjából választhatják ki a legjobb megoldásokat" - írta Daniele Catteddu, a dokumentum készítője. A jelentés pontról pontra bemutatja az alkalmazandó modell különböző elemeit, lépéseit és egyúttal azt is leírja, hogy miként alkalmazható az elektronikus egészségügyi szolgáltatások, az elektronikus közigazgatási eljárások és a humán erőforrás területén. A hivatal arra a következtetésre jutott, hogy ha az adatok ellenőrzése a legfontosabb, akkor a magán és a kifejezetten a közösségi érdekekből alkalmazott cloud-rendszerek a legjobb megoldásokat jelentik az állami hivatalok számára.

"A nyilvános cloud-szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a szükséges teljesítmények nagyon nagy mértékben rendelkezésre álljanak és ebből a szempontból a legolcsóbb megoldást jelentik. Ennek ellenére a használatukat kizárólag a biztonságos alkalmazásokra kell korlátozni" - jelentette ki prof. Udo Helmbrecht, az ENISA igazgatója. Az anyag számos tanáccsal látja el a szervezeteket. A kormányoknak és az európai uniós intézeteknek meg kell vizsgálniuk, hogy miként hozható létre egy EU-s kormányzati cloud-rendszer és nem árt, ha a tagállamok a közeljövőben már egy megfelelő cloud computing-stratégiával is rendelkezni fognak.

Az ENISA nem most először foglalkozik a számítási felhő technológiával. Az európai hivatal tavaly novemberi vizsgálata anyagában 35 olyan jelenséget, illetve technológiát sorolt fel, amelyek leginkább veszélyt jelenthetnek a kis- és közepes IT-vállalkozások számára. A dokumentum ugyanakkor nem csak a kockázatokat, hanem a lehetséges előnyöket is igyekezett bemutatni. A cloud computing esetében a listát összeállító szakemberek megjegyezték, hogy ugyan a használata komoly biztonsági kockázatokat rejt magában, de egyúttal segíthet egy vállalat védelmi rendszerének optimalizálásában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrGer #2
    Én inkább mindent itthon tárolok - még a kedvenc youtube videóimat is - mert lehet, holnapra már egy jogszabályváltozás, vagy valakinek nem tetszik valami, és már törli is... De amíg nálam megvan, addig nézhetem/hallgathatom/olvashatom. Ha értelmesen mentem le, ami kell, akkor a mai világban (1TB winchester kb 17-20.000ft és csak olcsóbb lesz a kapacitás) bőven elférek.... ...és a jövpben is!
  • halgatyó #1
    Nagyon nyomatják a fejünkbe ezt a felhőt, a t0k0m tele van már velük.
    Normális ember igyekszik elkerülni a teljes kiszolgáltatottságot.
    Főleg olyan valakik vagy valamik irányába, akiket (amiket) nem is ismer, azt se tudja hogy hova menjen reklamálni ha valaki ellopja, letörli, módosítja az adatait.
    Menjenek a pék f...ára