MTI

Tilos angol kifejezéseket használni kínai szövegekben

A kínai nyelv "tisztaságának" megóvása érdekében Peking megtiltotta az angol nyelvű kifejezések használatát kínai napilapokban, folyóiratokban, könyvekben és internetes oldalakon - adta hírül a kínai média szerdán.

A kínai sajtó- és könyvkiadói főhivatal rendeletében azzal indokolta a döntést, hogy az angol nyelvű szavak és rövidítések egyre gyakoribb alkalmazása "súlyosan károsítja az írott és beszélt kínai nyelv tisztaságát". Ez a gyakorlat "tönkretesz egy tiszta és harmonikus nyelvi és kulturális közeget, és végzetes hatást gyakorol a társadalomra" - mutatott rá a főhivatal. Ezért a főhivatal megtiltja, hogy külföldi kifejezéseket, köztük angol nyelvű szavakat vagy rövidítéseket használjanak kínai nyelvű kiadványokban, vagy olyan homályos értelmű kifejezéseket hozzanak létre, amelyek se nem kínai, se nem külföldi nyelvűek. Az utasítást megszegő társaságokat "közigazgatási szankciókkal" sújtják.

A kínai sajtó rendszeresen használ bizonyos angol nyelvű betűszavakat, köztük a bruttó hazai terméket jelölő GDP-t, a fogyasztói árindexet takaró CPI-t, vagy az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság közismert rövidítését, az NBA-t. A kínai sajtó- és könyvkiadói főhivatal csak akkor engedi meg a külföldi kifejezések alkalmazását, ha azokat lefordítják vagy kínai nyelven megmagyarázzák.

A China Daily című napilap idézte egy pekingi kiadó neve elhallgatását kérő vezetőjét, aki bírálta a főhivatal utasítását. "A kínai nyelv védelmezésére irányuló szándék jó. De a globalizáció korában, amikor bizonyos angol betűszavak, mint például a WTO (Kereskedelmi Világszervezet), az olvasók széles körében elfogadottak és ismertek, túlzásnak tűnik kiirtásuk" - mondta, hozzátéve, hogy élő beszédben is gyakran használt szavakról van szó, így a szabályozás miatt eltávolodhat egymástól az írott és a beszélt nyelv.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dzsagon #5
  jogos
 • bakagaijin #4
  Ejnye-bejnye, mi az hogy USA? :) Tönkre akarod tenni a tiszta és harmonikus nyelvet? :)
 • janus391 #3
  Hát igen, egy haverom is hazajött az USA-ból ahol nem segédmunkás volt hanem építőipari szakaszisztens ( a maltert vagy mit hordta a kőművesnek)
 • zola2000 #2
  Nem az, itt is korlátozni kéne, mert már nagyon sokan nem is magyarul beszélnek, hanem valami érthetetlen magyar-angol hablatynyelven (pl Hy, el kéne menni a placcra meetingelni), a régi Magyar kultúra már nem is létezik, mindenhol ezeket az idióta Amerikai stílusú hírességeket nyomatják ha valami akkor EZ szánalmas.
 • plu604 #1
  szánalom