MTI

Élőben, neten közvetítettek egy bírósági tárgyalást Kínában

Élõben közvetítették az interneten egy gyilkos bírósági tárgyalását a hét elején a dél-kínai Kuangtung tartományban - közölte a szerdai China Daily címû angol nyelvû napilap.

A kísérlet célja, hogy a nyilvánosság bevonásával erõsítsék a törvényesség felügyeletét. A helyi dayoo.com címû oldalon az érdeklõdõk egy Jü Hsziu-csi (Yu Xiuqi) nevû virágboltos ügyének tárgyalását követhették: a férfi megölte két üzlettársát júniusban. Kanton (Guangzhou) város középfokú bíróságának háromórás tárgyalása közben a számítógép mellett ülõk véleményüket is kifejezhették a látottakról, hallottakról. A tárgyalás végére több mint hétezren kapcsolódtak rá a világhálós közvetítésre. A cikk nem tesz említést arról, hogy a tárgyalás milyen ítélettel zárult.

Az online követhetõ tárgyalásra a legfelsõbb bíróság szeptemberi felhívása után került sor, amelyben a testület az igazságszolgáltatás nyitottságának megerõsítését szorgalmazta. A kantoni bíróság kutatóosztálya azt tervezi, hogy a közérdeklõdésére számot tartó ügyeket, amelyek nyilvánosságát más törvények nem tiltják, a jövõben rendszeresen fogják közvetíteni, hogy - mint mondták - átláthatóbbá tegyék a rendszert és az eljárást.

A kantoni tárgyalás vezetõ bírója utólag elmondta, némi plusz izgalmat okozott számára, hogy a megszokottnál sokkal többen figyelték. A kommentáló bejegyzésekre utalva Jü Csin-hszia (Yu Jinxia) úgy vélte, hogy a közönség látásmódja bizonyos értelemben felfrissíti a gondolkodásmódjukat, és akár hatékonyabbá is teheti a bírósági munkát. Az internetezõk közül ugyanakkor voltak, akik úgy értékelték, hogy az online közvetítés kedvezõtlenül is befolyásolhatja az ügy szereplõit, a bírókat, az ügyvédeket, a sértetteket és vádlottat, sõt még a tanúkat is.

Kuangtung elõtt a közép-kínai Honan (Henan) tartományban volt már élõ internetes bírósági közvetítés. Akkor egy földbérleti ügy tárgyalását nézhették végig azok, akik a chinacourt.org oldalra regisztráltak. A honani vezetés intézkedett arról, hogy a területén lévõ valamennyi középfokú bíróság kapcsolódjon be a rendszerbe, és eddig már 81 ezer bírósági dokumentumot is közzétett a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!