HENT hírlevél

Kína ígéretet tett a kalózkodás letörésére

A szoftverkalózkodás visszaszorítása és a szellemitulajdon-védelem erősítése mellett kötelezte el magát a héten megtartott Egyesült Államok - Kína kereskedelmi találkozón a kínai delegáció.

A két ország kereskedelmi viszonyáról és a köztük fennálló konfliktusokról tárgyalt Washingtonban százfős delegációja élén Wang Qishan, kínai miniszterelnök-helyettes. Az egyeztetés során előkészítették Hu Jintao kínai elnök januári washingtoni látogatását, szó esett a kommunikációs, nehézipari, élelmiszeripari és környezetvédelmi befektetések kérdéseiről, amelyek mellett a megbeszélésen hangsúlyos szerepet kapott Kína szellemitulajdon-védelemre vonatkozó erőfeszítéseinek fokozása is.

A New York Times beszámolója szerint Wang Qishan vállalta, hogy kormánya egy meghatározott összeget különít el legális szoftverek megvásárlására, és az állami cégek esetében fokozottan felügyeli a használt szoftverek licence szerződéseit. Mindezek mellett Kína elkötelezte magát a kalóz elektronikus kiadványok visszaszorítása és a hamisítványok gyártására használt telephelyek és ingatlanok tulajdonosainak megbüntetése mellett. Az a tény, hogy a kínai miniszterelnök-helyettes személyesen tette ezeket a vállalásokat komoly előrelépés lehet, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy kritikus változások akkor történnek Kínában, ha egy prominens politikai személyiség nyilvánosan vállal felelősséget valamely ügy eredményességében.

Ron Kirk, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője köszönetet mondott kínai tárgyalópartnerének, amiért vállalta, hogy személyesen felügyeli a szellemi tulajdonjogokat, beleértve a szabadalmakat, szerzői jogokat, valamint védjegyeket is érintő visszaélések visszaszorítására irányuló társadalmi programot. Mint mondta, az Egyesült Államok látványos eredményeket remél a jogvédelem javulása terén, amely a legális szoftvervásárlás és szoftverhasználat növekedésében is megmutatkozik majd.

A kínai-amerikai tárgyalásra reagáló közleményében a világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő Business Software Alliance (BSA) óvatosan adott hangot elégedettségének. Közleményük szerint a Kínában használt kalózszoftverek kereskedelmi értéke tavaly elérte a 7,6 milliárd dollárt, így valódi eredmények csak akkor lesznek láthatók, amikor az eredeti szoftvergyártók folyamatos bevétel növekedést realizálnak a kínai piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janus391 #1
    Ígéret az van meg kaózkodás is