Berta Sándor

WTO: az EU nem sújthatja vámmal az amerikai, japán és tajvani IT-eszközöket

Első fokon az Egyesült Államoknak, Japánnak és Tajvannak adott igazat az Európai Unió által az IT-termékekre kiszabott vámok ügyében a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) bírósága.

Az USA szempontjából kedvező döntéséről Ron Kirk, az ország kereskedelmi megbízottja számolt be. Az EU 1996-ban készítette el azt a listát, amely a vámmal nem sújtott elektronikus termékeket tüntetik fel. Azóta állandóan vita van arról, hogy a rendszeres technológiai újítások miatt mely készülékek kerülnek fel a listára és melyeket veszik le róla. Ráadásul egyes eszközök besorolása meglehetősen nehéz, hiszen használhatók akár számítógépekkel, akár televíziókkal is.

Az Európai Unió akár 14 százalékos vámokat is kivet az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról érkező elektronikus termékekre, elsősorban az LCD-monitorokra, a televíziókra, a Set-Top-Boxokra és a multifunkciós nyomtatókra. Az intézkedés miatt a három ország 2008 júniusában a WTO-nál feljelentette az EU-t.

Ron Kirk a mostani döntést az amerikai technológiai gyártók szempontjából fontos győzelemnek nevezte. A szakember úgy vélte: lépésével az Európai Unió az innovációt adóztatta meg és ezáltal akadályozta az IT-ipar fejlődését. Az ítélettel azonban a WTO megtiltotta az EU-nak, hogy a jövőben is vámmal sújtsa az LCD-monitorokat, a Set-Top-Boxokat és a multifunkciós nyomtatókat.

Azt még nem lehet tudni, hogy vajon miként reagál a határozatra az Európai Unió. A szervezetnek elvileg lehetősége van arra, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, kérdés van-e ennek értelme. A mostani határozat ugyanis az 1996. évi Information Technology Agreement (ITA) nevű nemzetközi kereskedelmi megállapodáson alapul, amely kimondja, hogy bizonyos IT-termékek mentesülnek a vámok alól. Az ITA-t a WTO 72 tagállama írta alá, köztük vannak az Európai Unió tagországai is. Ennek ellenére az EU az elmúlt években folyamatosan vámokkal sújtotta a különböző amerikai, japán és tajvani készülékeket, s ezt azzal indokolta, hogy nem IT-, hanem szórakoztató elektronikai eszközökről van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #8
    Kicsit olyan Trade Federation érzetem van.

    Egyszer láttam, WTO elleni tüntetésen ilyen plakátot: "WTO! Stop the world from forced trade." (WTO! Állítsd le a világra erőltetett kereskedelmet!)
  • mad mind #7
    Akkor lenne olcsóbb, ha a cégek nem 1dollár=1euró alapon áraznának.
  • Balintos #6
    Minek kell egyáltalán WTO?! Na jó, egy pillanatra naiv voltam, hagyjuk...
  • Petko #5
    faszom a WTO-ba, mi a szarnak kell seggetnyalni ilyen geci lobbyszervezetnek
    én úgy elküldeném a retkes kurvaannyukba őket, hogy ott szabályozzák ki mire vetnek ki vámot
  • narumon #4
    Meglepődnék ha ettől olcsóbb lenne az LCD monitor. Ez megint amerika "fizetett döntése". Ők bármit csinálhatnak, bármit és bárkit tilthatnak, ha ezt egy másik ország vagy szervezet teszi akkor az már nekik nem tetszik, pedig igen is védeni kellene az európai terméket és a munkát.
  • Olmütz #3
    Nem, nem ez a lényege, hanem az, hogy a távol-keleti árukra áthelyeződő keresletnövekedés miatt Európában sok tízezer ember veszti el a munkáját, helyettük indokínai dzsunkákon güriznek majd napi 18 órát a kis sárga krapekok.
  • Zodd #2
    Ennek a hírnek pont nem ez a lényege. Inkább az, hogy olcsóbban vehetsz LCD monitort.
  • nlght #1
    Miért nem lepődök meg, hogy a WTO mindig az Usának ad igazat?