Berta Sándor

Új amerikai-európai adatvédelmi egyezmény készül

Megkezdődtek Washingtonban a legújabb amerikai-európai adatvédelmi megállapodás előkészítésével kapcsolatos tárgyalások. Az EU célja, hogy az USA is tartsa tiszteletben az európai adatvédelmi törvényeket.

Az egyeztetéseken az EU célja, hogy elérje: az Egyesült Államok tartsa tiszteletben az európai adatvédelmi előírásokat és ezek kapjanak kiemelt szerepet az új dokumentumokban is. A megbeszéléseken minden olyan adat kezeléséről és gyűjtéséről szó esik, amelyek az USA és az EU kapcsolatában állami kézbe kerülhetnek. Ide érthetők a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni együttműködés során átadott információk, valamint az emberek személyes adatai, ugyanakkor nem érintik a Facebook, a Google és más internetes cégek által megszerzett és eltárolt fájlokat. Ez utóbbiakra ugyanis továbbra is az egy évtizede elfogadott úgynevezett Safe-Harbor egyezmény vonatkozik.

Az új tárgyalásokra azután került sor, hogy az Európai Parlament november 11-i határozatában sürgette az egyeztetések mielőbbi folytatását. Az új amerikai-európai adatvédelmi megállapodás nem csak a jelenleg érvényben lévő, hanem a jövőben kötendő adatmegosztással kapcsolatos szerződésekre is vonatkozna, függetlenül attól, hogy azok légiutas-, banki vagy más adatokat érintenek. Az ötlet egyébként már februárban felmerült, de csak jövőre válhat valósággá.

Az elképzelések között szerepel, hogy a bűnüldöző hatóságok ezeket az információkat szabadabban felhasználhassák és ne csak a már elkövetett bűncselekmény kapcsán kérhessék ki, hanem a tervezett bűncselekmény megakadályozására is alkalmazhassák. Ez utóbbihoz azonban szükség van a folyamatosan továbbított adatfolyamok átfogó elemzésére, mindez persze az eddiginél is nagyobb mértékben megsértheti az emberek magánéletét. Mivel a közelmúltban többször is előfordult, hogy ártatlan embereket hurcoltak meg, vagy tévesztettek össze például terroristákkal, ezért az Európai Unió kizárólag akkor hajlandó az együttműködésre, ha a jövőben az amerikai hatóságok az európai adatvédelmi előírásokat is figyelembe veszik.

Ezt biztosítaná többek között, hogy az adatok csak bizonyos időtartamig lennének eltárolhatók, illetve hogy a megőrzésüket és a felhasználásukat egy független testület felügyelné. Minden egyes amerikai és európai állampolgárnak joga lesz megtudni, hogy mely hivatalok és milyen adatokat tárolnak róla, továbbá bármikor kezdeményezheti a hibás információk módosítását. Emellett lehetőség lesz jogi ellenlépések megtételére és fellebbezésre.

Jan Philipp Albrecht, az Európai Parlament szakértője Stefaan de Clerck belga igazságügyi miniszternek írt levelében megerősítette, hogy az új adatvédelmi megállapodás minden az USA-val kötött jelenlegi és jövőbeli kétoldalú egyezményre érvényes lesz. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szintén kiállt az elképzelés mellett, s hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Kanadával kötendő új adatvédelmi egyezményeket egy időben kell elfogadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!