Berta Sándor

Erősítené a közösségi portálokon az adatvédelmet az Európa Tanács

Az Európa Tanács azt szeretné elérni, hogy a számítási felhő technológián alapuló szolgáltatások tulajdonosai és a közösségi oldalak üzemeltetői kiemelten figyeljenek az adatvédelemre.

A szervezet ankarai konferenciáján a 47 tagállam igazságügyi miniszterei elfogadták az Adatvédelem és a magánélet a harmadik évezredben című határozatot. A dokumentum gyakorlatilag megújítja az 1981. január 28-án elfogadott úgynevezett 108-as adatvédelmi egyezményt.

Az igazságügyi miniszterek megállapítják, hogy a korszerű IT-eszközöknek köszönhetően napjainkban már a legtöbb emberi tevékenység megfigyelhető, rögzíthető és kielemezhető, ráadásul mindez minden eddiginél egyszerűbben, gyorsabban és rejtettebben megtehető. Megfelelő és erős adatvédelmi szabványok, illetve előírások nélkül azonban könnyen sérülhetnek az emberek alapvető jogai. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a mai napig nincs jogilag megoldva és biztosítva a virtuális, határokon átnyúló (üzleti) kapcsolatok adatvédelme.

Az Európa Tanács jövő januártól márciusig gyűjti össze a világ kormányainak és civil szervezeteinek a 108-as adatvédelmi egyezményt érintő módosító javaslatait és állásfoglalásait. Ezután jövő márciusban kerül sor egy meghallgatásra, ahol az elképzeléseket bemutatják. Emellett a témáról tárgyalni fognak a European Dialogue on Internet Governance és az Internet Governance Forum közelgő rendezvényein is.

A szervezet már korábban foglalkozott számos problémával, melyek egyike az úgynevezett profilkészítés kérdése volt. A cél most egy olyan szabályozás kidolgozása, amely akár globálisan is alkalmazható lenne. Ebben segíthet, hogy az egyezmény megreformálási folyamatában már megfigyelői státuszt kaptak az Egyesült Államok, Kanada, Brazília és India képviselői is.

Az Európa Tanács idén májusban kezdeményezte az online reklámszabályok megváltoztatását. A szervezet egy ajánlás segítségével változtatná meg az internetes hirdetési piacot. A reklámcélú profilkészítést ugyan engedélyeznék, de szigorúan szabályoznák, és beleegyezéshez kötnék. Az Európa Tanácsnak 47 ország a tagja, a székhelye Strasbourg és Magyarország 24. államként, 1990. november 6-án csatlakozott a szövetséghez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #3
    tőlem éhen halhatnak :)
  • Kryon #2
    Arckönyvék nem lesznek boldogok, lévén ebből élnek.
  • Adatvédelem #1
    Csak a felhasználók tájékoztatásával és óvatosságának fokozásával lehetne eredményesen fellépni az online adathalászat ellen. A profilépítést valóban szigorúan kellene szabályozni, mint ahogy már olvashattuk a viselkedés alapú reklámok kapcsán: http://ppos.hu/jogszabalyok_linkek/PPOS_adatvedelem_cookie_opt-in_201007.pdf